Σύρος – Δίκη της Γαρυφαλλιάς: “Ένοχος όπως κατηγορείται” η εισαγγελική πρόταση

Newsroom
22/12/2022 23:59
 
 
 

 

Στις 8 το βράδυ ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Σύρου για τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου τον Ιούλιο του 2021 στη Φολέγανδρο, ενώ η (πολυαναμενόμενη) τελική απόφαση θα ανακοινωθεί αύριο το πρωί.

Η σημερινή συνεδρίαση περιλάμβανε την απολογία του 31χρονου κατηγορούμενου Δ.Β., την πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας και τις αγορεύσεις των συνηγόρων τόσο της πολιτικής αγωγής, όσο και της υπεράσπισης.

Ζητώντας συγνώμη και εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια της άτυχης κοπέλας ξεκίνησε την  κατάθεση του ο καθ’ ομολογίαν δράστης, η οποία διήρκησε δύο ολόκληρες ώρες. Λίγο-πολύ ανέφερε αυτά που είχαν ήδη καταθέσει οι γονείς και η αδερφή του στη συνεδρίαση της 21ης Νοεμβρίου 2022, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε συνεπής ως προς την λήψη της φαρμακευτικής του αγωγής και των συνεδριών του. Αντίθετα – όπως είπε – κατέβαλε από μόνος του προσπάθεια να καλυτερεύσει την ψυχική του κατάσταση με εναλλακτικούς τρόπους (όπως π.χ. γυμναστική, διάβασμα βιβλίων αυτοβοήθειας, βελονισμό, βότανα κλπ.), γιατί φοβόταν “ότι θα τον κλείσουν στο ψυχιατρείο”.

Ο 31χρονος μίλησε, επίσης, για τη σχέση του με τη Γαρυφαλλιά, την οποία γνώρισε διαδικτυακά το καλοκαίρι του 2020 και μετά από δύο εβδομάδες, υπήρξε γνωριμία εκ του σύνεγγυς. Ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για μια “ελεύθερη σχέση, χωρίς δεσμεύσεις”, ενώ για τις διακοπές τους στη Φολέγανδρο επισήμανε ότι η Γαρυφαλλιά ήταν εκείνη που επέμενε να πάνε.

Όσον αφορά στη μοιραία μέρα της δολοφονίας, ο κατηγορούμενος περιέγραψε τα όσα διαδραματίστηκαν πριν και μετά την πτώση της Γαρυφαλλιάς στον γκρεμό (πώς το αυτοκίνητό του εξετράπη της πορείας του και βρέθηκε στην απόκρημνη πλαγιά ή τι έκανε όταν ήταν νεκρή), ωστόσο δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις τόσο του Προέδρου, όσο και της Εισαγγελέως που σχετίζονταν με το πώς έπεσε η άτυχη κοπέλα στο νερό.

“Δεν θυμάμαι” ήταν η απάντηση του 31χρονου σε πολλές από τις ερωτήσεις που δέχθηκε, παρόλο που τόνισε επανειλημμένα ότι προσπάθησε να τη σώσει, δίνοντας της – ανεπιτυχώς – τις πρώτες βοήθειες (τεχνητές αναπνοές και το “φιλί της ζωής”). Επίσης, δεν ήταν σε θέση να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει επιμέρους στοιχεία των αρχικών του καταθέσεων, όπως για παράδειγμα πόσες φορές έσπρωξε τη Γαρυφαλλιά στο γκρεμό ή αν φώναξε ή όχι βοήθεια η κοπέλα.

“Ακόμη προσπαθώ να το συνειδητοποιήσω, να δώσω μια εξήγηση […] Το πρώτο πράγμα που ρώτησα τους αστυνομικούς που με συνέλαβαν ήταν πού είναι η Γαρυφαλλιά” ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κατηγορούμενος, που παραδέχθηκε ότι δεν σκέφτηκε να ζητήσει αμέσως βοήθεια όταν κατάλαβε ότι η Γαρυφαλλιά δεν ζει πια, αλλά αντίθετα πανικοβλήθηκε κι εξαφανίστηκε για σχεδόν μιάμιση μέρα.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεση του 31χρονου, ο συνήγορός του Γιάννης Βλάχος ζήτησε τη μεταβολή της κατηγορίας από ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση σε ανθρωποκτονία σε βρασμό ψυχικής ορμής (άρθρο 299 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα), για την οποία επιβάλλεται κάθειρξη. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Βλάχο, άτομα σαν τον κατηγορούμενο που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ψυχοπιεστικές καταστάσεις που μπορούν να καταργήσουν τη συνείδηση των πράξεων τους.

Εισαγγελέας: “Ένοχος όπως κατηγορείται”

Στην αγόρευσή της, η Εισαγγελέας της έδρας ξεκαθάρισε, καταρχάς, ότι στην ακροαματική διαδικασία της παρούσας δίκης, τηρήθηκε κατά γράμμα ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας για την αναζήτηση της αλήθειας, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας κι όλοι επιτέλεσαν με ευσυνειδησία το καθήκον τους, ανεπηρέαστοι από τις “δίκες” που στήθηκαν για το θέμα αυτό στα ΜΜΕ.

Επιπλέον, χαρακτήρισε “αδιανόητο απολογισμό βαθιάς θλίψης και οργής” τις 17 γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του 2021, παρόλο που διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο έγκλημα δεν συνιστά γυναικοκτονία (όρος που έχει τύχει ευρείας αποδοχής, όχι πάντα δόκιμης), αλλά πρόκειται για “έγκλημα βίας ενός ανθρώπου με τον οποίο η θανούσα διατηρούσε σχέση οικειότητας και εμπιστοσύνης”.

“Η Γαρυφαλλιά όδευσε μόνη της στο θάνατό της – χωρίς να της επιρρίπτω ευθύνη – γοητευμένη από έναν άνθρωπο που πληρούσε τις προϋποθέσεις του “καλού παιδιού”. Θα έλεγε ένας τρίτος ότι ήταν το τέλειο ζευγάρι” ανέφερε ανάμεσα σε άλλα, η Εισαγγελέας και συμπλήρωσε ότι ο κατηγορούμενος κρατούσε τη Γαρυφαλλιά σε συναισθηματική “απόσταση”.

Όσον αφορά στη σχιζοφρένεια που επικαλέστηκε η υπεράσπιση, μέσω του τεχνικού συμβούλου της, η Εισαγγελέας υποστήριξε ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Αυτό που προκύπτει είναι αυτό που υποστήριξαν και στις εκτιμήσεις τους οι δυο ψυχίατροι – πραγματογνώμονες (κ.κ. Τσιάμης και Καραμπουτάκης), ότι δηλαδή ο κατηγορούμενος πάσχει από παρανοειδή διαταραχή προσωπικότητας. “Την πάθηση αυτή την είχε, την έχει και θα την έχει, αλλά με κατάλληλη αγωγή και παρακολούθηση μπορεί να είναι απόλυτα λειτουργικός, χωρίς να είναι ούτε αυτοκαταστροφικός, ούτε ετεροκαταστροφικός” είπε η Εισαγγελέας, κάνοντας επίσης λόγο για “εξαιρετικά διαυγή σκέψη” του 31χρονου κατά τη διάρκεια τέλεσης της πράξης του.

Ακόμη, παραθέτοντας φωτογραφίες από τον τόπο όπου τελέστηκε το έγκλημα και βασιζόμενη στη δικογραφία, η Εισαγγελέας επισήμανε ότι η Γαρυφαλλιά, όταν βρέθηκε στο νερό σπρωγμένη από τον κατηγορούμενο, ήταν ήδη ημιλιπόθυμη από τα χτυπήματα που είχε προηγουμένως δεχθεί, γι’ αυτό και πνίγηκε. “Μετά (σ.σ. ο κατηγορούμενος) άρχισε να προετοιμάζει και να οργανώνει τις επόμενες κινήσεις του, στήνοντας ένα θεατρικό σκηνικό για να μπορέσει στην πορεία να προσφέρει τη δική του εκδοχή” είπε η Εισαγγελέας και πρόσθεσε ότι το κενό μνήμης του 31χρονου είναι επιλεκτικό.

Καταλήγοντας, η Εισαγγελέας μίλησε για την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής στη σημερινή εποχή, τονίζοντας ότι είναι ευθύνη της Δικαιοσύνης να εξαλειφθεί, όσο το δυνατόν, η βία ώστε να πάψουμε να θρηνούμε δολοφονημένες γυναίκες και δολοφονημένους ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να υπερασπιστούν τον εαυτόν τους. Απευθυνόμενη, δε, προς τους ενόρκους είπε: “Δεν σας ζητώ να σταυρώσετε έναν άρρωστο άνθρωπο, ούτε να λυτρώσετε μια οικογένεια που θρηνεί, αλλά και μια οικογένεια που συμπαρίσταται όπως μπορεί στο παιδί της. Σας ζητάω να αξιολογήσετε τα στοιχεία της δικογραφίας και να αποδώσετε δικαιοσύνη”.

(Visited 291 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*