Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης για τις αθλητικές υποδομές: «Αισθανόμαστε υπόλογοι απέναντι στη συριανή νεολαία»

Newsroom
19/09/2024 13:27
 
 
 

 

Σε ενημέρωση των δημοτών για την υφιστάμενη κατάσταση και τα σοβαρά προβλήματα των αθλητικών υποδομών της Σύρου προχώρησε η δημοτική αρχή, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει για την επίλυσή τους.

Η ενημέρωση αφορά στην Α’ Κλειστή Αίθουσα του Μπάσκετ (το «Κλειστό»), την Β’ Κλειστή Αίθουσα του Βόλεϊ (ΑΚΕΝ), το Δημοτικό Γυμναστήριο Πευκακίων και το Κολυμβητήριο του Δήμου.

«Τα θέματα των αθλητικών εγκαταστάσεων μας πονάνε όλους και αισθανόμαστε υπόλογοι απέναντι στη νεολαία του νησιού μας που ασχολείται ή θέλει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό […] Πάγια προτεραιότητα είναι τα παιδιά και οι χώροι τους, σχολικοί και αθλητικοί, και σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να κινούμαστε, χωρίς πρόθεση να καπηλευόμαστε τις σοβαρές αυτές καταστάσεις για πολιτικές σκοπιμότητες και χωρίς πρόθεση να διχάζουμε την κοινωνία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, η οποία έχει ως εξής:

Αγαπητές/οί συνδημότισσες/ες,
Αισθανόμαστε ηθική μας υποχρέωση, ως νέα Δημοτική Αρχή, να σας ενημερώσουμε για την υφιστάμενη κατάσταση των αθλητικών υποδομών του Δήμου μας, οι οποίες παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Σκοπός μας δεν είναι να επιρρίψουμε ευθύνες στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, αλλά να παρουσιάσουμε την πραγματικότητα και κυρίως να πληροφορήσουμε τους συμπολίτες μας για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τις ήδη δρομολογημένες ενέργειές μας, προκειμένου να δοθούν οριστικές λύσεις.

Αναφορικά με την Α’ Κλειστή Αίθουσα του Μπάσκετ, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι, λόγω της λύσης της σύμβασης με τον εργολάβο στην προηγούμενη δημοτική περίοδο, η αίθουσα θα έπρεπε κατεδαφιστεί και να κατασκευαστεί καινούρια. Ωστόσο, από την πρώτη ημέρα της θητείας μας έγινε κατανοητό, μετά από συνεχείς συσκέψεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου και των στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Πολεοδομίας του Δήμου, ότι οι όροι δόμησης της υφιστάμενης αίθουσας 1.200 τ.μ. θα έπρεπε να συρρικνωθούν σε 800 τ.μ., αν κατασκευαζόταν μια νέα αίθουσα. Αυτόματα, λοιπόν, προκρίναμε τη λύση της ανακατασκευής της υφιστάμενης αίθουσας μπάσκετ με σιδηροκατασκευή, ώστε να μη χαθούν τόσα ωφέλιμα τετραγωνικά μέτρα.

Το επόμενο βήμα ήταν να γίνει η στατική μελέτη, η οποία και ανατέθηκε σε εξωτερικό συνεργάτη αμέσως μόλις εγκρίθηκε η 1η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού τον Μάιο, ενώ τις υπόλοιπες συνοδευτικές μελέτες επεξεργάζεται ήδη η Τεχνική Υπηρεσία. Η τελευταία ευχάριστη είδηση είναι ότι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου, κατόπιν των επαφών μας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργο Λεονταρίτη, ο οποίος είναι από την αρχή δίπλα στις προσπάθειές μας για τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Όπως γίνεται αντιληπτό, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δρομολογήθηκε η λύση για την Α’ κλειστή αίθουσα του μπάσκετ, λύση που περιλαμβάνει και τον χρόνο που απαιτεί η κατασκευή του έργου, αλλά λύση οριστική μετά από δεκαετίες!

Όσον αφορά στη Β’ Κλειστή Αίθουσα του Βόλεϊ, μόλις αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, παραλάβαμε μια αίθουσα με σοβαρά προβλήματα στον φέροντα οργανισμό, της οποίας μάλιστα το υπό μελέτη έργο κρίθηκε ασύμφορο από τους εργολάβους μετά από άγονο διαγωνισμό. Και στην περίπτωση αυτή ενεργήσαμε άμεσα, προχωρώντας στην επικαιροποίηση της πλήρους μελέτης του έργου, η οποία διαμορφώθηκε στα περίπου 700.000€ και έχει ήδη αποσταλεί στο Υπουργείο Αθλητισμού, απ’ όπου και αναμένουμε τη χρηματοδότηση.

Σχετικά με το Δημοτικό Γυμναστήριο Πευκακίων, είμαστε σε επαφή με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τον Δ/ντή κ. Δημήτριο Αθανασούλη για την οριστική επίλυση του ζητήματος, προκειμένου να αρχίσουμε να διερευνούμε τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί ο χώρος αυτός στο μέλλον.

Ολοκληρώνοντας με το Κολυμβητήριο, σε αντίθεση με τις άλλες δύο αίθουσες, εδώ δεν παραλάβαμε καμία μελέτη και συνεπώς καμία δυνατότητα για επικαιροποίηση και αναζήτηση χρηματοδότησης. Όλα θα πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν. Για τον λόγο αυτό, εδώ και αρκετό καιρό είμαστε σε άμεση επαφή με τα δύο ναυταθλητικά σωματεία του νησιού μας (ΝΟΣ και ΑΙΑΝΤΑ), με τους αθλητικούς παράγοντες, τους γονείς των αθλητών και τους προπονητές του υγρού στίβου, ούτως ώστε να βρούμε την προσφορότερη λύση και να την προχωρήσουμε άμεσα. Απαντώντας μάλιστα σε πρόσφατο δημοσίευμα της μείζονος αντιπολίτευσης σχετικά με το Κολυμβητήριο, καλώ τον κ. Ρώτα και την παράταξή του, εάν έχουν τις μελέτες στο «τσεπάκι» τους, να τις προσκομίσουν στην Τεχνική Υπηρεσία για να τις αξιολογήσει και να προχωρήσουμε στην εξεύρεση χρηματοδότησης. Διαφορετικά, θα τους συστήναμε περισσότερη σοβαρότητα και να μη στηρίζουν την αντιπολίτευσή τους σε ουτοπικά σενάρια, αλλά σε λύσεις στέρεες και όχι πολιτικάντικες. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουν την τοπική κοινωνία, αν αυτή είναι η πρόθεσή τους.

Τα θέματα των αθλητικών εγκαταστάσεων μας πονάνε όλους και αισθανόμαστε υπόλογοι απέναντι στη νεολαία του νησιού μας που ασχολείται ή θέλει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Οι προσπάθειές μας δεν περιορίζονται σε ευχολόγια αλλά σε ουσιαστική δουλειά και παρ’ όλο που φαντάζουν χρονοβόρες οι διαδικασίες στον απλό δημότη, οι ενέργειές μας, για τα δεδομένα του δημόσιου τομέα, έχουν συντελεστεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αν σκεφτούμε ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας έχει να αναμετρηθεί με έναν τεράστιο όγκο προβλημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Παρ’ όλα αυτά, πάγια προτεραιότητα είναι τα παιδιά και οι χώροι τους, σχολικοί και αθλητικοί, και σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να κινούμαστε, χωρίς πρόθεση να καπηλευόμαστε τις σοβαρές αυτές καταστάσεις για πολιτικές σκοπιμότητες και χωρίς πρόθεση να διχάζουμε την κοινωνία.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 34 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*