Ποιοτικά ευρήματα του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Ν.Α. για τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης

Newsroom.
03/12/2024 09:22
 
 
 

Οι ερευνητικές ομάδες του Περιφερειακού Παρατηρητήριου Κοινωνικής Ένταξης Νοτίου Αιγαίου επισκέφθηκαν για τέταρτη φορά τον Δήμο και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης κατά τη διάρκεια του 4ου κύκλου των Επιτόπιων Ερευνών.

Στις εν λόγω επιτόπιες έρευνες, το Παρατηρητήριο εστιάζει σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, όπως η προσβασιμότητα, η τρίτη ηλικία, η νεανική παραβατικότητα καθώς και η έμφυλη βία, θέματα που προέκυψαν κατόπιν διαβούλευσης με τα Κέντρα Κοινότητας και τους Δήμους της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τους/τις συνεντευξιαζόμενους/ες, στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης δε σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Δύο από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Αθλητισμού είναι η υποστελέχωση αλλά και η έλλειψη κοινωνικών δομών, όπως είχε τονιστεί και πέρυσι. Ιδιαίτερη δυσκολία συναντάται σχετικά με τη διαχείριση των ψυχιατρικών περιστατικών λόγω της προαναφερθείσας έλλειψης σε δομές αλλά και σε προσωπικό. Ωστόσο, θετικό αντίκτυπο για την αντιμετώπιση θεμάτων ψυχικής υγείας έχει ο ενεργητικός ρόλος της λειτουργίας της ΕΠΑΨΥ.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε η γενικότερη έλλειψη χρηματοδότησης, όπως και το γεγονός ότι, ενώ ξεκινούν διάφορα προγράμματα/έργα, συνήθως δεν προβλέπεται η συντήρηση και η συνέχειά τους. Επομένως, δεν υφίστανται μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση των όποιων κοινωνικών φαινομένων, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τα στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών.
Αναφορικά με τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας, τονίστηκε η σημασία της προσωπικής επαφής και της εξατομικευμένης προσέγγισης με τους πολίτες. Επιπρόσθετα, καταγράφηκε μείωση των αιτήσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), αλλά αύξηση στις αιτήσεις για αναπηρικά επιδόματα.

Σχετικά με τις θεματικές ενότητες που εστίασε το Παρατηρητήριο, για τον Δήμο Σύρου αναδείχθηκαν τα εξής:
Αναφορικά με την προσβασιμότητα, τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει αρκετά η νοοτροπία των ανθρώπων, επιδεικνύοντας σεβασμό στην πληθυσμιακή ομάδα των ατόμων με αναπηρία. Όμως, όπως αναδείχθηκε, ενώ υλοποιούνται έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας, αυτά πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες αυτής της πληθυσμιακής ομάδας. Βασικό ζήτημα αποτελεί η γενικότερη έλλειψη υποδομών, δομών και ανάλογου προσωπικού.

Σχετικά με την τρίτη ηλικία, προβλέπεται η αύξηση των ηλικιωμένων καθώς και των μοναχικών ατόμων στο μέλλον, εξέλιξη που συνάδει και με το ότι τα δύσκολα περιστατικά των κοινωνικών υπηρεσιών σχετίζονται με εισαγγελικές παραγγελίες που αφορούν συνήθως σε ηλικιωμένα και μοναχικά άτομα. Η μοναχικότητα σε συνδυασμό με άλλα χαρακτηριστικά δύνανται να οδηγήσουν σε κοινωνικό αποκλεισμό. Ταυτόχρονα, έγινε αναφορά στην ανάγκη αναπροσαρμογής και εκσυγχρονισμού δομών – όσων τουλάχιστον λειτουργούν και είναι στελεχωμένες – όπως το ΚΑΠΗ, ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας.

Σχετικά με τα υπαρκτά περιστατικά της έμφυλης βίας, σημειώθηκε ότι συχνά δεν φτάνουν στις κοινωνικές υπηρεσίες. Όπως αναδείχθηκε, ακόμα και αν έφταναν στα αρμόδια όργανα, υπάρχει σοβαρή έλλειψη δομών, όπως και δικτύωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μια τοπική αντίληψη που υπαγορεύει ότι σε τουριστικά μέρη, όπως η Σύρος, η δημιουργία δομών κοινωνικής προστασίας (π.χ. Ξενώνας, Κέντρο ψυχικής υγείας) είναι πιθανό να στιγματίσει το νησί, επηρεάζοντας τον τουρισμό. Στην πραγματικότητα, όμως, όπως τονίζουν οι συνεντευξιαζόμενοι/ες, αυτές οι δομές δείχνουν μια συγκροτημένη και ευαισθητοποιημένη κοινωνία.

Αναφορικά με τα περιστατικά της νεανικής παραβατικότητας, συμπεριλαμβανομένου και του ενδοσχολικού εκφοβισμού, που έχουν γίνει πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, σημειώθηκε πως δε φτάνουν – ούτε αυτά – στις αρμόδιες υπηρεσίες. Σημαντικά στοιχεία αποτελούν αφενός ότι δεν υπάρχει σύνδεση του Κέντρου Κοινότητας με τα σχολεία της περιοχής και αφετέρου ότι κανένας γονέας προς το παρόν δεν έχει ζητήσει σχετική βοήθεια. Πέρα από τα προαναφερθέντα, επισημάνθηκε η εύκολη – σχετικά – πρόσβαση των εφήβων σε ουσίες και αλκοόλ. Ένα ακόμη ζήτημα που δυσκολεύει την κατάσταση είναι ότι δεν υπάρχει σωστή συνεργασία και διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων ούτε κάποια δομή για τους νέους με παραβατική συμπεριφορά. Επιπρόσθετα, τονίστηκε η μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά των νέων, ενώ, από την πλευρά τους, οι γονείς και οι κηδεμόνες δεν θέτουν τους απαιτούμενους περιορισμούς στα παιδιά τους, παρεμβαίνοντας αρκετές φορές ακόμη και στο έργο των εκπαιδευτικών. Βασική αιτία για την παραπάνω κατάσταση είναι ο φόβος στιγματισμού σε μια μικρή κοινότητα με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή διαχείριση της συμπεριφοράς των παιδιών ακόμη και από τις μικρές ηλικίες.

Από τις συνεντεύξεις με τους δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων όπως διαφάνηκε, αρκετοί από αυτούς/ες ή/και μέλη της οικογένειάς τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα είτε ψυχικής είτε σωματικής υγείας. Η πλειοψηφία των συνεντευξιαζόμενων είναι μακροχρόνια άνεργοι και οι μεγαλύτεροι που είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης δεν έχουν όλοι/όλες τα απαραίτητα ένσημα για να λάβουν σύνταξη. Μεγάλο ρόλο στην καθημερινή τους διαβίωση παίζουν οι συγγενικές/οικογενειακές σχέσεις, χάρη στις οποίες, οι δικαιούχοι καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη καθημερινότητα. Τέλος, οι συνεντευξιαζόμενοι/ες τόνισαν την άμεση ανάγκη αναβάθμισης των υγειονομικών υπηρεσιών του νησιού καθώς και της βελτίωσης των υπηρεσιών συγκοινωνίας καθώς τα
δρομολόγια των λεωφορείων από τα χωριά προς την πόλη τον χειμώνα δεν επαρκούν.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 24 times, 1 visits today)
Latest Post

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*