Επιστολή στα Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος απέστειλε ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων σχετικά με την υπό σύσταση επιτροπή Επικινδύνων Ετοιμόρροπων, τις αρμοδιότητες και τη σύνθεση της.
Οι Μηχανικοί των Κυκλάδων μεταξύ άλλων ζητούν η έδρα της επιτροπής να είναι η Σύρος και να γίνεται αποκατάσταση και η επανάχρηση των ετοιμόρροπων κτιρίων.
Αναλυτικά ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων αναφέρει:
Σε σχέση με την από 19/3/21 προτεινόμενη διάταξη για τις αρμοδιότητες και τη σύνθεση της Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.) προκειμένου να υπάρξει λύση στο ζήτημα των παράλληλων εγκρίσεων και γραφειοκρατική αποτελεσματικότητα, ως έχει θέσει στόχο το νομοθέτημα, παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη τα κάτωθι:
– Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αν η επιτροπή συγκροτηθεί στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ήτοι στον Πειραιά (σύμφωνα με αρθ. 1 παρ. 1 της προτεινόμενης διάταξης) θα είναι δυσλειτουργική και αναποτελεσματική. Λόγω της νησιωτικότητας δεν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στους στόχους που ορίζει η αιτιολογική έκθεση του νομοθετήματος με ότι σημαίνει αυτό στην εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην περίπτωση της νήσου Σύρου, η επιτροπή για να ανταπεξέλθει στον όγκο των υποθέσεων μόνο για αυτό το νησί (γύρω στις 40-50 υποθέσεις/έτος) και τους χρόνους που απαιτούνται εκ των πραγμάτων πρέπει να έχει έδρα την Σύρο, δηλαδή την έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
– Ο πρόεδρος της επιτροπής για τους λόγους που προαναφέρθηκαν σε συνδυασμό με το άρθρο 2 παρ. 1 του νομοθετήματος (απαραίτητη η αυτοψία εντός 3 ημερών) οφείλει να έχει έδρα αυτή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και όχι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Επίσης η απαίτηση από το ίδιο άρθρο της συμμετοχής τουλάχιστον ενός μέλους του ΥΠΠΟΑ στη διενέργεια της αυτοψίας και η συνεπακόλουθη εκτός έδρας μετακίνησή του προς τα νησιά κάνει τη διαδικασία ακόμα πιο δυσλειτουργική.
Παράλληλα σας σημειώνουμε ότι:
– Η διαδικασία για την άρση επικινδυνότητας ετοιμόρροπων κτιρίων είναι άκρως σημαντική πλην όμως λειτουργούσε και λειτουργεί καλά ακόμη και με το ισχύον νομικό καθεστώς. Αυτό στο οποίο οφείλουμε να δώσουμε λύση, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη, είναι το να αρθούν οι αιτίες που δημιουργούν τα ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίρια. Η σημαντικότερη εξ’ αυτών είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες κατά την διαδικασία έγκρισης των μελετών.
– Επιθυμία μας είναι να εφαρμοστούν πολιτικές που θα φέρουν ανάπτυξη, αποκαταστάσεις και επαναχρήσεις κτιρίων, επιχειρηματική δραστηριότητα, επανακατοίκηση και όχι κατεδαφίσεις. Ο οικονομικός μαρασμός οδηγεί στα ερείπια, αυτά με την σειρά τους στον κίνδυνο για κατοίκους και επισκέπτες και τελικά στην ερήμωση και την καταστροφή. Αυτόν τον κύκλο μαρασμού όπως έχουμε τονίσει τόσο στις τηλεδιασκέψεις (02/02/2021 και 01/3/2021) όσο και στα έγγραφα μας πρέπει να σπάσουμε. Η άρση επικινδυνότητας των κτιρίων είναι απαραίτητη πλην όμως προσωρινή, όχι οριστική λύση. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η κατάσταση των εν λόγω κτιρίων τα καθιστά εκ νέου επικίνδυνα κ.ο.κ
– Η λύση είναι η αποκατάσταση και η επανάχρηση των κτιρίων. Αυτή θα έρθει μέσα από μέτρα που θα αλλάξουν άρδην την σημερινή κατάσταση, όπως το διευρυμένο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής με συμμετοχή μελών του Υπουργείου Πολιτισμού για υποθέσεις εντός ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ τόπων. Μια επιτροπή μιας στάσης (one stop shop) ως σας έχουμε περιγράψει κατ’ επανάληψη. Οποιοσδήποτε επενδυτής, μικρός ή μεγάλος, λειτουργεί μόνο μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
– Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο λειτουργικό, νόμιμο σύστημα ελέγχου και έγκρισης των μελετών εντός ιστορικών τόπων, όπως στην περίπτωση της Ερμούπολης, που θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και την πολιτισμική μας κληρονομιά ταυτόχρονα. Αυτό αναμένουμε, για αυτό έχουμε συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς αυτό θα είναι το πρώτο και το πιο βασικό βήμα προς την πλευρά επίλυσης του προβλήματος.