Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε σήμερα Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Λειβαδάρας, παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων κ. Φόρτωμα, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκου, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη, του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων κ. Δαδάου, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Αληφραγκή και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Λεονταρίτη.
Την κα Υπουργό συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γεώργιος Διδασκάλου, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου.
Ο κ. Δήμαρχος προσέφερε στην κα Υπουργό ένα αντίγραφο τηγανόσχημου σκεύους με παράσταση πλοίου της Πρωτοκυκλαδικής Εποχής και, δράττοντας της ευκαιρίας, πραγματοποίησε μια σύντομη ιστορική αναδρομή από τους Προϊστορικούς χρόνους έως την έλευση των προσφύγων και την ίδρυση της Ερμούπολης. Σκοπός της ιστορικής αναφοράς ήταν η κατάδειξη της ανάγκης διαφύλαξης του πολιτισμικού μας θησαυρού και της πλούσιας ιστορίας μας με την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που είναι και το πλέον αρμόδιο.
Τόνισε δε, ότι η συνεργασία του Δήμου, της Περιφέρειας και του Υπουργείου πρέπει να είναι στενή και κυρίως εποικοδομητική, προκειμένου να βρίσκονται άμεσες λύσεις για τη διάσωση των ιστορικών κτιρίων, δεδομένου ότι, εκτός από το πρόβλημα της εγκατάλειψης που αλλοιώνει την εικόνα της πόλης, έχουν προκύψει και σοβαρά προβλήματα επικινδυνότητας.
Ειδικά για το ζήτημα των εγκρίσεων του Υπουργείου, τοποθετήθηκε ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Δαυίδ Διακοδημητρίου και ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας κ. Παναγιώτης Καρακατσάνης, προτείνοντας να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να μην απαιτείται σε όλες τις εργασίες εντός Ιστορικού Τόπου η έγκριση του Υπουργείου, αλλά και να υπάρξει για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια πρωτόκολλο συγκεκριμένων εργασιών συνολικά και όχι μεμονωμένα.
Παράλληλα, ο κ. Λειβαδάρας εστίασε σε ειδικότερα θέματα που χρήζουν επιτάχυνσης των διαδικασιών και ανάληψης δράσης από πλευράς Υπουργείου, όπως:
Α. Η έγκριση της μελέτης αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου Σύρου – Ερμούπολης.
Β. Η ολοκλήρωση των σωστικών ανασκαφών στο Δημοτικό Γυμναστήριο Πευκακίων, προκειμένου να προχωρήσει το έργο.
Γ. Η σταδιακή αποκατάσταση των Ταφικών Μνημείων του Κοιμητηρίου Αγίου Γεωργίου.
Δ. Η έγκριση της μελέτη για την ανακατασκευή του κτιρίου του Τελωνείου (Elysee), το οποίο έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ε. Η έγκριση της μελέτης για το στέγαστρο στην είσοδο του Θεάτρου Απόλλων στην Πλατεία Βαρδάκα.
ΣΤ. Η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Σύρου.
Ζ. Η διερεύνηση της δυνατότητας να παραχωρηθεί το Κτίριο Προβελέγγιου στην Άνω Σύρο στο Υπουργείο Πολιτισμού για συντήρηση και αξιοποίηση.
Η κα Μενδώνη, από την πλευρά της, πληροφόρησε τον κ. Λειβαδάρα ότι τα περισσότερα αιτήματα του Δήμου βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, ωστόσο το μείζον ζήτημα της διάσωσης των ιστορικών κτιρίων του νησιού απαιτεί τη συνέργεια και των τριών φορέων (Υπουργείου, Περιφέρειας και Δήμου) προκειμένου να συντηρηθούν, αλλά και να αξιοποιηθούν.
Στο σημείο που στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση ήταν το θέμα του Αρχαιολογικού Μουσείου, αναφέροντας πως η επέκτασή του αποτελεί μια λύση άμεση και υλοποιήσιμη. Προχώρησε, ωστόσο, και σε ευχάριστες δηλώσεις, αποκαλύπτοντας πως στα μακροπρόθεσμα σχέδια της είναι και η δημιουργία ενός διαχρονικού Μουσείου στη Σύρο, που θα περικλείει όλη την ιστορία του νησιού. Για τον σκοπό αυτό, στόχος του Υπουργείου είναι να αξιοποιήσει το Λοιμοκαθαρτήριο στα Λαζαρέττα, ένα κτίριο ιστορικά φορτισμένο και σε εμβληματική θέση στην είσοδο του λιμανιού. Κατ’ αυτό τον τρόπο, διασώζεται ένα σημαντικό κτίριο και παράλληλα δίνεται στη Σύρο μια νέα προοπτική.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε ευχάριστο κλίμα, με την αμοιβαία δέσμευση ότι όλες οι δυνάμεις πρέπει να είναι συντεταγμένες, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη της Σύρου.