Σκοπελίτης και Βαμβακάρης στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Άκης Αξαόπουλος
24/02/2020 15:37
 
 
 

 

Το ελληνικό ντοκμαντέρ πρωταγωνιστεί για άλλη μία χρονιά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και αυτή τη φορά συνοδεύτεται από…hashtaghs.

«Τα ντοκιμαντέρ δεν εξαντλούνται σε ένα θέμα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του φεστιβάλ και πράγματι, η νέα σοδειά του ελληνικού ντοκιμαντέρ καθόλου δεν απογοητεύει επαναφέροντας στο προσκήνιο το έργο γνωστών σκηνοθετών: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Αγγελική Αντωνίου, Δημήτρης Αθανίτης, Νίκος Σκαρέντζος, Μπάμπης Μακρίδης, Ηλίας Γιαννακάκης, Νικόλ Αλεξανδροπούλου, Γιώργος Γκικαπέππας αλλά και οι προερχόμενοι από τον χώρο της ερευνητικής δημοσιογραφίας Νίκος Μεγγρέλης και Γιώργος Αυγερόπουλος, επανέρχονται με νέες δουλειές.

«Ένα ντοκιμαντέρ μπορεί να είναι πολιτικό, ιστορικό και ταυτόχρονα να ασχολείται με το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μπορεί να είναι το πορτραίτο ενός ανθρώπου και την ίδια στιγμή ένα απίθανο μουσικό ντοκιμαντέρ». Με αυτή τη λογική, φέτος, το Φεστιβάλ συνοδεύει τις ταινίες του προγράμματος με hashtags, αποκαλύπτοντας διαφορετικές πτυχές της κάθε ιστορίας.

Επίσης, το Φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στον κινηματογραφιστή Σταύρο Καπλανίδη που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, προβάλλοντας τρία από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ του, καθώς και την τελευταία του δουλειά. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσει μια ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή, Αγέλαστος Πέτρα που άλλαξε την πορεία του ελληνικού ντοκιμαντέρ και συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια από την πρεμιέρα του. Στο πλαίσιο της προβολής θα παρουσιαστεί και υλικό από το νέο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη για την Ελευσίνα.

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια επιλογή από τα ελληνικά ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του 22ου ΦΝΘ.

Ταινίες Μεγάλου Μήκους

Μάρκος του Νίκου Σκαρέντζου
#music #archival #portrait

Μια παρέα μουσικών ταξιδεύουν στη Σύρο, για ένα αφιέρωμα προς τιμήν του Μάρκου Βαμβακάρη. Συνθέτες, μουσικολόγοι και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, αναδεικνύουν τη σημαντική μουσική κληρονομιά του στον 21ο αιώνα και στην μουσική της Ευρώπης.

Οι άγνωστοι Αθηναίοι της Αγγελικής Αντωνίου
#animals #love #urban

Ο αγώνας επιβίωσης των αδέσποτων σκύλων στο κέντρο της Αθήνας και η ιστορία των ανθρώπων που τα φροντίζουν. Ένας κρυμμένος κόσμος ξεδιπλώνεται μέσα από τις διαδρομές των αγνώστων Αθηναίων και αποκαλύπτει το απρόβλεπτο πρόσωπο μιας Αθήνας που διαρκώς μεταλλάσσεται.

Τα όριά μας του Δημήτρη Γιατζουζάκη
#sports #family #memory

Ένας αθλητής με αναπηρία πηγαίνει την 7χρονη κόρη του και τον 5χρονο γιο του σε έναν από τους πρώτους τους αγώνες παιδικού τριάθλου και θυμάται τον πιο δύσκολο αγώνα που έχει κάνει ποτέ, ένα Ironman: μια από τις πιο εξαντλητικές δοκιμασίες που μπορεί ν’ αντέξει κανείς σε μια μέρα.

1000 τμ χρόνου της Μάρως Αναστοπούλου
#history #archeology #society

Μελετώντας ένα κομμάτι γης 1.000 τετραγωνικών μέτρων στο Γεράκι Λακωνίας, μία ομάδα αρχαιολόγων προσπαθεί να ανασυνθέσει το μακρινό παρελθόν της ακρόπολης των Aρχαίων Γερονθρών. Ανάμεσα στα ελαιόδεντρα και τις πέτρες, οι αρχαιολόγοι με τους κατοίκους του Γερακίου προσθέτουν το δικό τους στρώμα χρόνου στην αιώνια αναζήτηση κατανόησης του παρελθόντος.

Sundays της Αλήθειας Αβράμη
#family #faith #portrait

Μετά από τριάντα χρόνια ως ιερέας στην Αμερική, ο Τομ Αβράμης αποφασίζει να αποποιηθεί το αξίωμά του. Όταν η κόρη του ανακαλύπτει ένα παλιό βίντεο με λεπτομέρειες σχετικά με τα βάρη και τα μυστικά που κουβαλούσε, στρέφει την κάμερα στον πατέρα της, αποκαλύπτοντας ακόμα περισσότερα μυστικά για το παρελθόν του.

Λαβύρινθος του Δημήτρη Αθανίτη
#urban #society #architecture

Μια κατάδυση στην καρδιά της πόλης μέσα στις στοές στο κέντρο της Αθήνας και τους
απίστευτους ανθρώπους τους. Με οδηγό τον Κώστα Καζανά, το ντοκιμαντέρ ανασυνθέτει την πραγματικότητα στα έγκατα της πόλης, συναντώντας στην περιπλάνηση του τους σουρεαλιστές, τον Βάλτερ Μπένζαμιν, αλλά και το ίδιο το σινεμά.

Chained (Agora II) του Γιώργου Αυγερόπουλου
#politics #economy

Μετά το AGORÁ–Από την Δημοκρατία στις Αγορές, ο Γιώργος Αυγερόπουλος επιστρέφει με τη δεύτερη ταινία του για την ελληνική κρίση, AGORÁ II – Δεσμώτες. Ο σκηνοθέτης συνθέτει το κινηματογραφικό μωσαϊκό των τελευταίων 5 χρόνων, θέτοντας θεμελιώδη ερωτήματα για το μέλλον τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρώπης.

Express Skopelitis της Αιμιλίας Μήλου
#work #environment #family

Ο Σκοπελίτης είναι ένα ξεχωριστό καράβι, ένα καράβι με προσωπικότητα. Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει μαζί του, μπαίνοντας στη θαλασσινή ζωή των Μικρών Κυκλάδων. Η θάλασσα δίνει χώρο στο χωράφι, ο χορός των κυμάτων οδηγεί στην έκσταση του πανηγυριού, ένα ερωτικό τραγούδι φέρνει την τρικυμία.

Οι υφάντρες του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου
#environment #economy #workplace

Το 1963, η ΙΜ, σουηδική φιλανθρωπική οργάνωση, ιδρύει στη Βλάστη, ένα ορεινό χωριό της Μακεδονίας, ένα πρότυπο κέντρο υφαντικής. Για 25 χρόνια αυτό το διαπολιτισμικό εγχείρημα θα στηρίξει τις γυναίκες του χωριού, αλλά και τον ίδιο τον τόπο. Το χρονικό των Υφάντρων προσφέρει μια γλυκόπικρη ματιά σε ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου.

Όρνιθες ή πως να γίνεις πουλί του Μπάμπη Μακρίδη
#arts #essay

Μια ταινία του Μπάμπη Μακρίδη μεταξύ ψεύτικου και αληθινού, ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία. Για την πτήση και την πτώση, για την ανθρώπινη ανάγκη να πετάμε, για τον φόβο του ύψους, τον ίλιγγο, την ουτοπία, τους θεούς και τον άνθρωπο. Εμπνευσμένη από την αρχαία κωμωδία «Όρνιθες» του Αριστοφάνη και την ομώνυμη θεατρική παράσταση από τον Νίκο Καραθάνο και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ανακαλύψτε τα ντοκιμαντέρ του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

 

Πηγή: ethnos.gr

(Visited 863 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*