Χ. Κόκκινος: Η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου να γίνει με διαφάνεια

Άκης Αξαόπουλος
27/07/2022 00:45
 
 
 

 

Η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου να γίνει με διαφάνεια, προς όφελος των πολλών και των ολίγων και της “διαπλοκης “!

Στην συζήτηση του θέματος “Κατάθεση πρότασης για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου”, στην προσφατη (22.7.22 παλι με τηλεδιασκεψη….) συνεδρίαση του Περιφερειακου Συμβουλίου Ν.Αιγαίου, η Περιφερειακή Αρχή περιορίστηκε στην κατάθεση μιας γενικόλογης πρότασης και-για μια ακόμα φορά -δεν επιδίωξε σύνθεση απόψεων !

Η θέση της για ” ρυθμίσεις για θεσμοθέτηση ειδικής κατηγορίας χρήσεων γης με κύρια χρήση κατοικία η οποία θα εφαρμόζεται σε ζώνες που θα χωροθετουνται κατά προτίμηση στην νησιωτική ενδοχώρα με σύντομες διαδικασίες …” είναι γενικόλογη και απαιτεί προσθήκες και συγκεκριμένες ενέργειες.

Η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος στα νησιά μας , το οποίο αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα δημόσιοι λειτουργοί ( εκπαιδευτικοι, νοσοκομειακοι κτλ ) που έρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας για να εργαστούν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα απαιτεί κατά την άποψή μας τα εξής:

-Ειλικρινή διάλογο των τοπικών κοινωνιών ( Δήμοι, Περιφέρεια Ν.Αιγαίου, φορέων των νησιών μας ) , καταγραφή του στεγαστικού προβλήματος όπου υπάρχει και κατάθεση κοινής πρότασης
προς την κυβέρνηση.

-Να δημιουργηθεί νέο χωροταξικό σχεδιο και όπου αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης να μην αλλοιώσει την φυσική ομορφιά και την πολιτιστική μας κληρονομιά!

-Να υπάρξει μελέτη “περιβαλλοντικης αντοχής ” στα νησιά που θα γίνουν παρεμβάσεις.

-Να δοθούν οικονομικά κίνητρα σε όσου/ ες εργάζονται στις νησιωτικές ες και ακριτικές περιοχές μας για να μπορούν να ανταπεξέρχονται στο υψηλό κόστος ζωής( συμπεριλαμβανομένου και το κόστος για τη διαμονη τους) και να ζουν με αξιοπρέπεια.

– Να αξιοποιηθούν για ανέγερση κατοικιών εδαφικές εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και κτίρια που έχουν εγκαταληφθεί οριστικά !

– Να υπάρξει ασφαλιστικη δικλείδα για την χρήση των νέων κατοικιών δηλαδή ότι προορίζονται μόνο για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και όχι άλλων επιχειρηματικων δραστηριοτήτων!

– Να αντιμετωπιστουν τα ήδη υπάρχοντα προβληματα υδροδότησης και ενεργειακής επάρκειας στα νησιά μας . Είναι υποκριτικό να μιλάς για δημιουργία νέων κατοικιών όταν στις ημέρες μας βιώνουμε έλλειψη νερού και προβληματα στην ενεργειακή κάλυψη των νησιών μας λόγω αδυναμίας των αρμοδίων αρχών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών μας.

-Να τηρηθούν οι” κανόνες”της βιώσιμης ανάπτυξης και να ληφθούν σοβαρά οι ιδιαιτεροτητες της νησιωτικοτητας. Να υπάρχει διαφάνεια στις διαδικασιες και να εξυπηρετηθεί η κοινωνία μας και όσοι/ες έχουν ανάγκη από στέγαση και όχι ” κρυφές ατζέντες ” και επιχειρηματικα σχέδια των ολίγων και όσων “διαπλεκονται”

Με υπευθυνότητα , σωστό σχεδιασμό και συνεννόηση λύνονται τα προβλήματα και μεταξύ αυτών το “στεγαστικό ” των νησιών μας.

(Visited 96 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*