Υδατοδρόμια: Τρεις αιτήσεις για άδειες ίδρυσης στο Ν. Αιγαίο – Ακολουθούν άλλες επτά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

υδατοδρόμια
Newsroom
30/03/2023 11:35
 
 
 

 

Τρεις επιπλέον αιτήσεις για ισάριθμα υδατοδρόμια στα Δωδεκάνησα κατατέθηκαν στις αρχές της εβδομάδας, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για αδειοδοτήσεις ενός ικανού αριθμού 22 υδατοδρομίων στη γεωγραφική περιοχή του Ν. Αιγαίου, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα ώστε να στηριχθεί από τη βάση του το όλο εγχείρημα για ένα βιώσιμο και λειτουργικό, συγκοινωνιακό δίκτυο υδροπλάνων.

Ειδικότερα, την περασμένη Δευτέρα κατατέθηκαν οι φάκελοι για τις άδειες ίδρυσης υδατοδρομίων σε Αγαθονήσι, Τήλο και Κάσο, όπως επιβεβαίωσε άλλωστε την περασμένη Τρίτη σε δηλώσεις του και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι επίκειται μέσα στις επόμενες ημέρες η υποβολή των φακέλων για άλλα επτά σημεία σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.

Ειδικότερα, τα υδατοδρόμια στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τα οποία είναι ώριμα για να κατατεθούν οι τεχνικοί τους φάκελοι στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι αυτά της Ρόδου στον κεντρικό λιμένα, της Σαντορίνης, της Δονούσας, επίσης τα υδατοδρόμια στην Κω (κεντρικός λιμένας και Κέφαλος), στη Σέριφο και την Κύθνο. Υπενθυμίζεται ότι τα υδατοδρόμια για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια ίδρυσης είναι αυτά σε Ρέθυμνο, Ίο, Βόλο, Καλαμάτα, Κυλλήνη και Κύμη, ενώ ένα βήμα πριν από την αδειοδότηση ίδρυσης είναι αυτά σε Αιδηψό, Αλιβέρι, Χαλκίδα και Κάρυστο.

Ο δρόμος πάντως μέχρι να εξασφαλιστούν οι άδειες ίδρυσης και εν συνεχεία οι τελικές άδειες λειτουργίας, ώστε να γίνουν και οι πτήσεις των πρώτων υδροπλάνων στο Αιγαίο– που θεωρείται και η βασικότερη αγορά λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης- είναι ακόμη μακρύς. Το ιδανικότερο σενάριο, με βάση τις εκτιμήσεις των υφιστάμενων παικτών της αγοράς, κάνει λόγο για ένα χρονοδιάγραμμα από την άνοιξη του 2024 και μετά με το σκεπτικό ότι για να είναι βιώσιμο το δίκτυο θα πρέπει να έχει ενταχθεί ένας ικανός αριθμών νησιών στα δρομολόγια και να έχουν εκδοθεί οι άδειες λειτουργίας. Ενας καλός προγραμματισμός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ήταν να αδειοδοτηθούν φέτος κατ’ ελάχιστο 7 + 7 άδειες λειτουργίας αντίστοιχα σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες ώστε με ορίζοντα τη θερινή σεζόν του 2024 να έχει επιτευχθεί ο στόχος του δικτύου των 22 συνολικά υδατοδρομίων.

Το δίκτυο των υδατοδρομίων στο Νότιο Αιγαίο, σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες είναι πολύ σημαντικό με δεδομένη και την τουριστική κίνηση στα νησιά που χτυπάει «κόκκινο» στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 κινήθηκε με +15% περισσότερες αεροπορικές αφίξεις στις πύλες των διεθνών αεροδρομίων έναντι του 2019, προ πανδημίας, ενώ σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο τώρα, τη δεδομένη στιγμή τα νούμερα των προ-κρατήσεις για τη σεζόν του 2023 που έχουν έρθει μάλιστα πιο νωρίς «είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά με συνολική αύξηση 40%».

 

Πηγή: newmoney.gr

(Visited 168 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*