Ψηφιακή ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος των νησιών του νοτίου Αιγαίου (video)

Newsroom.
15/01/2025 20:07
 
 
 

Εκεί όπου είναι δύσκολη έως αδύνατη η πρόσβαση σε έναν ιστορικό ή προϊστορικό χώρο φτάνει η τεχνολογία και ανοίγει νέες προοπτικές.

Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Αθανασούλης, Διευθυντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ένα σημαντικό έργο προϊόν των ψηφιακών μέσων θα δώσει την δυνατότητα της εικονικής επισκέψεως σε δυο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους σε μικρά νησιά του νοτίου Αιγαίου.

Πρόκειται για δυο απρόσιτα μνημεία. Το ένα είναι ένα σπήλαιο στην Φολέγανδρο στα γκρεμνά, το μεγαλύτερο στο Αιγαίο, όπου η γραφή στους τείχους φαίνεται πως ήταν συνήθης πρακτική για τους νέους της αρχαιότητας. Η Χρυσοσπηλιά, έχει μια ιδιαίτερη ιστορία. Σε απρόσιτο σημείο επάνω από την θάλασσα, με μια μεγάλη αίθουσα διαστάσεων 80 μέτρα πλάτος, 60 ύψος και 80 βάθος, που διαθέτει έναν λαβύρινθο διαδρόμων, κρύβονται τα μυστικά τα οποία χάραζαν νεαροί του 6ου αι. π.Χ.. Η ιδιωτικότητα τους θα παραβιαστεί όταν θα γίνει προσιτή η ψηφιακή επίσκεψη και τότε εφ’ όσον είναι εφικτό θα διαπιστωθεί εάν ήταν μηνύματα φιλίας, ερωτικά, διαμαρτυρίας ή απλής εκτόνωσης.

Το δεύτερο μνημείο που ετοιμάζεται να ταξιδέψει τους ψηφιακούς επισκέπτες στον τον 5ο αι. π.Χ. βρίσκεται στην Πάρο. Πρόκειται για τα αρχαία υπόγεια λατομεία μαρμάρου στο Μαράθι, τις στοές εξαγωγής του λίθου από τον οποίο είναι κατασκευασμένα τόσα αριστουργήματα της αρχαιότητας.

Η δυνατότητα της περιήγησης θα φωτίσει πολλές πλευρές για όσους δεν γνωρίζουν τους τρόπους εξόρυξης, τις μηχανικές δυνατότητες μεταφοράς, ακόμη και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και των λιθοξόων.

Ένα έργο που φέρνει τον ελληνικό πολιτισμό κοντά στον κόσμο που ενδιαφέρεται να μάθει για την καθημερινότητα των ανθρώπων πριν από 4.000 χρόνια. Το Υπουργείο Πολιτισμού που είναι ο βασικός αρωγός σε συνεργασία με την περιφέρεια, την αρχαιολογική υπηρεσία και με την εφορία σπηλαιολογίας το καθιστά εφικτό και ως εμπειρία θα είναι δυνατή το 2027.

Συνολικά, περισσότερα από 40.000 μνημεία και εκθέματα, λιγότερο γνωστά ή άγνωστα στο ευρύ κοινό, αλλά κυρίως δυσπρόσιτα, θα αποκτήσουν ζωή μέσα από τον ψηφιακό κόσμο. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν η ψηφιακή ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος θα συνοδεύεται και από ηχητική πληροφόρηση, προκειμένου να είναι μια ολοκληρωμένη ξενάγηση. Εάν αυτή η περιήγηση θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη σε ανθρώπους που για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν και να φτάσουν στα νησιά, αλλά έναντι ενός εισιτηρίου ψηφιακής εισόδου, υπέρ του ΥΠ.ΠΟ, είχαν την δυνατότητα να τα δούν, θα προσέφερε ύψιστη υπηρεσία.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 51 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*