Νότιο Αιγαίο: Ιδανικός προορισμός και για γαστρονομικό τουρισμό – Εξαιρετική η παρουσία των νησιών στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018

xatzimarkos expotrof 2018 1
admin
30/01/2018 08:38
 
 
 

Εξαιρετική ήταν η παρουσία των 50 εκθετών από 18 νησιά του Νοτίου Αιγαίου στην 5η Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018, η οποία ολοκληρώθηκε χθες στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό.

Η Περιφέρεια συμμετείχε για 4η συνεχόμενη χρονιά, με μια εντυπωσιακή γκάμα παραδοσιακών προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, προωθώντας και φέτος μερικούς σημαντικούς στόχους: την αποτελεσματική προβολή των νησιωτικών προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό, τη δυνατότητα σύναψης συμφωνιών και την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των τοπικών επιχειρήσεων, καθώς και την καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης με το ελληνικό κοινό και τους επιχειρηματίες του χώρου.

xatzimarkos expotrof 2018 2

«Μοναδικός γαστρονομικός πλούτος»
Την έκθεση επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί τόσο στην ιδιαιτερότητα της γαστρονομίας του Νοτίου Αιγαίου, όσο και στις πρωτοβουλίες εκείνες που συμβάλλουν στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, στο πλαίσιο του δυναμικά ανερχόμενου διεθνώς, γαστρονομικού τουρισμού. Μια νέα τάση την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, αφού διαθέτουν όλες τις δυνατότητες και τις προδιαγραφές.
Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Το μεγάλο πλεονέκτημα του Νοτίου Αιγαίου είναι ότι κάθε ένα από τα 50 κατοικημένα νησιά του, διαθέτει τη δική του ξεχωριστή, μοναδική κουζίνα και τοπικά προϊόντα υψηλότατης ποιότητας και διατροφικής αξίας. Το γεγονός ότι οι ρίζες της αιγαιακής γαστρονομίας φτάνουν μέχρι την αρχαιότητα και αποτελούν τη βάση της σύγχρονης ευρωπαϊκής κουζίνας, είναι ένα ακόμη μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για το Νότιο Αιγαίο. Αυτός ο εξαιρετικός, μοναδικός γαστρονομικός πλούτος, χάρισε στην Περιφέρειά μας τη διάκριση της “Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019”.
Το Νότιο Αιγαίο βρίσκει τη θέση του στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας και στέκεται πλέον ισάξια δίπλα στους μεγαλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης, όπως είναι η Λομβαρδία της Ιταλίας, η Καταλονία της Ισπανίας και άλλες. Είναι μεγάλο το όφελος από την διάκριση αυτή, όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Κάθε πρωτοβουλία που προωθεί τη γαστρονομία του τόπου μας και τα γνήσια παραδοσιακά προϊόντα, μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο, που είναι η ανάδειξη της τοπικής παραγωγής, η προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων σε νέες αγορές και η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον Τουρισμό. Επενδύσουμε στην εξωστρέφεια που είναι το “κλειδί” της επιτυχίας μας».

xatzimarkos expotrof 2018 3
Για την στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και να αναδείξει τα τοπικά, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού, δια μέσου της διασύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό, μίλησε και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 5ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ.
Ο κ. Ζαννετίδης, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτών, περιφερειαρχών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα, σημείωσε ότι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της εξωστρέφειας, είναι η ανάδειξη του Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019», τίτλο που για πρώτη φορά διεκδίκησε και κατέκτησε ελληνική περιφέρεια.

xatzimarkos expotrof 2018 5

Θεματική εκδήλωση για τα προϊόντα του Ν. Αιγαίου και την Αιγαιακή διατροφή
Αίσθηση προκάλεσε και η θεματική εκδήλωση που οργανώθηκε, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού και των τοπικών προϊόντων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ταυτόχρονα η παρουσίαση της Αιγαιακής διατροφής ως προτύπου υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς και η ανάλυση της νέας τάσης του γαστρονομικού τουρισμού.
Στη διάρκεια της θεματικής εκδήλωσης η Χάιντι Λαζάνη, επικεφαλής της επιτροπής «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» για το Νότιο Αιγαίο, παρουσίασε τις δράσεις του προγράμματος “Taste the Seasons”, που υλοποιείται στο πλαίσιο του τίτλου, πολλές εκ των οποίων ξεκίνησαν ήδη να πραγματοποιούνται από την αρχή του 2017 και κορυφώνονται το 2019, με κεντρική φιλοσοφία την διασύνδεση τουρισμού, γαστρονομίας και πρωτογενούς τομέα. Όπως τόνισε, μέσα από τις δράσεις που προβλέπονται, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου έχει όλες τις δυνατότητες να αναδειχθεί, ενισχύοντας το τουριστικό ρεύμα προς τα νησιά μας, σε μια περίοδο που ο γαστρονομικός τουρισμός είναι μια τάση με ταχεία και ιδιαίτερα δυναμική άνοδο διεθνώς.
Ομιλήτριες στην ίδια ημερίδα ήταν επίσης η Roberta Garibaldi, αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μπέργκαμο και πιστοποιημένη Πρέσβης της Διεθνούς Ένωσης Γαστρονομικού Τουρισμού, που παρουσίασε τις διεθνείς τάσεις του γαστρονομικού τουρισμού, σημειώνοντας ότι όλο και μεγαλύτερο είναι το ποσοστό τουριστών που επιλέγουν τον τόπο των διακοπών τους με βάση τη γαστρονομία του, στο πλαίσιο του τουρισμού εμπειρίας. Ένα τομέα στον οποίο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαθέτει πολύ μεγάλα αποθέματα προς αξιοποίηση και ήδη η στρατηγική που ακολουθείται στον τουρισμό, κινείται γύρω από αυτόν τον άξονα.
Τέλος, η Γλυκερία Ψαρρά, PhD, επ. συνεργάτης του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου και Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Rutgers, παρουσίασε εισήγηση με κεντρικό θέμα την αιγιακή δίαιτα ως υγιεινό πρότυπο διατροφής. Η κ. Ψαρρά εστίασε στις επιμέρους παραμέτρους της Ιπποκρατικής έννοιας της Δίαιτας, τονίζοντας την στροφή σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής όπου η σωματική άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο. Οι ιδιαιτερότητες του κλίματος, των τοπικών καλλιεργειών και της μορφολογίας του εδάφους συμπληρώνουν την εικόνα της Αιγαιακής Δίαιτας, προσφέροντας σε όποιον την ακολουθεί πολλαπλά οφέλη στην πνευματική και σωματική υγεία του.
Η παρουσία του Νοτίου Αιγαίου στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ, συνοδεύτηκε για μια ακόμη φορά από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου – Κυκλάδων, που πρόσφερε παραδοσιακές γεύσεις μέσα από τις δημιουργίες της, αφήνοντας τις καλύτερες γευστικές εντυπώσεις στους επισκέπτες της έκθεσης.

xatzimarkos expotrof 2018 4

(Visited 15 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*