Κίνδυνο διοικητικής κατάρρευσης της Αυτοδιοίκησης μέσα στο 2018 «βλέπει» ο Γιώργος Χατζημάρκος

xatzimarkos ped 2018
admin
13/02/2018 16:03
 
 
 

Τους λόγους για τους οποίους ο κίνδυνος διοικητικής κατάρρευσης της Αυτοδιοίκησης εντός της τρέχουσας χρονιάς είναι ορατός (καθώς μια σειρά παραμέτρων που κορυφώνονται μέσα στο 2018 επηρεάζουν συνδυαστικά τη λειτουργία της), ανέλυσε ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος στη διάρκεια της πρώτης, για το νέο έτος, συνεδρίασης του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα.

Ενώπιον του μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου Β’ (ο οποίος έκοψε τη βασιλόπιτα της ΠΕΔ), του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού, του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού και των βουλευτών Δημήτρη Γάκη, Μάνου Κόνσολα και Γιάννη Βρούτση, ο κ. Χατζημάρκος απαρίθμησε αυτές τις παραμέτρους, οι οποίες έχουν ως εξής:
*Συνεχής επιβάρυνση των (ήδη πολύπλοκων) διαδικασιών, με νέα νομοθετήματα που τίθενται σε ισχύ.
*Υποστελέχωση της Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, που παραμένει ως χρονίζον άλυτο πρόβλημα, παρά τα συνεχή διαβήματα της Περιφέρειας στα συναρμόδια Υπουργεία, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης εντείνεται ακόμη περισσότερο, λόγω των νέων αρμοδιοτήτων που από την έναρξη του 2018 έχουν μεταβιβαστεί στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου (κατεδάφιση αυθαιρέτων, διαχείριση φραγμάτων άρδευσης, εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών).
*Σε επίπεδο τεχνικών έργων, αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τη δημοπράτησή τους, σχεδόν κάθε μήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατη η δημοπράτηση έργων από την πλειονότητα των Δήμων του Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι στρέφονται στην Περιφέρεια, ζητώντας τη συνδρομή της στη δημοπράτηση των έργων τους.
Έτσι, λοιπόν, από το βήμα της ΠΕΔ, ο κ. Χατζημάρκος κάλεσε όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Νοτίου Αιγαίου να δώσουν συντονισμένα και από κοινού τη μάχη για να αποτραπεί η διοικητική κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης, η οποία, με τα σημερινά ισχύοντα, θεωρείται δεδομένη.
Στη συνέχεια, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τα μέλη της ΠΕΔ και για τις προσπάθειες που καταβάλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη δημιουργία δομών στο Νοσοκομείο της Ρόδου, που θα ανακουφίσουν τους νησιώτες που δίνουν τη μάχη κατά του καρκίνου. Μάλιστα, ο πρώην δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης ζήτησε να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια με την – από κοινού – άσκηση πιέσεων προς το υπουργείο Υγείας, ώστε οι νέες δομές που θα δημιουργηθούν, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν.
(φωτό: Ι.Μ. Σύρου)

(Visited 18 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*