Ομιλία Κόκκινου στο Ζάππειο: «Να μην διαχωριστεί η Ευρώπη σε βόρειους και νότιους»

admin
10/05/2018 09:56
 
 
 

«Διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης» ήταν το θέμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στο Ζάππειο Μέγαρο η Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και οι Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας Αμφικτιονία και Εύξεινοι Πόντοι.

Στο συνέδριο (το οποίο πραγματοποιήθηκε παρουσία του Επιτρόπου της Ε.Ε. κ. Αβραμόπουλου, του Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκη και συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό), μίλησε και ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκάνησου Χαράλαμπος Κόκκινος, ο οποίος είναι και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε στις κρίσιμες στιγμές που περνά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ιδιαίτερα μετά το Brexit και επισήμανε την ανάγκη για διορθωτικές κινήσεις από τις ηγεσίες των κρατών – μελών της Ε.Ε, η οποία – όπως υποστήριξε – «οφείλει να ξαναβρεί στην πράξη τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, δηλαδή κάποια από τα βασικά συστατικά πάνω στα οποία “χτίστηκε”».
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, το φορτίο του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος που σηκώνουν τα νησιά της Δωδεκανήσου (τα οποία είναι σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης), ήταν και παραμένει δυσβάσταχτο. Με δεδομένη, μάλιστα, την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κ. Κόκκινος τόνισε ότι όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. «οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος».
Επίσης, έκανε λόγο και για την προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, με αμφισβήτηση των κατοχυρωμένων – από διεθνείς συνθήκες – συνόρων. «Το οξύμωρο είναι ότι η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ίδια ώρα αμφισβητεί τα σύνορά της» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης και επανέλαβε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση, σεβόμενη την Ιστορία, τον πολιτισμό της και τον αξιακό της κώδικα, οφείλει να δείξει συνεργασία και αλληλεγγύη και να μη διαχωριστεί σε “βόρειους” και “νότιους”».
Τέλος, εξέφρασε τη άποψη ότι θα πρέπει να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς οι δράσεις εδαφικής συνοχής και ανάπτυξης, καθώς και τα διασυνοριακά προγράμματά της, δίνοντας παράλληλα έμφαση και στην σωστή και έγκυρη ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών.

(Visited 12 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*