Περιφερειακό Συμβούλιο: Υιοθέτησε το κοινό ψήφισμα ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ για τον «Κλεισθένη» – Ξεχωριστή αναφορά στη νησιωτικότητα

perifereiako 14 5 2018 7
admin
14/05/2018 10:59
 
 
 

Η άποψη ότι το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών είναι κατ’ επίφαση μεταρρύθμιση, η οποία θα πλήξει παρά θα ωφελήσει την Αυτοδιοίκηση, αφού στηρίζεται σε κομματικά κριτήρια, ενώ σε τοπικό επίπεδο αγνοεί παντελώς τη νησιωτικότητα, εκφράστηκε σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος έκανε λόγο για «καλλιέργεια υψηλών προσδοκιών από όλες τις πλευρές» ως προς το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων, η οποία εν τέλει δεν ευοδώθηκε, τονίζοντας παράλληλα ότι το νομοσχέδιο δεν δίνει απαντήσεις σε καίρια και βασικά ζητήματα, όπως είναι οι αρμοδιότητες και τα οικονομικά των ΟΤΑ, καθώς και θέματα νησιωτικότητας που αφορούν άμεσα το Νότιο Αιγαίο. Για την απλή αναλογική, ο περιφερειάρχης επανέλαβε την προσωπική του άποψη, ότι δηλαδή δεν είναι αυτή καθαυτή το πρόβλημα, αλλά η «εκβιαστική» εφαρμογή της.
Ως έναν τρόπο για εσαεί διατήρησης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την απλή αναλογική ο αντιπεριφερειάρχης κ. Λεονταρίτης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «άνθρωποι που θέλουν και προσπαθούν να διατηρήσουν τον τίτλο του αριστερού, φέρνουν ένα εκλογικό σύστημα για να είναι οι ΑΝΕΛ του μέλλοντος μέσα στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια».
Επί του συγκεκριμένου θέματος τοποθετήθηκαν αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι, οι οποίοι συμφώνησαν στο ότι το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ανάγκες της κοινωνίας και τις προκλήσεις που αυτή καλείται να αντιμετωπίσει, χωρίς να παραλείψουν να τονίσουν και την παντελή απαξίωση της νησιωτικότητας από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου.
Έτσι, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου ομόφωνα υιοθέτησε το κοινό ψήφισμα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, με την προσθήκη – έπειτα από πρόταση του κ. Χατζημάρκου – ξεχωριστής αναφοράς στη νησιωτικότητα και τις ιδιαίτερες συνθήκες που απορρέουν από αυτή και που η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου καλείται να διαχειριστεί.

(Visited 15 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*