Σφοδρή αντιπαράθεση Περιφερειάρχη και Δημάρχου Λέρου για το Μεταναστευτικό

Newsroom
17/01/2020 15:24
 
 
 

 

Εκατέρωθεν κατηγορίες για λαϊκισμό και ψηφοθηρία ανταλλάσουν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας, οι οποίοι βρίσκονται «στα χαρακώματα» για το Μεταναστευτικό.

Από την μια πλευρά, ο κ. Χατζημάρκος κατηγορεί τον Δήμαρχο ότι με τα όσα λέει και πράττει «σαμποτάρει» τις προσπάθειες της Περιφέρειας για την αποσυμφόρηση των νησιών της, ενώ από την άλλη, ο κ. Κόλιας προσάπτει στον Περιφερειάρχη «έντεχνη πλην φθηνή παραποίηση» των γεγονότων και τον καλεί σε δράση για την επίλυση του Μεταναστευτικού.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τίτλο «Το εμβαδόν της Λέρου και της Ρόδου, το μόνο επιχείρημα Κόλλια για δομή και μετανάστες στην Ρόδο!»

Την ώρα που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δίνει τη μάχη για την αποσυμφόρηση των νησιών της – της Λέρου φυσικά συμπεριλαμβανομένης – δια της κατανομής των μεταναστών σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ο Δήμαρχος Λέρου επιλέγει να ζητήσει από την κυβέρνηση να γεμίσει όλα τα νησιά, από τη Ρόδο ως το Καστελλόριζο, με μετανάστες και δομές, ανάλογα με τον πληθυσμό τους και την έκταση τους, στοχοποιώντας έτσι κυρίως την Ρόδο.

Η πρότασή του και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον εκθέτει ενώπιον ολόκληρης της οικογένειας του Νοτίου Αιγαίου. Και κανένα δικαίωμα δεν έχει να προτείνει λύσεις που αφορούν τα υπόλοιπα νησιά και μάλιστα ερήμην τους, την ίδια ώρα που ο ίδιος καταγγέλλει άλλους ότι δεν αφουγκράστηκαν, υποτίθεται, τις τοπικές κοινωνίες.

Ο προκλητικός και διχαστικός λόγος του Δημάρχου Λέρου, που εδώ και καιρό διατυπώνει, αποδεικνύει συνεχώς ότι δεν τον ενδιαφέρει η ανακούφιση του νησιού του, αλλά πώς θα επιτεθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να ξεπλύνει την ντροπή από την ζημιά που έχει προκαλέσει στο νησί του.
Στην ανευθυνότητα και στον επικίνδυνο λαϊκισμό, η Περιφερειακή Αρχή απαντά με τη σοβαρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις και τα διακυβεύματα της συγκυρίας, για την περιοχή μας. Μόνο όποιος εθελοτυφλεί δεν μπορεί να τα δει και αδυνατεί να κατανοήσει ότι για ζητήματα όπως αυτό, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

Η Περιφερειακή Αρχή δεν υπηρετεί την «αυλή του σπιτιού» της, όπως ο Δήμαρχος Λέρου τεχνηέντως και κακόβουλα ισχυρίζεται. Υπηρετεί όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και το κάνει δίκαια. Το κλάμα του μητροκτόνου επειδή έμεινε ορφανός δεν την επηρεάζει. Ο Δήμαρχος Λέρου είναι εκείνος που δούλεψε εντατικά για να έχει hot spot το νησί του και ζήτησε γι’ αυτό την ανταμοιβή του από την τότε κυβέρνηση. Σήμερα το κλάμα και ο οδυρμός του, δεν πείθει κανέναν.

Σε αυτή φαυλότητα η Περιφερειακή Αρχή δεν πρόκειται να συναινέσει ποτέ όσο κι αν ο Δήμαρχος απειλεί, υβρίζει, ψεύδεται, συκοφαντεί. Μπορεί να βρίζει όσο θέλει αν αυτό τον κάνει να αισθάνεται ψηλότερος, αλλά κάποιος πρέπει να προστατεύσει αυτόν τον τόπο.

Για την Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου προέχει η επιτυχία του κυβερνητικού σχεδίου για την αποσυμφόρηση όλων των νησιών, που μέχρι σήμερα έχουν σηκώσει βάρος που δεν τους αναλογεί. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται με όλες τις δυνάμεις της. Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει από όλους να υπηρετηθεί, αντί να υπονομεύεται, για άλλους λόγους και άλλες σκοπιμότητες.

Η Περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσει να υπηρετεί το δίκιο με καθαρότητα και επιχειρήματα, για όλα ανεξαιρέτως τα νησιά της. Με απόλυτο σεβασμό και υπευθυνότητα, αντιλαμβανόμενη ποιες είναι οι προκλήσεις της περιόδου, που καλούμαστε ως χώρα και ως νησιώτες να αντιμετωπίσουμε.

Οι γκρίζες νοοτροπίες και οι αντιλήψεις, όπου ο λαϊκισμός το ψέμα και η απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης με δόλια τεχνάσματα, είναι τρόπος άσκησης πολιτικής, δεν την αφορά.
Ο Δήμαρχος Λέρου, το ελάχιστο που οφείλει να κάνει είναι να σεβαστεί το νησί του που τον εμπιστεύτηκε.

 

Η δήλωση-απάντηση του Δημάρχου Λέρου

«Τη στιγμή που ασχολούμαι με το ιδιαίτερο σοβαρό πρόβλημα του μεταναστευτικού στο νησί μου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, αντί να συμπράττει με τις τοπικές κοινωνίες και με τις αποφάσεις των Δημοτικών μας Συμβουλίων, τίθεται ανοικτά απέναντι για ψηφοθηρικούς και πολιτικούς λόγους.

Τον καλώ έστω και την ύστατη στιγμή, να ληφθεί απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας, να σηκώσει το τηλέφωνο και να έρθει σε συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή Λέρου, προκειμένου από κοινού να συμπορευτούμε, Περιφέρεια και Δήμος, ώστε να δώσουμε τις ενδεδειγμένες και κατάλληλες λύσεις για τον τόπο μας. Το πρόβλημα αυτό πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει.

Ας παραδειγματιστεί από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

Επιτέλους, ας σταματήσει ο λαϊκισμός και η έντεχνη πλην φθηνή παραποίηση των λεγομένων μας από τον Περιφερειάρχη. Ο Δήμος Λέρου, ούτε επιδιώκει την κατασκευή περαιτέρω δομών για τους μετανάστες στα υπόλοιπα νησιά, ούτε απαιτεί ανέφικτες λύσεις. Απαιτεί όμως η διαχείριση του προβλήματος να γίνεται εντός των διοικητικών ορίων κάθε νησιού και κάθε Δήμου, δηλαδή η μεταφορά στη Λέρο μόνο όσων προσφύγων μεταναστών εντοπίζονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λέρου (Φαρμακονήσι-Λέβιθα) και όχι από τα υπόλοιπα νησιά».

(Visited 60 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.