Μανώλης Γλυνός: «Ωρολογιακή βόμβα το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό»

Newsroom
26/02/2020 11:25
 
 
 

Τη θέση του για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό ανέλυσε ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου» Μανώλης Γλυνός κατά την διάρκεια του χθεσινού περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο.

Όπως είπε, η παράταξη του τάσσεται υπέρ των τοπικών κοινωνιών στην Κω και τη Λέρο, υπογραμμίζοντας πως κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα πρέπει να λειτουργούν στην ηπειρωτική χώρα για να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Εκεί θα καταλήγουν πρόσφυγες και μετανάστες μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ταυτοποίησης στις δομές που λειτουργούν σε Κω και Λέρο.

Σύμφωνα με τον κ. Γλυνό, «το μεταναστευτικό προσφυγικό πρόβλημα έχει μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα, καθώς στη χώρα μας βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο πρόσφυγες», ενώ την ίδια στιγμή οι ροές στα νησιά συνεχίζονται και πολλά από τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης είναι σε σημείο καμπής ή λήγουν σύντομα.

«Χρειάζεται ένα νέο Δουβλίνο»

«Η κοινωνική ένταση λόγω του μεταναστευτικού είναι μεγάλη. Σφόδρα δυσαρεστημένοι είναι οι νησιώτες, εξαιτίας των μεγάλων μεταναστευτικών ροών και διαπιστώνουν ότι η μεταφορά των μεταναστών και των προσφύγων στην ενδοχώρα λίγο αμβλύνει το οξύ πρόβλημα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γλυνός και πρόσθεσε ότι το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο για το προσφυγικό (μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί η δικαιότερη κατανομή του προβλήματος στις χώρες της Ε.Ε.) , θα πρέπει να βασίζεται στους πυλώνες της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.

Επίσης, επισήμανε την ανάγκη φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων όχι απλά με την Frontex, αλλά με μια ισχυρή ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, η οποία θα διαθέτει χιλιάδες μόνιμους συνοριοφύλακες και ακτοφύλακες, προκειμένου να δίνεται στους Ευρωπαίους «την αίσθηση και τη σιγουριά ότι τα σύνορα φυλάσσονται».

Δεδομένου ότι σήμερα οι επιστροφές βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο συγκριτικά με τις εισροές, ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου» υποστήριξε ότι «χρειάζεται ένα νέο Δουβλίνο», καθώς και μια σειρά συμφωνιών με χώρες της Αφρικής στις οποίες θα δίνονται κίνητρα που θα τις διευκολύνουν να δέχονται πίσω μετανάστες (π.χ. αναπτυξιακά κίνητρα, βίζες, προτιμήσεις εμπορίου, υποτροφίες κλπ)
Τέλος, ο κ. Γλυνός διατύπωσε τις προτάσεις της παράταξής του, στο πλαίσιο λήψης ουσιαστικών μέτρων «και όχι πειραμάτων στην πλάτη των νησιωτών».

Οι προτάσεις αυτές έχουν ως εξής:

1. Ουσιαστική φύλαξη των συνόρων μας ως ευρωπαϊκών συνόρων, τόσο με τις ελληνικές δυνάμεις, όσο και με την αξιοποίηση και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Frontex, η οποία πρέπει να μπορεί (μετά από συμφωνία) να δραστηριοποιηθεί και στα χωρικά ύδατα και το έδαφος της Τουρκίας (υπάρχουν ανάλογες συμφωνίες με την Αλβανία).

2. Επειδή η λύση είναι κυρίως ευρωπαϊκή, πρέπει να πιεστεί η ΕΕ και η Τουρκία ώστε να επιτραπεί η επιστροφή σε αυτήν όσων εμπίπτουν στις διατάξεις της κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας και από την ενδοχώρα, όχι μόνο από τα νησιά. Με αυτό τον τρόπο, θα καταστεί δυνατή η αποσυμφόρηση των νησιών. Η ΕΕ πρέπει να πιέσει την Τουρκία ώστε να σταματήσουν οι εκβιασμοί και να διευκολύνει τις επιστροφές μεταναστών.

3. Το κρισιμότερο ζήτημα είναι η αναθεώρηση του Δουβλίνου, ώστε να αντιμετωπιστεί βιώσιμα το θέμα των προσφύγων. Πρέπει να καταργηθεί ολοσχερώς το σύστημα Δουβλίνο για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου στην πρώτη χώρα εισόδου.

Ένα νέο Δουβλίνο πρέπει να διασφαλίζει ότι:

α) Το άσυλο στην ΕΕ γίνεται πραγματικά ευρωπαϊκή υπόθεση με αυξημένες αρμοδιότητες και ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου.
β) Οι χώρες πρώτης γραμμής είναι υπεύθυνες μόνο για την καταγραφή και την διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων ασφαλείας με επιτάχυνση της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης.
γ) Αφού έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή το επόμενο βήμα είναι μετεγκατάσταση των καταγεγραμμένων αιτούντων άσυλο, από τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής στην υπόλοιπη ΕΕ σύμφωνα με το μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσης (ποσοστό ανεργίας αριθμός κατοίκων , ποσοστό αιτούντων άσυλο που ήδη κατοικούν εκεί, μέγεθος επικράτειας).
δ) Όσα μέλη δεν ακολουθούν τους προκαθορισμένους κανόνες και δεν υποδέχονται πρόσφυγες τότε διακινδυνεύουν τον περιορισμό της πρόσβασης τους σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.
ε) Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να κρατούνται σε κέντρα και να θεσπιστεί ένα σύγχρονο γρήγορο και αποτελεσματικό σύστημα επιστροφών. Παράλληλα, να ασκηθεί πίεση και να δημιουργηθούν hot spots και στην Τουρκία. Αυτό μπορεί να γίνει κατά τις διαπραγματεύσεις για τη νέα τελωνειακή ένωση ΕΕ- Τουρκίας.

(Visited 48 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*