Ομοψυχία και κοινό σχέδιο το μήνυμα της Αυτοδιοίκησης του Νοτίου Αιγαίου εν μέσω κορωνοϊού

Newsroom
04/04/2020 11:27
  •  
  •  
  •  

Με τριπλή ατζέντα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης ευρεία σύσκεψη, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου και κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμαρχο Ρόδου και Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου Αντώνη Καμπουράκη.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος 42 συνολικά εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νότιου Αιγαίου. Από πλευράς δήμων Κυκλάδων συμμετείχαν και οι 19 Δήμαρχοι και πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Σύρου κ. Λειβαδάρας, ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Ανάφης κ. Ρούσσος, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Λοτσάρης, ο Δήμαρχος Αντιπάρου κ. Φαρούπος, ο Δήμαρχος Θήρας κ. Σιγάλας, ο Δήμαρχος Ιητών κ. Γκίκας, η Δήμαρχος Κέας κα Βελισσαροπούλου, ο Δήμαρχος Κιμώλου κ. Βεντούρης, ο Δήμαρχος Μήλου κ. Μικέλης, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κουκάς, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Λιανός, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Κωβαίος, ο Δήμαρχος Σερίφου κ. Ρεβίνθης, ο Δήμαρχος Σικίνου κ. Μαράκης, η Δήμαρχος Σίφνου κα Ναδάλη, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Σιώτος και η Δήμαρχος Φολεγάνδρου κα Παπαδοπούλου. Από πλευράς Δημάρχων Δωδεκανήσου, εκτός από τον Δήμαρχο Ρόδου, συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας, Καλυμνίων, Κάσου, Λειψών, Λέρου, Νισύρου, Πάτμου, Σύμης, Τήλου, Χάλκης και οι Αντιδήμαρχοι Μεγίστης και Καρπάθου, ενώ δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχει ο Δήμαρχος Κω.

Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετείχαν ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Λεονταρίτης, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Ευστρατίου και οι Έπαρχοι Άνδρου κ. Λάσκαρης, Θήρας κ. Δαρζέντας, Καλύμνου κ. Μουσελλής, Καρπάθου κα Νικολαϊδου, Κέας-Κύθνου κ. Ευαγγέλου, Μήλου κα Χωριανοπούλου, Πάρου κ. Μπιζάς και Τήνου κα Δεληγιάννη-Άσπρου.

«Σας καλωσορίζω στην πρώτη μας σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με τριπλή ατζέντα. Με σταθερή προσήλωση, πειθαρχία και πρόσθετα μέτρα στον έλεγχο των μετακινήσεων προς, μεταξύ και εντός των νησιών μας αλλά και με αλληλεγγύη και καλό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα».

Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την σύσκεψη ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος θέτοντας τα τρία θέματα της τηλεδιάσκεψης:
*Την ανάγκη θέσπισης πρόσθετων περιορισμών στις μετακινήσεις προς και μεταξύ των νησιών.
*Τη λήψη μέτρων για την οικοδομική εργασία.
*Τον συντονισμό δράσεων με κοινωνικό πρόσημο για την ενίσχυση της κοινωνίας και τον σχεδιασμό ολοκληρωμένου προγράμματος για τη διεύρυνση του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας μεσούσης της κρίσης αλλά και για την επόμενη μέρα.

Θέσπιση περιορισμών στις μετακινήσεις

Ξεκινώντας από το πρώτο θέμα, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τους Δημάρχους για το αίτημα που έχει υποβάλει από κοινού με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου κ. Καμπουράκη, στην κυβέρνηση για περαιτέρω περιορισμό των μετακινήσεων προς και μεταξύ των νησιών και για τους ίδιους τους νησιώτες προς αποφυγή ομαδικών πασχαλινών αποδράσεων που θα έθεταν εαυτούς και αλλήλους σε μεγάλο κίνδυνο, με αποδεκτή εξαίρεση τις μετακινήσεις για επείγουσα ιατρική ανάγκη. Το αίτημα βρίσκει σύμφωνους άπαντες, τόσο από την Περιφέρεια όσο και τους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου, όπως έγινε σαφές κατά τις τοποθετήσεις ενός εκάστου.

Ο κ. Χατζημάρκος τους ενημέρωσε επίσης ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη και εντός των επόμενων ημερών ή και ωρών αναμένεται η θέσπιση της σχετικής διάταξης. Τέλος, ο Γιώργος Χατζημάρκος έκανε γνωστό στους Δημάρχους παλαιότερο, προ εικοσαημέρου, αίτημά του προς την κυβέρνηση για την απαγόρευση και των αεροπορικών μετακινήσεων προς τα νησιά, όπως ισχύει και με τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, για την καλύτερη προστασία των κατοίκων των νησιών.

Σημειώνεται σε αυτό το σημείο ότι ομόθυμα οι Δήμαρχοι στήριξαν την πρόταση που κατέθεσαν οι κ.κ. Χατζημάρκος και Καμπουράκης, μαζί με το ως άνω θέμα των μετακινήσεων, για την στήριξη της Ελληνικής Ακτοπλοΐας.

Αναστολή οικοδομικών εργασιών για 14 μέρες

Ακολούθως, ο Περιφερειάρχης έθεσε το ζήτημα της αναστολής των οικοδομικών εργασιών μετά και την πρόσφατη απόφαση αναστολής της οικοδομικής εργασίας στη Μύκονο. Ο ίδιος υποστήριξε την μη παύση των εργασιών που αφορούν σε δημόσια έργα για να μην υπάρξουν προβλήματα στους πολίτες με τις υποδομές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, θέση η οποία βρήκε σύμφωνους και όλους τους Δημάρχους και ζήτησε από τους τελευταίους να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Κατά τις τοποθετήσεις τους, προκύπτει ότι θετικοί στο να ανασταλεί για 14 ημέρες η οικοδομική δραστηριότητα είναι οι Δήμαρχοι της Ρόδου, Τήνου, Σαντορίνης, Ίου, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου, Φολέγανδρου και Κέας. Ο Περιφερειάρχης δεσμεύθηκε να μεταφέρει στην κυβέρνηση τη βούλησή τους, όπως την εξέφρασαν κατά τη σύσκεψη.

Σκέψεις για ενισχυμένο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης πέρασε στο επόμενο θέμα λέγοντας τα εξής: «Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη για την κοινωνία και πόσο μάλλον για τα νησιά μας που ζουν από τον Τουρισμό. Θα πρέπει να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας με προβλήματα διαβίωσης, ειδικά τους πιο ευάλωτους. Χρειάζεται καλός σχεδιασμός, υψηλό επίπεδο συντονισμού μεταξύ μας και αλληλεγγύη για να αμβλύνουμε την ένταση των δυσμενών συνεπειών της κρίσης. Θα πρέπει λοιπόν να συνεργαστούμε όλοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να διευρύνουμε τη βάση των ωφελούμενων του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας. Η Περιφέρεια έχει πρόταση ως προς τη χρηματοδότηση αυτής της προσπάθειας, αντλώντας πόρους από το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Στόχος μας να εξασφαλίσουμε και στα 48 νησιά τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δικαιούχων στη λογική του κοινωνικού παντοπωλείου και να εξασφαλισθούν οι βασικές επισιτιστικές ανάγκες για όλες τις οικογένειες που έχουν ανάγκη».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τους Δημάρχους να στηρίξουν το αίτημά του προς την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του σχεδίου μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους και τους κάλεσε να καταθέσουν το επόμενο διάστημα τις δικές τους προτάσεις ως προς το μοντέλο της οργάνωσης και υλοποίησής του (αν π.χ. προκρίνεται το μοντέλο του παντοπωλείου ή των κοινωνικών συσσιτίων ή μικτό σύστημα), ώστε να στηθεί ο μηχανισμός της επισιτιστικής βοήθειας οριζόντια σε όλα τα νησιά.

Μάλιστα, συμφωνήθηκε μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη οι Δήμαρχοι να επιχειρήσουν μία εκτίμηση για τον αριθμό δικαιούχων ενός ενισχυμένου προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας, βάσει της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται εξαιτίας της πανδημίας, ώστε να ακολουθήσει και η εκτίμηση του ύψους χρηματοδότησης που απαιτείται.

Άλλα θέματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη

Πέραν των τριών κεντρικών θεμάτων της σύσκεψης, συμφωνήθηκε η στήριξη της Περιφέρειας σε μια σειρά ζητημάτων που έθεσαν οι Δημοτικές Αρχές, όπως την εξασφάλιση της μεταφοράς των δειγμάτων στο Ινστιτούτο Παστέρ, την προμήθεια αντιδραστηρίων σε όλα τα νησιά και στα Κέντρα Υγείας για να γίνεται η εξέταση των δειγμάτων και η εφαρμογή υποχρεωτικής καραντίνας 14 ημερών όσων φθάνουν στα νησιά, με επιβολή προστίμου σε περίπτωση μη τήρησης του μέτρου. Τέλος, ενόψει της περιόδου του Πάσχα, καταγράφηκαν και τα θέματα του πρωτογενή τομέα, της Κτηνοτροφίας και της Αλιείας, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου του Περιφερειάρχη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για την άμεση επίλυσή τους.

Στο τέλος της σύσκεψης, όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για αυτή την πρωτοβουλία και προγραμμάτισαν εκ νέου επόμενη σύσκεψη για την επόμενη εβδομάδα, μέρα Πέμπτη 9 Απριλίου στις 13:30.

Κλείνοντας την πολύωρη σύσκεψη, ο Περιφερειάρχης αποχαιρέτισε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λέγοντας τα εξής: «Μέσα στην ιστορική περίοδο που διανύουμε, αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρώτου και δεύτερου βαθμού τα καταφέρνει μια χαρά, όταν έχει δικαιοδοσία να παρέμβει για να στηρίξει τις δομές υγείας, αφού έχει καλύτερα αντανακλαστικά και καλύτερη γνώση του τι συμβαίνει σε κάθε τόπο και έτσι αμεσότερες αντιδράσεις. Αυτή η πρωτοφανής κρίση γίνεται ευκαιρία να ενώσουμε δυνάμεις. Συνεργαζόμαστε για να μπορέσουμε να φτάσουμε στον κοινό στόχο. Η επόμενη μέρα θα μας βρει όλους και θα μας βρει ενωμένους και συνοδοιπόρους. Κανένας μόνος σε αυτή την κρίση».

(Visited 74 times, 1 visits today)