Προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά μέσω του Δικτύου «ΔΑΦΝΗ»

admin
23/11/2015 13:57
 
 
 

Ο προσδιορισμός της συνεργασίας του Δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου «ΔΑΦΝΗ» με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου επικαιροποιήθηκε στη συνάντηση που είχε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης με τον πρόεδρο του Δικτύου και αντιδήμαρχου Κύθνου Γιώργο Ηλιού και τον συντονιστή του Δικτύου Ηλία Ευθυμιόπουλο.

Βασικοί άξονες της επικαιροποίησης είναι η δραστηριοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο (με τον συντονισμό των ευρωπαϊκών νησιών), καθώς και η ανάληψη πιο ενεργού ρόλου της Περιφέρειας, αναφορικά με τη διαχείριση του δικτύου, αλλά και η ενδυνάμωση του ρόλου της στην υλοποίηση οριζόντιων δράσεων και προγραμμάτων στο Νότιο Αιγαίο.

 

Υπό εξέλιξη προγράμματα και πιλοτικά έργα

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε εκτενής αναφορά στα υπό εξέλιξη προγράμματα περί δημιουργίας βάσης γεωχωρικών δεδομένων στα νησιά του Ν. Αιγαίου, η καταγραφή των οποίων θα ενισχύσει σημαντικά τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας και ενδεχομένως να επεκταθεί πιλοτικά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Επίσης έγινε και ανταλλαγή απόψεων για πιλοτικά έργα σε νησιά, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο νησί της Κύθνου και στις προτάσεις για την υλοποίηση α) ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού συστήματος που θα περιλαμβάνει αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποθήκευση ενέργειας και διαχείριση μέσω των «έξυπνων δικτύων» και β) ενός δικτύου πολιτιστικών διαδρομών στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης δράσης για τον τουρισμό και την τοπική ανάπτυξη που θα συνδέει τους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους της Κύθνου, προωθώντας ταυτόχρονα τον τουρισμό και την παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων.

 

Λεονταρίτης: «Σημαντική η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης»

Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο κ. Λεονταρίτης, τονίζοντας πως σε μια εποχή πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου μέσω του Δικτύου «ΔΑΦΝΗ» είναι για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ιδιαίτερα σημαντική, αφού μέσα από αυτή τη συνεργασία και με την ολοένα αυξανόμενη δραστηριοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, γίνεται πλέον ορατό ότι έννοιες όπως εξοικονόμηση ενέργειας, διαχείριση απορριμμάτων, αφαλάτωση με χρήση ΑΠΕ, διατήρηση του νησιωτικού τοπίου, εναλλακτικός τουρισμός, επιστροφή σε παραδοσιακές μορφές γεωργίας, αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος και να γίνονται συνείδηση σε ένα μεγάλο μέρος της νησιωτικής κοινότητας».

Ειδήσεις: Νότιο Αιγαίο

 

(Visited 10 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*