Ξεκινά η «μάχη» για την αλλαγή του χρηματοδοτικού status του Νοτίου Αιγαίου

admin
02/02/2016 14:46
 
 
 

Επαφές με πολιτικά πρόσωπα, πρόσωπα – «κλειδιά» στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και διαμορφωτές γνώμης θα έχει ο Γιώργος Χατζημάρκος σε Βρυξέλλες, Στρασβούργο και Βερολίνο το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να ενημερωθούν διεξοδικά σχετικά με την ανάγκη αλλαγής του χρηματοδοτικού status της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και επαναφοράς της στον λεγόμενο Στόχο 1.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, οι επαφές (που θα ξεκινήσουν στο τέλος Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθούν στα μέσα Μαρτίου) εντάσσονται στη γενικότερη προετοιμασία της περιφερειακής αρχής για τη μεγάλη και κρίσιμη πολιτική μάχη που θα δοθεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Το χρονοδιάγραμμα των επαφών καθορίστηκε έπειτα από συνεργασία που είχε ο κ. Χατζημάρκος με το γραφείο της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες. Κρίθηκε, μάλιστα, σκόπιμο, στο πρόγραμμα να συμπεριληφθεί και το Βερολίνο, ως κυρίαρχος παράγων στη λήψη αποφάσεων που αφορούν συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Το «όπλο» της Περιφέρειας

Στη «φαρέτρα» της η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα έχει τη μελέτη που έχει αναλάβει να εκπονήσει το Οικονομικό Επιμελητήριο, η οποία θα τεκμηριώνει ότι η κατάταξη του Νοτίου Αιγαίου στον Στόχο 2 (δηλαδή μεταξύ των πλέον πλούσιων Περιφερειών της Ευρώπης) εδράζεται σε πλασματικά στοιχεία που αλλοιώνουν κατάφωρα την πραγματικότητα. Η μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και θα αποτελέσει ένα ισχυρό, επιστημονικά τεκμηριωμένο επιχείρημα της Περιφέρειας, στην προσπάθειά της να πείσει τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αδικία που συντελείται σε βάρος του Νοτίου Αιγαίου.

«Είναι η πρώτη φορά που μια Περιφέρεια επιχειρεί κάτι τέτοιο. Ουδέποτε μέχρι σήμερα διανοήθηκε κανείς να αμφισβητήσει το χρηματοδοτικό status της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και ουδέποτε μέχρι σήμερα υπήρχαν τόσο ισχυρά επιχειρήματα, όσο αυτά που διαθέτει σήμερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τόσο ισχυρά, που είμαι βέβαιος ότι οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών δεν θα μπορούν να τα αγνοήσουν» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Χατζημάρκος: «Τεράστιο το δημοσιονομικό κόστος της διαχείρισης του προσφυγικού»

Σε συνάρτηση με την αλλαγή του χρηματοδοτικού status της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο περιφερειάρχης θα θέσει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και τις επιπτώσεις που υφίστανται τα νησιά – αποδέκτες των μεγάλων μεταναστευτικών ροών. Όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, «στην αγωνιώδη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, δεν έχει συνυπολογιστεί το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να τεθεί».

Αναφερόμενος στις ασφυκτικές – και εν πολλοίς- άδικες πιέσεις και απειλές που υφίσταται η χώρα από την Ευρώπη για έξοδο από την Συνθήκη Σένγκεν και λόγω της υστέρησης στη διαμόρφωση των hot spots, ο κ. Χατζημάρκος έκανε γνωστό σήμερα πως, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, το αδιέξοδο των τελευταίων μηνών στο νησί της Κω, οδηγείται σε απεμπλοκή.

Ειδήσεις: Νότιο Αιγαίο

 

 

 

 

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*