Ενοποίηση των περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου προτείνει ο Νίκος Συρμαλένιος

admin
19/02/2016 16:52
 
 
 

Tην ενοποίηση των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σε μια ενιαία Περιφέρεια, με αυξημένη ισχύ και διευρυμένες αρμοδιότητες, πρότεινε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής και ενόψει των αλλαγών στον «Καλλικράτη».

Με δεδομένο ότι «το Αιγαίο έχει κοινά προβλήματα» και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν νησιά «τριών ταχυτήτων», ο κ. Συρμαλένιος σημείωσε ότι «η νέα Περιφέρεια Αιγαίου, με πέντε ισχυρά νομαρχιακά διαμερίσματα (τους πέντε νομούς σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο), θα έχει τη δυνατότητα να χαράσσει στις γενικές της γραμμές τους άξονες των πολιτικών στα θέματα ανάπτυξης, ακτοπλοΐας, υγείας, παιδείας κ.λπ.». Με άλλα λόγια, θα είναι ένα είδος «επιτελικής κυβέρνησης» και τα νομαρχιακά διαμερίσματα, αναδεικνύοντας τις δικές τους ιδιαιτερότητες, θα εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές. Βέβαια, ο βουλευτής ξεκαθάρισε ότι η πρότασή του αφορά μόνο τις δύο Περιφέρειες, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και όχι την Περιφέρεια Κρήτης, διότι – όπως ανέφερε – η Κρήτη έχει άλλο βάρος.

 

Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των ΚΕΠ με έξτρα προσωπικό

Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των ΚΕΠ αποτελεί – κατά τον κ. Συρμαλένιο – τη λύση στην έλλειψη δημόσιων υπηρεσιών στα μικρομεσαία και τα μικρά νησιά.

Έτσι, γίνεται μια προσπάθεια από νησιώτες βουλευτές να πειστεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης γι’ αυτή την διεύρυνση, προκειμένου οι κάτοικοι των νησιών να εξυπηρετούνται  στον τόπο κατοικίας τους και όχι να μεταβαίνουν είτε στην Αττική, είτε σε άλλα νησιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε δαπάνες και ταλαιπωρία.

Ο κ. Συρμαλένιος συμπλήρωσε ότι η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων συνεπάγεται και επιπλέον στελέχωση των ΚΕΠ, «έτσι ώστε οι περισσότερες αρμοδιότητες να μπορούν να εφαρμοστούν μέσα από ένα πολλαπλάσιο και εκπαιδευμένο προσωπικό» είπε χαρακτηριστικά.

 

«Ο αυξημένος ΦΠΑ δεν απέδωσε οικονομικά»

Τέλος, ο κ. Συρμαλένιος αναφέρθηκε και στον ΦΠΑ των νησιών, λέγοντας ότι θέλει να συνηγορήσει «στον αγώνα που κάνουν όλοι οι νησιώτες, να μην επεκταθεί ο αυξημένος ΦΠΑ, στα υπόλοιπα νησιά» και κατέληξε: «το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής απέδειξε ότι ο αυξημένος ΦΠΑ δεν απέδωσε οικονομικά κανένα ουσιαστικό όφελος και έτσι εμείς διεκδικούμε και πάλι να επανέλθει η κατάσταση, όπως ήταν πριν σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα».

Ειδήσεις: Νότιο Αιγαίο

(Visited 17 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*