«ΝΑΞΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»: Κυκλοφορεί το νέο πολύκαρπο τεύχος

Newsroom
11/02/2022 21:18
 
 
 

 

Μόλις κυκλοφόρησε το διπλό τεύχος 40-41 (Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2021) του τριμηνιαίου περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, με αξιοπρόσεκτη και πρωτότυπη, όπως πάντα, επιστημονική, ερευνητική και λογοτεχνική ύλη.

Στο νέο τεύχος θα συναντήσετε το άρθρο του Νίκου Δ. Δέτση για τον ξεχασμένο από τους αρμόδιους φορείς, αείμνηστο καθηγητή Βασίλη Βλ. Σφυρόερα, εκατό χρόνια από τη γέννησή του. Επίσης, θα διαβάσετε τη μελέτη του Εμμ. Ν. Φραγκίσκου, για τη σχέση ηθικοποιμαντικών έργων του Νικόδημου του Αγιορείτη με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονύσιου Σολωμού, τον αναπτυσσόμενο γλωσσικό διάλογο μεταξύ του Στέφ. Δ. Ήμελλου και του Ι. Κ. Προμπονά και νέα στοιχεία του καθ’ όλον το έτος αφιερώματος για την Επανάσταση του 1821 και τα παρεπόμενά της στα άρθρα του Βασίλη Φραγκουλόπουλου και του Λάζαρου Ν. Θεόφιλου (για τις αιτήσεις ανταμοιβών και τα Αριστεία σε Ναξίους) και της Μαρίας Γρατσία-Προμπονά για το θεσμό της Αρμοστείας στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Στα έτη μετά την Επανάσταση του 1821 αναφέρεται και ο Ιω. Αγγ. Ησαΐας, που συνεχίζει τη δημοσίευση της αρχειακής έρευνάς του για την παιδεία στη Νάξο κατά την οθωνική περίοδο.

Ακολουθεί το πρώτο μέρος της εργασίας τεσσάρων καθηγητών από τρία πανεπιστήμια της χώρας για τον τουρισμό και την παραγωγική δραστηριότητα της σύγχρονης Νάξου. Επίσης, το παρόν τεύχος πλαισιώνουν οι μόνιμες στήλες του σχολιασμού της φωτογραφίας του εξωφύλλου (η Τασία Δεουδέ προσεγγίζει από διάφορες όψεις τον πάλλευκο ναξιακό κρίνο της θάλασσας) και του τριμηνιαίου φωτογραφικού στιγμιότυπου του Ευάγγελου Ι. Μανωλά, με το ανάλογο ερμηνευτικό σχόλιο.

Στην ενότητα Λόγος και Τέχνη φιλοξενούνται κείμενα και ποιήματα των Δημήτρη Νανούρη, Δημήτρη Ι. Μουστάκα, Κυριακής Γιακουμή, Ειρήνης Κύλη-Μανιού, Μιχάλη Δ. Δέτση (του Δασκάλου), Ευάγγελου Ι. Μανωλά, Μαρίας Ν. Σαχά-Γιαννοπούλου, Στέφανου Ψαρρά και Ιωάννη Στυλ. Βερώνη.

Το Ναξ-Αρχείον αναδημοσιεύει μια φιλωτίτικη παράδοση του αείμνηστου καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης Εμμ. Ιακ. Ψαρρά για την «ανταρσία του Φιλωτιού στο 1821», η στήλη Ναξιακά Θέματα και Νάξιοι συγγραφείς επισκοπεί τη βιβλιογραφική και αρθρογραφική παραγωγή, ενώ βιβλιοκριτικές σε πρόσφατες εκδόσεις δημοσιεύουν οι Ν. Λεβογιάννης και Αντώνης Τζιώτης.

Τέλος ο Χρήστος Π. Μπαλόγλου γράφει για τον προσφάτως θανόντα μητροπολίτη Προτέριο Παυλόπουλο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το νέο ή παλαιότερα τεύχη του περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ από τον Εκδότη του Ιωάννη Σ. Βερώνη (φορητό τηλέφωνο: 6944290450) και από τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής ή αποστέλλοντας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@veronis.net, όπου μπορούν να δηλώσουν και την εγγραφή τους ως συνδρομητές.

Tο εξώφυλλο και το εσώφυλλο των Ναξιακών Γραμμάτων καθώς και ο πίνακας των περιεχομένων:

(Visited 238 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*