Στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο ΕΛΓΟ Δήμητρα και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στη Νάξο, με θέμα την κατάρτιση των νέων αγροτών και ιδιαίτερη έμφαση στην Οικοτεχνία και τη Μελισσοκομία, συμμετείχε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.
Στο χαιρετισμό του, ο κ. Συρμαλένιος χαρακτήρισε σημαντική τη διοργάνωση της ημερίδας στη Νάξο, η οποία πρωτοπορεί στον πρωτογενή τομέα ανάμεσα σε όλες τις Κυκλάδες, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στο περιεχόμενό της που αφορούσε στην κατάρτιση του Προγράμματος των Νέων Αγροτών και γενικότερα στη στήριξη της εγκατάστασης νέων στην πρωτογενή παραγωγή. Ένα Πρόγραμμα που – όπως είπε ο βουλευτής – χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους και στηρίχθηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.
Αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τον κ. Συρμαλένιο, είναι ότι η ημερίδα πραγματεύθηκε ζητήματα Οικοτεχνίας, «για την οποία έγιναν σοβαρά βήματα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και ζητήματα Μελισσοκομίας, η οποία κατέχει σημαντικό μερίδιο στις Κυκλάδες.
«Βεβαίως η σημερινή ημερίδα δεν διεξάγεται εν κενώ, διεξάγεται μέσα σε ένα πλαίσιο ζοφερής πραγματικότητας που καθορίζει η ανεξέλεγκτη ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση» τόνισε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι «η αύξηση του κόστους υπονομεύει την παραγωγή». Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την κραυγή αγωνίας του προέδρου της ΕΑΣ Νάξου για τον κίνδυνο καταστροφής της κτηνοτροφίας (η σφαγή 300 αγελάδων και 25.000 αιγοπροβάτων αναδεικνύει το τεράστιο μέγεθος της κρίσης), με τεράστιες συνέπειες όπως την έλλειψη γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, ανάμεσα τους και της Γραβιέρας Νάξου.
«Η κυβέρνηση επαίρεται ότι μείωσε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές, αλλά τι να σου κάνει η μείωση αυτή, όταν οι αυξήσεις τις τιμές των ζωοτροφών υπερβαίνουν το 70 % […] Τα κυβερνητικά μέτρα είναι ανεπαρκή, πολύ λίγα και πολύ αργά, έτσι που αντί να δίνουν λύσεις, συντηρούν το πρόβλημα» τόνισε ο κ. Συρμαλένιος, ο οποίος στην κατακλείδα της τοποθέτησής του αναρωτήθηκε για την έκβαση της υπόθεσης του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ) στο Σαγκρί, που εκκρεμεί για περισσότερα από 20 χρόνια και που η μελέτη για το κτιριακό θα παραδιδόταν τέλος Απριλίου…