Ένα πραγματικό στολίδι αποτελεί για το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου, το Φιλώτι, το Εκκλησιαστικό Λαογραφικό Μουσείο του οποίου ο αγιασμός και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία πλήθους κόσμου, την Πέμπτη το βράδυ.
Το μουσείο, με τα σπάνια εκθέματα, δωρεές των Φιλωτιτών, φτιάχτηκε εξ ολοκλήρου από κατοίκους – εθελοντές, που έδωσαν την ψυχή τους ώστε να παραδοθεί στο κοινό και να αποτελεί μια ζωντανή ιστορία του χωριού.
Το Εκκλησιαστικό Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται κάτω από το ενοριακό Πνευματικό Κέντρο σε ένα υπέροχο κτήριο που στο παρελθόν ήταν το σχολείο του χωριού.
Ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος συνεπικουρούμενος από ιερείς τέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων με την παρουσία πλήθους κόσμου που κατέκλυσαν την γύρω (αμφιθεατρική) περιοχή ώστε να δώσουν το παρών σε αυτή τη σημαντική στιγμή για το Φιλώτι.
Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί των επισήμων. Ο ιερέας του χωριού πατέρας Ιωάννης Μανιός με συγκίνηση μίλησε για το νέο μουσείο του χωριού και διάβασε τα μηνύματα των βουλευτών Κυκλάδων και της αντιπεριφερειάρχη Ευδοκίας Κατσάνη που λόγω υποχρεώσεων δεν παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
Παρόντες, που απηύθυναν και χαιρετισμό, ήταν ο Ακαδημαϊκός και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Στέφανος Ήμελλος, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς, ο δημ. σύμβουλος Γιώργος Μανδηλαράς, ο π. Υπουργός Γιώργος Ανωμερίτης, οι πρώην δήμαρχοι Μανόλης Μαργαρίτης, Γιάννης Μπαρδάνης και Νικόλας Βασιλάκης, ο πρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ. Μανώλης Καλαϊτζής καθώς και εκπρόσωποι φορέων του νησιού και των τοπικών Συλλόγων (Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου, ΑΜΣ Φιλωτίου, Σύλλογος Γυναικών Φιλωτίου).
Όλοι οι ομιλητές τόνισαν την σπουδαιότητα του Εκκλησιαστικού – Λαογραφικού μουσείου Φιλωτίου και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους τόσο στη Μητρόπολη Παροναξίας όσο και σε όσους δούλεψαν και συνέβαλαν ώστε να ολοκληρωθεί. Ο Ακαδημαϊκός και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Στέφανος Ήμελλος ανακοίνωσε τη δωρεά βιβλίων με την ιστορία του χωριού, τα οποία θα τοποθετηθούν στο μουσείο.
Στη συνέχεια «κόπηκαν» οι κορδέλες στις δύο εισόδους του μουσείου και ο κόσμος μπήκε και θαύμασε τα εκθέματα τα οποία ζωντανεύουν την ιστορία και την παράδοση του χωριού.