Αποκλειστικό: Δείτε που θα γίνει το εμπορικό λιμάνι της Νάξου

Newsroom
24/09/2022 17:02
 
 
 

 

Χωροθετήθηκε το νέο εμπορικό λιμάνι της Νάξου από την εταιρεία Αλβέρτος Γιαμίν & Συνεργάτες CNWAY, που είχε αναλάβει τη σύνταξη φακέλου του έργου χωροθέτησης λιμενικών υποδομών διακίνησης οχληρών φορτίων στη Νάξο.

Όπως ανέφερε ο κ. Αλβέρτος Γιαμίν μιλώντας αποκλειστικά στο naxostimes.gr η θέση που έχει επιλεγεί να γίνει το εμπορικό λιμάνι στο νησί, είναι η περιοχή «Βρύση του Αγά», δηλαδή στην περιοχή της παραλίας Άη Γιάννηδες, λίγο πιο έξω από την πόλη της Νάξου.

«Η θέση που καταλήξαμε για το εμπορικό λιμάνι της Νάξου είναι η «Βρύση του Αγά». Εμείς υποβάλαμε ήδη τη μελέτη και μας έγιναν κάποιες μικρές παρατηρήσεις οι οποίες βρίσκονται υπό επεξεργασία από την εταιρεία μας» σημείωσε ο κ. Γιαμίν.

Όπως πρόσθεσε, ήδη ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός «έχει προχωρήσει τη διαδικασία για βυθομετρική αποτύπωση στη θαλάσσια περιοχή».

Στο ερώτημα σε πιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία, ο κ. Γιαμίν σημείωσε συγκεκριμένα ότι: «έχουν ήδη πάει οι τοπογράφοι στην περιοχή και έχουν προχωρήσει στη βυθομετρική αποτύπωση. Εμείς περιμένουμε να πάρουμε στα χέρια μας τα αποτελέσματα και στη συνέχεια να υπολογίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την ποσότητα των υλικών που θα χρειαστούν για την εξωτερική θωράκιση του έργου και τον προϋπολογισμό του».

Όπως διευκρίνισε ο Αλβέρτος Γιαμίν η σύμβαση με την εταιρεία του δεν έχει να κάνει με λεπτομερή μελέτη ή κατασκευαστικά σχέδια και περιορίζεται μόνο στη σύνταξη φακέλου του έργου για τη χωροθέτηση λιμενικών υποδομών διακίνησης οχληρών φορτίων στη Νάξο.

Ιστορικό του έργου

Η ανάθεση του έργου «Σύνταξη φακέλου έργου χωροθέτησης λιμενικών υποδομών διακίνησης οχληρών φορτίων στη Νάξο» έγινε στην εταιρεία «Αλβέρτος Γιαμίν & Συνεργάτες CNWAY» στις 8 Νοεμβρίου 2017 από το δήμαρχο Μανώλη Μαργαρίτη.

Το Νοέμβριο του 2019 η εταιρεία ολοκλήρωσε τη μελέτη χωροθέτησης του εμπορικού λιμανιού, όπου μετά από διερεύνηση της εταιρείας για την επιλογή κατάλληλης θέσης, προέκυψαν τρεις υποψήφιες περιοχές, με τις δύο πρώτες να βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του νησιού και η τρίτη στην δυτική, βόρεια του υφιστάμενου λιμένα. Οι παραπάνω θέσεις (μεταξύ των οποίων και η περιοχή Λιγαρίδια), δεν έγιναν αποδεκτές.

Έτσι η CNWAY προχώρησε στη διερεύνηση νέων κατάλληλων θέσεων για το εμπορικό λιμάνι και περίπου πριν από ένα μήνα κατέθεσε πρόταση για δύο ακόμα περιοχές. Την περιοχή «Βρύση του Αγά» και «Άγιος Σώζων» (στην Αγιασσό). Από τις παραπάνω θέσεις, όπως φαίνεται, επιλέχτηκε η θέση «Βρύση του Αγά» όπου σήμερα ήδη προχωρά η διαδικασία της απαραίτητης βυθομετρικής αποτύπωσης, από τοπογράφους που επισκέφτηκαν την περιοχή.

Τι είναι το εμπορικό λιμάνι (που σχεδιάζεται στην περιοχή «Βρύση του Αγά»)

Το εμπορικό λιμάνι είναι ένας υδάτινος σταθμός σε μια παραθαλάσσια ή παρόχθια περιοχή που έχει διαμορφωθεί τεχνητά, σαν χώρος που παρέχονται υπηρεσίες που αξιοποιούν τη λιμενική υποδομή και ανωδομή, με τρόπο ώστε να επιτρέπουν την ασφαλή προσόρμιση και ελλιμένιση των πλοίων προκειμένου να πραγματοποιούνται διαδικασίες φόρτωσης και εκφόρτωσης εμπορευμάτων.

(Visited 9.258 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*