VIDEO: Στον …αέρα του MEGA και του OPEN τουρισμός και πρωτογενής τομέας της Νάξου

Newsroom
05/06/2023 12:31
 
 
 

 

Σε τρεις διαφορετικές και δημοφιλείς εκπομπές της Ελληνικής τηλεόρασης φιλοξενήθηκαν το Σαββατοκύριακο ρεπορτάζ για τη Νάξο, την τουριστική κίνηση και τα τοπικά προϊόντα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Πρόκειται για τις εκπομπές του Mega «Mega Σαββατοκύριακο» και «Χαμογέλα και πάλι!» και την «Ανοιχτή Επικοινωνία» του Open.

Στις παραπάνω ζωντανές συνδέσεις ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δημήτρης Καπούνης ανέδειξε τα προβλήματα των κτηνοτρόφων του νησιού πολλοί από τους οποίους έχουν αναγκαστεί να κλείσουν τις κτηνοτροφικές μονάδες τους, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η παραγωγή της γραβιέρας ΠΟΠ της Ένωσης. «Έχουν κλείσει κάποιες κτηνοτροφικές μονάδες στη Νάξο και εξακολουθούν να κλείνουν, επειδή είναι αβάσταχτο το κόστος», τόνισε ο Δημήτρης Καπούνης και πρόσθεσε πως «από δω και πέρα, θα είναι δύσκολο να βρει κάποιος τα ελληνικά τυροκομικά προϊόντα στην αγορά. «Θα έρχονται εισαγόμενα τυριά με 3-4 ευρώ και θα κατακλύσουν την αγορά. Έχουμε φτάσει στο σημείο, ο καταναλωτής να μην κοιτά την ποιότητα των τυριών, αλλά την τιμή» υπογράμμισε.

Για την αναγκαιότητα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, αλλά και την προσέλκυση ποιοτικότερου τουρισμού στη Νάξο έκανε λόγο ο επιχειρηματίας τουρισμού Μιχάλης Κρητικός μιλώντας στο Mega και Open. Όπως είπε η διάρκεια της σεζόν στη Νάξο είναι πολύ μικρή και οι επιχειρηματίες τουρισμού, που είναι κυρίως ντόπιοι και έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις στο νησί, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υψηλά κόστη προσωπικού -το οποίο είναι δυσεύρετο- και τις λοιπές υποχρεώσεις τους, τη στιγμή που ο ποιοτικός τουρισμός στο νησί δεν κρατάει περισσότερο από 60 ημέρες.

Από την πλευρά του, ο ταξιδιωτικός πράκτορας Σταμάτης Καπίρης ανέφερε στο MEGA πως το κόστος του εισιτηρίου για τη Νάξο είναι φθηνότερο σε σχέση με τη μετακίνηση σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Πέρυσι μας έλειψαν οι Έλληνες. Τα εισιτήρια είναι μεν ακριβά, αλλά το κόστος συγκριτικά με τους προορισμούς στην Ηπειρωτική και τη Στερεά Ελλάδα είναι πιο οικονομικό» τόνισε.

«Ανοιχτή Επικοινωνία» του Open με τη Νάξο, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα

Για την τουριστική κίνηση στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αλλά και για τις προσδοκίες για την καλοκαιρινή σεζόν μίλησαν στον «αέρα» της εκπομπής «Ανοιχτή Επικοινωνία» του Open ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, Μιχάλης Κρητικός.

Ο Δημήτρης Καπούνης στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στη Νάξο και γενικότερα στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως, με αυτά που συμβαίνουν, «τα ελληνικά τυροκομικά προϊόντα θα είναι πλέον δύσκολο να τα βρούμε στην αγορά».

«Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η Νάξος είχε πληρότητα στο 80% περίπου. Εκτιμούμε ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως πέρυσι. Από εδώ και πέρα ανοίγει η σεζόν, η οποία, ωστόσο, είναι πολύ μικρή στη Νάξο και γι’ αυτό προσπαθούμε να την κάνουμε μεγαλύτερη. Με 50-60 μέρες ένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να σταθεί στον κλάδο του. Δεν μπορεί μέσα σε 60-70 μέρες να δουλεύει για όλον τον χρόνο. Υπάρχουν τεράστιες επενδύσεις εδώ», τόνισε ο κ. Καπούνης.

Ο επιχειρηματίας τουρισμού Μιχάλης Κρητικός, απαντώντας σε ερώτημα των δημοσιογράφων σχετικά με την κίνηση του τριημέρου, σημείωσε ότι «σε θέμα ποσότητας είμαστε ικανοποιητικά. Στην ποιότητα είναι το πρόβλημα. Παρατηρούμε, λ.χ., ότι και στο δικό μας ξενοδοχείο και αλλού όλες οι σουίτες διατίθενται σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές. Έτσι, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα κόστη για το προσωπικό. Οι μισθοί είναι πολύ υψηλοί φέτος, ενώ υπάρχουν και οι πολύ σοβαρές δυσκολίες της εύρεσης προσωπικού και της συντήρησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Όταν λοιπόν η ημερήσια τιμή είναι 100-130 ευρώ Μάη μήνα, δεν μπορούν να βγουν αυτά τα έξοδα. Και τι περιμένουμε; Να έρθει ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, που θα ανέβουν κάπως οι τιμές. Αυτό, ωστόσο, θα είναι μόνο για 40-50 μέρες. Είναι μια πάρα πολύ μικρή σεζόν σε θέμα ποιότητας, γιατί, αυτό νομίζω λείπει στη διάρκεια της σεζόν, η ποιότητα του κόσμου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου εκτίμησε πως «η Νάξος είναι ένας προσιτός προορισμός και μπορεί ο καθένας να την επισκεφθεί».

Σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα, τα προϊόντα της Νάξου και τις τιμές τους, σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή η κτηνοτροφία, στην Ελλάδα και στη Νάξο, έχει μειωθεί. Έχουμε λιγότερο γάλα και λιγότερη παραγωγή. Εμείς, ως Ένωση, εκεί που είχαμε παραγωγή 1.500 τόνους γραβιέρας, σήμερα παράγουμε 1.200 τόνους. Έχουν κλείσει κάποιες κτηνοτροφικές μονάδες στη Νάξο και εξακολουθούν να κλείνουν, επειδή είναι αβάσταχτο το κόστος», τόνισε ο Δημήτρης Καπούνης και πρόσθεσε:
«Μπορεί να έπεσαν οι τιμές στο πετρέλαιο ή στο ρεύμα, αλλά οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι ή αγρότες έχουν καλλιεργήσει από τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, οπότε τα κόστη τους ήταν μεγάλα. Αυτό το κόστος μεταφέρεται μέχρι και σήμερα – αν έπεσαν οι τιμές έναν μήνα στο πετρέλαιο και στην ενέργεια, δεν σημαίνει ότι θα μειωθεί και η τιμή του προϊόντος στον καταναλωτή. Ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος έχει επενδύσει από την αρχή του χρόνου και πρέπει αυτήν την επένδυση να την πάρει πίσω».

Καταλήγοντας, ο Δημήτρης Καπούνης υπογράμμισε: «Κλείνουν κτηνοτροφικές μονάδες και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σφάζονται κοπάδια. Το γάλα μειώνεται και πέφτει και η τιμή του, είτε είναι αγελαδινό είτε αιγοπρόβειο, σε όλη την Ελλάδα έχει πάρει την κατηφόρα. Τα ελληνικά τυροκομικά προϊόντα θα είναι από εδώ και πέρα δύσκολο να τα βρούμε στην αγορά. Θα έρχονται εισαγόμενα τυριά με 3-4 ευρώ και θα κατακλύσουν την αγορά. Ο καταναλωτής δεν κοιτάζει πλέον την ποιότητα του προϊόντος, αλλά την τιμή».

Δείτε το απόσπασμα:

Η Νάξος στο «Mega Σαββατοκύριακο»

Για τη νέα τουριστική σεζόν στη Νάξο και τις προσδοκίες που υπάρχουν για αυτήν μίλησαν, στον «αέρα» του «Mega Σαββατοκύριακο», ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, Μιχάλης Κρητικός και ο ταξιδιωτικός πράκτορας, Σταμάτης Καπίρης (αποτελώντας πάνελ συζήτησης μέλος του οποίου ήταν και η ίδια η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου).

Αρχικά, ο Μιχάλης Κρητικός τόνισε πως «οι ιδιοκτήτες επενδύουν σοβαρά στον τόπο τους, τη Νάξο και μένουν εκεί» και πρόσθεσε ότι «παρατηρούμε πως η σεζόν εδώ δεν έχει τη διάρκεια που της αρμόζει. «Για παράδειγμα» τόνισε, «τον Μάιο περιμέναμε παραπάνω κρατήσεις».

Από την πλευρά του, ο Σταμάτης Καπίρης ανέφερε πως το κόστος του εισιτηρίου είναι πιο φθηνό σε σχέση με άλλα μέρη της Ελλάδας: «Μπορούμε να προγραμματίσουμε να κάνουμε διακοπές. Πέρυσι μας έλειψαν οι Έλληνες. Τα εισιτήρια είναι μεν ακριβά, αλλά το κόστος συγκριτικά με τους προορισμούς στην Στερεά Ελλάδα είναι πιο οικονομικό».

Δείτε το απόσπασμα:

Το «Χαμογέλα και πάλι!» του MEGA επισκέπτεται τη Νάξο

Ο παρουσιαστής, Χρήστος Νέζος, ξεναγεί την εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» του Mega στο ιστορικό, παραδοσιακό παντοπωλείο του Τσιμπλάκη στη Χώρα της Νάξου, το οποίο είναι και… άτυπο λαογραφικό μουσείο που αντέχει στον χρόνο και αναδεικνύει, τα σπουδαία τοπικά προϊόντα της Νάξου, όπως είναι η Γραβιέρα Π.Ο.Π. της ΕΑΣ.

Δείτε το απόσπασμα:

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 551 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*