Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου: Κινείται νομικά κατά της απόφασης του Δημ. Συμβουλίου για το LIDL

Newsroom
14/10/2023 19:11
 
 
 

 

Την απόφαση να κινηθεί νομικά κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να εγκρίνει τη χορήγηση άδειας ίδρυσης LIDL στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Κουτελιέρης ήταν παρών στη συνεδρίαση, επαναλαμβάνοντας ότι οι επαγγελματίες της Νάξου είναι αντίθετοι στην ίδρυση τόσο του LIDL, όσο και οποιασδήποτε υπεραγοράς άνω των 600 τμ., καθώς τα τοπικά καταστήματα «κρέμονται από μία κλωστή». Μάλιστα ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο «να μην αλλάξει την απόφαση του και να παραμείνει αρνητική», αίτημα που ωστόσο, δεν εισακούστηκε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου εξέδωσε ανακοίνωση για να αποσαφηνίσει τη θέση του, αλλά και για να κάνει γνωστές τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί στη συνέχεια, αφού πάγια θέση του «είναι η εξασφάλιση των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, ο οποίος ωφελεί τόσο τους τελικούς καταναλωτές, όσο και τους σωστούς επαγγελματίες».

Το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
Αγαπητά μέλη και συμπολίτες,
Με αφορμή το από 12-10-2023 έκτακτο κατεπείγον Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, οπού πάρθηκε απόφαση κατά πλειοψηφία για την χορήγηση αδείας ίδρυσης καταστήματος λιανικού εμπορίου στην εταιρεία «ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.», θα θέλαμε να αποσαφηνίσουμε τη θέση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου ως προς αυτό το θέμα και τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.

Σημειώνεται πως η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με δύο προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της χορήγησης άδειας ίδρυσης υπεραγοράς. Μάλιστα, ο Δήμος Νάξου είχε ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των θέσεων του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου στην τελευταία προσφυγή μας το 2019. Μετά και την δικαίωση των θέσεων μας, που είχαν την συμβολή του Δήμου, από το Διοικητικό Εφετείο, η εν λόγω εταιρεία προχώρησε σε νέα έφεση στο ανώτερο όλων αρμόδιο όργανο (Συμβούλιο της Επικρατείας) η οποία έως σήμερα εκκρεμοδικεί.

Σε ανακολουθία αυτών των προηγούμενων αποφάσεων και δράσεων, έρχεται η τωρινή απόφαση και μη σεβόμενη τις προηγούμενες αποφάσεις των Διοικητικών Εφετείων Πειραιά, να χορηγήσει άδεια ίδρυσης κατόπιν τρίτου κατά σειρά αιτήματος της εταιρείας «ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.».

Αυτή η αλλαγή στάσης και αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς ούτε προς τον Σύλλογο, ούτε προς την τοπική κοινωνία και εύλογα δημιουργούνται απορίες και ερωτήματα.

Κατόπιν της θετικής γνωμοδότησης ως προς την άδεια ίδρυσης του εν λόγω καταστήματος, απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας με ομόφωνη απόφαση του θα εκκινήσει τις νόμιμες διαδικασίες που απαιτούνται για την προστασία των τοπικών καταστημάτων και θα κινηθεί νομικά κατά της απόφασης αυτής του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου.

Η πάγια θέση του συλλόγου μας είναι η εξασφάλιση των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, ο οποίος ωφελεί τόσο τους τελικούς καταναλωτές, όσο και τους σωστούς επαγγελματίες. Κατά συνέπεια και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, δεν είμαστε αντίθετοι στην οποιαδήποτε ίδρυση και λειτουργία νέων καταστημάτων, αρκεί αυτές να τηρούν όλες τις νόμιμες διαδικασίες και κανόνες που έχουν θεσπιστεί από το Ελληνικό κράτος.

Η αντίθεση μας αφορά κυρίως το μέγεθος ενός καταστήματος συνολικής επιφάνειας 1.522,00 τ.μ. ωφέλιμου χώρου και 969,38 τ.μ. βοηθητικών χώρων, το οποίο δεν προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία και δημιουργεί χωροταξικό προηγούμενο σε ένα Δήμο που δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός.

Με εκτίμηση,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμποροεπαγγεματικού Συλλόγου Νάξου

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 3.252 times, 1 visits today)

5 Comments

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*