Νάξος: Απόσυρση του άρθρου για τη σμύριδα ζητούν οι σμυριδεργάτες

Newsroom
20/11/2023 13:48
 
 
 

 

Τη περασμένη Πέμπτη γράψαμε κατ’ αποκλειστικότητα για την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που περιείχε άρθρο (αρ. 48), με το οποίο το Υπουργείο μεταβιβάζει δικαιώματα και αρμοδιότητές του για τη σμύριδα στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση, την απαραίτητη υποδομή και την εγγύηση λειτουργίας των σμυριδωρυχείων μετά το 2026, άρθρο που περιέχει αοριστίες, κενά, λάθη, αντιφάσεις, συγχύσεις.

Το άρθρο αιφνιδίασε τη βάση των σμυριδεργατών, που αγνοούσε μυστικές συνομιλίες και πιθανές συναλλαγές μελών του Σωματείου, που, όπως λέγεται, έγιναν με την άλλη πλευρά. Το νομοσχέδιο συζητείται, χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους, σήμερα Δευτέρα και την Τετάρτη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Οι σμυριδεργάτες, κυρίως της Κορώνου και Απεράθου, συνήλθαν χθες το απόγευμα στο Οικομουσείο Κορώνου και αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν από τη Βουλή και την κυβέρνηση να αποσυρθεί το σχετικό άρθρο, να ασφαλιστούν οι σμυριδεργάτες για το 2023, όπως πέρυσι, και να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη σμύριδα και το μέλλον της.

Ο δήμαρχος απείχε από τη Συνέλευση, κάτι που σχολιάστηκε ποικιλότροπα, και τον εκπροσώπησε ο χωρικός αντιδήμαρχος Νίκος Σιδερής, ο οποίος ανέλαβε τον κίνδυνο να ακούσει, σαν εξιλαστήριο θύμα, σε υψηλούς τόνους τις διαμαρτυρίες των παρευρεθέντων, ενώ ο ίδιος προσποιήθηκε άγνοια της σχετικής διάταξης και του τρόπου που μεθοδεύτηκε η κατάθεσή της στη Βουλή.

*Φωτό συνέλευσης

Το Ψήφισμα έχει ως εξής:

Ψήφισμα

Σημειώνουμε ότι το άρθρο του νόμου 4964/2022 που επικαλούνται οι σμυριδεργάτες για την ασφάλισή τους εφέτος είναι το εξής:

«Άρθρο 104
Ασφάλιση εργατών σμύριδας
1. Κατά παρέκκλιση κάθε κείμενης διάταξης για το έτος 2022, το σμυριγδεργατικό δικαίωμα και οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται, χωρίς την καταβολή πρόσθετων τελών ή προσαυξήσεων, αποκλειστικά για εργασίες περισυλλογής και διαλογής της ήδη εξορυγμένης ή φυσικά αποτεθειμένης σμύριδας, η οποία πρόκειται να παραδοθεί, κατόπιν διαλογής έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 στην αποθήκη του Δημοσίου, στο Καμπί Απειράνθου Νάξου, από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας του οικονομικού έτους 2022. Ως προς τον καθορισμό της μέγιστης ποσότητας ανά ποιότητα και περιοχή της παραλαμβανόμενης σμύριδας και της τιμής του σμυριγδεργατικού δικαιώματος ισχύουν και για το έτος 2022 οι οριζόμενες ποσότητες και τιμές της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ ΔΜΕΒΟ/109117/1523/12.11.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 5024).

2. Για την εν λόγω δαπάνη, κατά παρέκκλιση κάθε κείμενης διάταξης, λογίζεται ως νόμιμη και κανονική η ανάληψη υποχρέωσης, καθώς και η πληρωμή με Χρηματικό Ένταλμα Προπληρωμής, εντός του οικονομικού έτους 2022 δαπάνης ύψους τετρακοσίων είκοσι χιλιάδων ευρώ (420.000 €) που αντιστοιχεί στο σμυριγδεργατικό δικαίωμα και τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, αποκλειστικά για εργασίες περισυλλογής, διαλογής και παράδοσης των στατήρων σμύριδας που αναλογούν σε έκαστο δικαιούχο σμυριδορύκτη, εγγεγραμμένο στο οικείο μητρώο που τηρείται στο Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων, το έτος 2022. Οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 96 του Κανονισμού Ασφάλισης π. ΙΚΑ ΕΤΑΜ (Β’ 816/1965). Πλέον της ανωτέρω δαπάνης, στο ανωτέρω συνολικό ποσό περιλαμβάνεται η δαπάνη μεταφοράς της σμύριδας από τους χώρους συγκέντρωσης στην αποθήκη του Δημοσίου και η δαπάνη του αρμόδιου μηχανικού επιβλέποντα και τεχνικού ασφαλείας».

Σημειώνεται επίσης ότι ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου παρέκαμψαν το Δημοτικό Συμβούλιο για ένα τέτοιο μείζον θέμα, που αφορά την πλειονότητα των ορεινών χωριών της Νάξου, κάτι που κρίνεται δόλιο και μεθοδευμένο, εκτός από νομικά επιλήψιμο και πολιτικά άστοχο.

Οι σμυριδεργάτες, με τους οποίους συζητήσαμε, θεωρούν ότι επί της ουσίας, το σμυριδοκτόνο αυτό άρθρο έχει πολλές αοριστίες και γεννά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα, το χρόνο και τη στόχευσή του. Θέτει χρονικό περιορισμό στην εκμετάλλευση το 2026, όπως ένα παλιότερο άρθρο σε νομοσχέδιο του 2012 που ανέστελλε τη λειτουργία των σμυριδωρυχείων από το 2015 και αποσύρθηκε .

Η προβλεπόμενη χρηματοδότηση, από εφέτος ήδη, είναι επιεικώς απαράδεκτη και δεν μπορεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες των σμυριδεργατών. Προ πάντων, το σχέδιο νόμου αναθέτει όλη την παραγωγική, εργασιακή και εμπορική διαδικασία της σμύριδας στον Δήμο, σαν νέο εργοδότη που δεν έχει τις δυνατότητες και ικανότητες, το προσωπικό και την τεχνογνωσία να ανταποκριθεί εκεί που το κράτος και οι εξειδικευμένοι μηχανισμοί του δεν ήθελαν να ανταποκριθούν.

Με λίγα λόγια, το άρθρο αυτό είναι η ταφόπλακα του σμυριγλιού, η χαριστική βολή, που αντί να τη δώσει το κράτος, αναθέτει στον Δήμο να παίξει το ρόλο του νεκροθάφτη.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 660 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*