Νάξος: Φόρτωσαν στον Δήμο το σμυρίγλι. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Newsroom
25/11/2023 12:18
 
 
 

 

Με το «έτσι θέλω» η κυβερνητική πλειοψηφία πέρασε την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο, στο οποίο πρόσθεσε, εκτός διαβούλευσης, το άρθρο 48 σχετικά με τη «μεταβίβαση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης της σμύριδας Νάξου» στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Το άρθρο που ψηφίστηκε χωρίς καμιά αλλαγή, αφού ο αρμόδιος υπουργός κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε επί λέξει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το απίθανο ότι «δεν μπορεί το Υπουργείο να είναι στην Ορεινή Νάξο και να παρακολουθεί»(!), έχει ως εξής:

Άρθρο 48 Μεταβίβαση δικαιωµάτων έρευνας και εκµετάλλευσης της σµύριδας Νάξου
1. Τα δικαιώµατα αναζήτησης, έρευνας και εκµετάλλευσης των άρθρων 143 και 145 του Μεταλευτικού Κώδικα (ν.δ. 210/1973, Α΄ 277), συµπεριλαµβανοµένων των δικαιωµάτων εξόρυξης, διαλογής, αποθήκευσης, φύλαξης και πώλησης, της εξηρηµένης υπέρ του Δηµοσίου σµύριδας Νάξου και η άσκηση των δικαιωµάτων αυτών δι’ αυτεπιστασίας µεταβιβάζονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος στον Δήµο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

2. Ο Δήµος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων υπεισέρχεται στα δικαιώµατα και στις υποχρεώσεις που ορίζονται για τον εκµεταλλευτή µεταλλείου στον Μεταλλευτικό Κώδικα, στην υπό στοιχεία Δ7/Α/οικ.12050/2223/14.6.2011 απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής (Β΄ 1227), στον ν. 4014/2011 (Α΄ 209), στον ν. 4512/2018 (Α΄ 5), στον ν. 4442/2016 (Α΄ 230) και στον ν. 3850/2010 (Α΄ 84). Επιπλέον, µεταφέρεται από το Τµήµα Επιθεώρησης Μεταλλείων του Σώµατος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον Δήµο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ως σύνολο αρµοδιοτήτων και θέσεων προσωπικού, το Γραφείο Σµυριδωρυχείων Νάξου της περ. β) της παρ. 4 του άρθρου 57 του π.δ. 132/2017 (Α΄ 160).

3. Για τη χρονική περίοδο 2023-2026, η δαπάνη για σµυριδεργατικό δικαίωµα, εργοδοτικές εισφορές υπέρ του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και επικουρική ασφάλιση σµυριδορυκτών (ΤΕΑΜ-Εισφορά εργοδότη) βαρύνει τις εγγεγραμµένες πιστώσεις του προϋπολογισµού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έως το συνολικό ποσό των εξακοσίων χιλιάδων (600.000) ευρώ. Η πληρωµή διενεργείται εντός εκάστου οικονοµικού έτους µε έκδοση Χρηµατικού Εντάλµατος Προπληρωµής και µε υπόλογο µόνιµο υπάλληλο του Δήµου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Για τον υπολογισµό και την καταβολή των αιτούµενων ποσών σε έκαστο σµυριδορύκτη/σµυριδεργάτη που παραδίδει σµύριδα, καθώς και στα ασφαλιστικά ταµεία, αποκλειστική ευθύνη φέρει ο Δήµος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, δυνάµει της παρ. 1. Για το 2023, τον προϋπολογισµό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βαρύνουν και οι οφειλές σµυριδεργατικού δικαιώµατος και ενσήµων από το 2019, για τις οποίες έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις. Κατ’ εξαίρεση, για την καταβολή του σµυριδεργατικού δικαιώµατος και των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών για το έτος 2023, οι οποίες δεν δύνανται να υπερβούν το ποσό των εκατόν εξήντα χιλιάδων (160.000) ευρώ, εφαρµόζονται ο τρόπος και η διαδικασία πληρωµής του άρθρου 104 του ν. 4964/2022 (Α΄ 150). Για την εφαρµογή του προηγούµενου εδαφίου διενεργείται πληρωµή των δαπανών που αντιστοιχούν σε σµυριγδεργατικό δικαίωµα και ασφαλιστικές εισφορές εντός του οικονοµικού έτους 2023 και δεν καταβάλλονται οι δαπάνες του τελευταίου εδαφίου της παρ. 2 του ως άνω άρθρου 104.

4. Οι δαπάνες λειτουργίας του Γραφείου Σµυριδωρυχείων Νάξου, συµπεριλαµβανοµένης της µισθοδοσίας, βαρύνουν έως την 31η Δεκεµβρίου 2023 τις πιστώσεις του προϋπολογισµού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

5. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ο Δήµος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων υποκαθιστά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Δηµόσιο στην τήρηση καταλόγου σµυριδορυκτών, στη διαδικασία εξόρυξης, διαλογής, µεταφοράς και παραλαβής σµύριδας, στις αρµοδιότητες που προβλέπονται στα άρθρα 4 έως 7, 17, 20 έως 24, 28 και 29 του από 5/17.9.1935 π.δ. (Α΄ 408, αναδ. Α΄ 429), καθώς και στις αρµοδιότητες της παρ. 1 του άρθρου 57 του ν. 4546/2018 (Α΄ 101), µε εξαίρεση τον καθορισµό της ποιότητας της σµύριδας, που ορίζεται µε απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

6. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται τα άρθρα 3, 30 έως και 33, 40 έως και 44 και 46 του Κώδικα περί «Ναξίας Σµύριδος» (από 5.9.1935 π.δ., Α΄ 408, αναδ. Α΄ 429), η παρ. 2 του άρθρου 57 του ν. 4546/2018, περί ανάληψης υποχρεώσεων, καθώς και η παρ. 5 του άρθρου 58 του π.δ. 132/2017, περί του Οργανισµού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Το άρθρο με τις έξι παραγράφους έκρυβαν ένοχα και φοβικά στη διαβούλευση του νομοσχεδίου και το εμφάνισαν αιφνιδίως, σαν τους «πολιτικούς χαρτοπαίχτες», στη Βουλή. Αυτό δείχνει τη μεθόδευση, τις μυστικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και την αιτία αποφυγής του διαλόγου, της διαφάνειας και των δημοκρατικών διαδικασιών. Έφθασε στο σημείο ο δήμαρχος να παρακάμψει παράνομα και αντιδεοντολογικά το Δημοτικό Συμβούλιο και να κάνει διαπραγματεύσεις κορυφής με διαδοχικούς υπουργούς (Χατζηδάκης, Σκρέκας, Σκυλακάκης, κατά σειρά), τον αξώτη βουλευτή και το κόμμα της ΝΔ, καθώς και με κάποια συνδικαλιστικά άτομα, που πολλοί λένε ότι είναι συγκυριακά στη θέση αυτή, είναι μέρος του πελατειακού δικτύου και είναι άσχετα με την ουσία του προβλήματος.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΙ Η…ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τη διάταξη με βαρείς χαρακτηρισμούς για τους στόχους της ρύθμισης και τη διαδικασία της αυθαιρεσίας και του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» των ψευτο-θόδωρων της πολιτικής.

Ο νόμος μεταβιβάζει δικαιώματα και αρμοδιότητες του κράτους σχετικά με τη σμύριδα στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση, την απαραίτητη υποδομή και την εγγύηση λειτουργίας των σμυριδωρυχείων μετά το 2026, με αοριστίες, κενά, λάθη, αντιφάσεις, συγχύσεις. Δίνει το δικαίωμα στον Δήμο να εκσυγχρονίσει, υποτίθεται, και να ανασυγκροτήσει την παραγωγή σε τρία χρόνια από τώρα. Διαφορετικά; Και με ποιο κρυμμένο πλάνο; Ή δεν υπάρχει; Ή δεν έπρεπε να είναι ήδη γνωστό σε όλους πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο; Ή ισχύει η πεποίθηση του υπουργού, όπως διατυπώθηκε στην Επιτροπή της Βουλής, ότι υπάρχει «αμφισβήτηση για την παραγωγική ανάπτυξη της σμύριδας». Γι’ αυτό δίνουν μια…προίκα (έτσι το είπε) στον Δήμο για τέσσερα χρόνια.

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γνωστός για τις λογιστικές και στυγνές αντιμετωπίσεις κοινωνικών και εργασιακών ζητημάτων, ήθελε να ξεφορτωθεί το…βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και έτσι μεταβιβάζει τα μεταλλευτικά δικαιώματα, χωρίς τις απαραίτητες δικλείδες εξασφάλισης του μέλλοντος του μεταλλεύματος και συνολικής αντιμετώπισης των πολύπλοκων και πολύπλευρων προβλημάτων που το συνοδεύουν.

Όπως είναι γνωστό, οι σμυριδεργάτες συνήλθαν σε Γενική Συνέλευση την περασμένη Κυριακή στην Κόρωνο και αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν από τη Βουλή και την κυβέρνηση να αποσυρθεί το σχετικό άρθρο, να ασφαλιστούν για το 2022 όπως πέρυσι, και να αρχίσει αμέσως και για εύλογο χρόνο ένας ουσιαστικός διάλογος για τη σμύριδα και το μέλλον της. Τα ίδια αιτήματα διατύπωσαν οι Σύλλογοι της Αθήνας των σμυριδούχων χωριών και η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων.

Ο δήμαρχος, που απείχε σκανδαλωδώς και ύποπτα από τη Συνέλευση, εμφανίστηκε μετά από ταξίδι του και έδωσε το «παρών» με συνέντευξη στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων, χαρακτηρίζοντας ως «ιστορική» την 23η Νοεμβρίου, προφανώς μη έχοντας αίσθηση του μέτρου και των ιστορικών χαρακτηριστικών.

Μάλιστα, σαν να μην ξέρει το τι ακριβώς ψηφίστηκε, καθώς και τη μεταλλευτική νομοθεσία, τόνισε ότι «με την ψήφιση του σχετικού άρθρου, οι σμυριδεργάτες, οι άνθρωποι του σμυριγλιού γίνονται και πάλι αφέντες της περιουσίας τους». Δηλαδή, θα πάρουν την ιδιοκτησία των μεταλλείων, με βάση τις άυλες «κάρτες» συμμετοχής τους στα ορυχεία;

Είναι βαρύ το σμιρίγλι για τις πλάτες του Δήμου. Τώρα αρχίζουν τα δυσκολα.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 567 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*