ΣΥΝΑΝΚ: Καταγγελία για τις «αυθαίρετες μετακινήσεις υπαλλήλων στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου»

Newsroom
19/02/2024 23:35
 
 
 

 

Τις «αυθαίρετες μετακινήσεις υπαλλήλων στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου» καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ν.Αι. Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων (ΣΥΝΑΝΚ) με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Σύλλογος εκφράζει την αγανάκτηση του αναφορικά με τις πρόσφατες μετακινήσεις που έλαβαν χώρα στην ΠΕ Νάξου υπογραμμίζοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε η Διοίκηση της Περιφέρειας να διαχειριστεί τις απειλές και εκβιασμούς ιδιωτικών συμφερόντων σε δημόσιους λειτουργούς, μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους».

Στην ίδια ανακοίνωση καλούνται οι διοικούντες να εξηγήσουν τις αποφάσεις τους, ενώ οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν ενάντια σε οποιαδήποτε ενέργεια που απειλεί την εργασιακή τους αξιοπρέπεια.

Η πλήρης ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Π.Ν.Αι. Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων (ΣΥΝΑΝΚ):

Αναφορικά με τις πρόσφατες μετακινήσεις συναδέλφων που έλαβαν χώρα στην ΠΕ Νάξου, την αναφορά που κατέθεσε η (πρώην) Προϊσταμένη του Τμήματος Εκτέλεσης Έργων της ΠΕ Νάξου αλλά και τα έγγραφα διαμαρτυρίας των υπαλλήλων της ΠΕ Νάξου και των τεχνικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων που απευθύνονται στο Σύλλογο και όσα καταγγέλλονται σε αυτά, δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αγανάκτηση μας.

Ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε η Διοίκηση της Περιφέρειας να διαχειριστεί τις απειλές και εκβιασμούς ιδιωτικών συμφερόντων σε δημόσιους λειτουργούς μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους. Δηλώνει δε την απόλυτη αδυναμία των αιρετών να μας εξασφαλίσουν καθ’ οποιονδήποτε τρόπο τις ελάχιστες εργασιακές συνθήκες ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε για τη διασφάλιση του δημοσίου χρήματος.

Στα ανωτέρω έγγραφα που μας κατατέθηκαν, καταγγέλλονται οι προσπάθειες Εργολάβου για πληρωμή εργασιών οι οποίες δεν έχουν εκτελεστεί. Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας του ζητήματος είναι η τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και στην οποία συμμετείχαν τόσο ο ίδιος όσο και ο Έπαρχος Νάξου, η Προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνικών Έργων της ΠΕ Νάξου (και επιβλέπουσα μηχανικός του εν λόγω έργου), ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εκτέλεσης Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων και εκπρόσωπος του Εργολάβου.

Αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης ήταν η εντολή για άμεση συμμόρφωση του Εργολάβου προς τις οδηγίες της Υπηρεσίας. Παρόλα αυτά, μία ώρα αργότερα εκδίδεται απόφαση απομάκρυνσης της Επιβλέπουσας του Έργου και Προϊσταμένης του Τμήματος Τεχνικών Έργων της ΠΕ Νάξου και τοποθέτησή της σε θέση άσχετη με τις έως τώρα αρμοδιότητές της, χωρίς πρότερη ενημέρωσή της, όπως η ίδια μας καταγγέλλει.

Επειδή αδυνατούμε να κατανοήσουμε και να εξηγήσουμε τον τρόπο δράσης και σκέψης της Περιφερειακής Αρχής καλούμε τους ίδιους τους Διοικούντες να τοποθετηθούν στις καταγγελίες των συναδέλφων και να:

1. μας εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν αιφνίδια τη μετακίνηση της Προϊσταμένης του Τμήματος Τεχνικών Έργων και της Προϊσταμένης του Τμήματος Ανάπτυξης της Π.Ε. Νάξου, σε θέσεις άσχετες προς τα μέχρι τώρα καθήκοντά τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη της εργασιακή τους εμπειρία και χωρίς πρότερη ενημέρωση οποιοδήποτε Υπηρεσιακού Προϊσταμένου ή αρμοδίου Αιρετού Περιφερειακού Οργάνου, μία ώρα μετά την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη,

2. να μας εξηγήσουν πώς με τον τρόπο που επέλεξαν να δράσουν προστάτευσαν την Επιβλέπουσα του Έργου η οποία, όπως η ίδια καταγγέλλει στο έγγραφό της, είχε από καιρό ενημερώσει του Προϊσταμένους της για τις απειλές και τους εκβιασμούς που δεχόταν,

3. να μας εξηγήσουν το λόγο για τον οποίο ενώ η ανωτέρω Απόφαση (ουσιαστικά διάλυσης του Τμήματος Τεχνικών Έργων της ΠΕ Νάξου) οδήγησε στην άμεση αντίδραση και παραίτηση του Προϊσταμένου του Τμήματος Εκτέλεσης Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων εντέλει αυτή δεν έγινε δεκτή παρά τα όσα καταγγέλλονται σε αυτή για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει πλέον οι τεχνικές υπηρεσίες των Κυκλάδων,

4. να μας εξηγήσουν πώς εξασφαλίζουν στους υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το εργασιακό περιβάλλον που απαιτείται για την απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων μας. Πρόσφατα είναι τα γεγονότα της Μυκόνου αλλά και άλλων νησιών με τις τραμπούκικες επιθέσεις έναντι δημόσιων λειτουργών.

5. να μας εξηγήσουν πώς ακριβώς νοούν την «εύρυθμη λειτουργία», «τις υπηρεσιακές ανάγκες» και τη «χρηστή διοίκηση» όταν με τις αποφάσεις τους οξύνουν τα προβλήματα της υποστελέχωσης -παρά τα όσα ευαγγελίζονται τακτικά σε συνεντεύξεις τους- και οδηγούν στην τοποθέτηση ικανών και έμπειρων στελεχών σε θέση «ψυγείου» και στη διάλυση των υπηρεσιών.

6. να μας εξηγήσουν πώς ακριβώς εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος Τεχνικών Έργων της ΠΕ Νάξου με την απομάκρυνση της Προϊσταμένης του Τμήματος και μοναδικής Πολιτικού Μηχανικού ΠΕ, αφήνοντας πλέον μόνο δύο τεχνικούς υπαλλήλους (προϊστάμενο και υφιστάμενο) να διαχειριστούν τα έργα της πολυπληθέστερης και εκτενέστερης Περιφερειακής Ενότητας των Κυκλάδων.

7. να μας εξηγήσουν πώς είναι δυνατόν η Αντιπεριφερειάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τη Ρόδο, η οποία υπογράφει και τη σχετική απόφαση, πριν καλά καλά αναλάβει τα νέα της καθήκοντα, να είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα τις υπηρεσιακές ανάγκες της ΠΕ Νάξου από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους αρμοδίους χωρικά αιρετούς.

Η παραπάνω μετακίνηση αποτελεί την 3η αιφνιδιαστική μετακίνηση Πολιτικού Μηχανικού των Π.Ε. Κυκλάδων, σε υπηρεσίες που δεν έχουν να κάνουν με το αντικείμενο των τεχνικών έργων, γεγονός που κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο σύνολο των Τμημάτων Τεχνικών Έργων των Επαρχείων των Κυκλάδων, υπηρετεί πλέον μόνο μία Πολιτικός Μηχανικός ΠΕ, εκείνου της ΠΕ Άνδρου, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στις άλλες ειδικότητες.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην υποχωρήσουν και να συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους με τον ίδιο ζήλο και επαγγελματισμό παρά τις εξωτερικές πιέσεις που δέχονται. Δυστυχώς, συμπαραστάτες στο έργο τους θα βρουν ελάχιστους από ό,τι φαίνεται, αλλά τους δηλώνουμε ότι τουλάχιστον εμείς, θα είμαστε δίπλα τους, αναδεικνύοντας γεγονότα και προβλήματα που εμποδίζουν την εκπλήρωση των καθηκόντων μας.

Καλούμε τους αρμόδιους να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη αυτή απόφαση.

Καλούμε δε τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και τον Έπαρχο Νάξου για τις άμεσες ενέργειές τους για την αποκατάσταση των συναδέλφων και τη στελεχιακή ενδυνάμωση των Υπηρεσιών μας.

Καλούμε τέλος τον Περιφερειάρχη για τις άμεσες ενέργειές του για την προκήρυξη όλων των θέσεων ευθύνης (γενικών διευθυντών, προϊσταμένων διευθύνσεων, προϊσταμένων τμημάτων) με αντικειμενικά κριτήρια και να σταματήσουν τις αυθαίρετες τοποθετήσεις στις θέσεις αυτές.

Είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε ενέργεια που επιβουλεύεται την εργασιακή μας αξιοπρέπεια και αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν «αντικείμενα».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 214 times, 1 visits today)
Latest Post

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*