«Η περιφερειακή αρχή έχει εμπάθεια για τη Νάξο» (video)

Newsroom
09/03/2024 23:55
 
 
 

 

Για εμπάθεια προς τη Νάξο κατηγόρησε ο αντιδήμαρχος Φώτης Μαυρομμάτης την περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου με αφορμή το γεγονός της εξαίρεσης της Νάξου από τη διεκδίκηση για τη δημιουργία βάσης ετοιμότητας/επιφυλακής για αεροδιακομιδές στο νησί.

Το θέμα συζητήθηκε στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τη λογοδοσία της δημοτικής Αρχής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την υγεία το οποίο έθεσε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Φλεριανός. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ άλλων ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην απόφαση που έλαβε πρόσφατα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου για τη διεκδίκηση βάσεων ετοιμότητας/ επιφυλακής για αεροδιακομιδές στα νησιά Σύρο, Μήλο, Ρόδο, και Κω.

Αρχικά στην εισήγηση του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο για τις Κυκλάδες προτείνονταν να γίνουν βάσεις σε Σύρο και Νάξο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης όμως στο περιφερειακό συμβούλιο και μετά από παρέμβαση της έπαρχου της Μήλου η Νάξος βγήκε από το χάρτη και τη θέση της πήρε Μήλος.

λογοδοσία

Δημοτικοί σύμβουλοι ρώτησαν το δήμαρχο Δημήτρη Λιανό γιατί συνέβη αυτό και εάν είχε επαφές και συζητήσεις επί του θέματος με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο ή με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη.

Ο Δημήτρης Λιανός απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας πως δεν είχε γνώση για τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο και ότι για την απόφαση που λήφθηκε ενημερώθηκε μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Επιπρόσθετα, από τα λεγόμενα του δημάρχου δεν προέκυψε πρόθεση για επικοινωνία, ακόμη και εκ των υστέρων, με την περιφερειακή Αρχή προκειμένου να λάβει πληροφορίες ή να ζητήσει την αναθεώρηση της απόφασης ώστε να μην εξαιρεθεί η Νάξος από τη διεκδίκηση δημιουργίας βάσης ετοιμότητας/επιφυλακής για αεροδιακομιδές.

Ο αντιδήμαρχος Φώτης Μαυρομμάτης κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή για εμπάθεια προς τη Νάξο, ισχυριζόμενος ότι η απόφασή της πάρθηκε χωρίς προηγούμενη επαφή και συζήτηση με τον δήμαρχο Δημήτρη Λιανό. Επέκρινε την περιφερειακή αρχή για προχειρότητα και ζήτησε την επανεξέταση της απόφασης. Επιπλέον, τόνισε ότι είναι απαράδεκτο ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – ο μεγαλύτερος δήμος σε πληθυσμό και έκταση των Κυκλάδων – να μη διαθέτει βάση αεροδιακομιδών.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαυρομμάτης υπογράμμισε:

«Λυπάμαι αλλά η περιφερειακή Αρχή το αντιμετώπισε με πολύ μεγάλη προχειρότητα και απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα για το νησί μας, μπορώ να πω ότι προς το νησί μας δεν έχει συμπάθεια για να μην πω ότι έχει εμπάθεια. Αντί να ζητάτε από το δήμαρχο να απολογηθεί για το τι έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο και πώς μια εισήγηση ξαφνικά άλλαξε να απαντήσει ο περιφερειάρχης ή ο αντιπεριφερειάρχης. Σε αυτά τα νησιά τα οποία προτείνουν να γίνουν αυτές οι βάσεις, έπρεπε προτού φέρουν το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, το ελάχιστον να έχει επαφές με τους δημάρχους μεταξύ των οποίων και της Νάξου. Όχι μόνο δεν έγινε αυτό, αλλά ενώ έγινε μία εισήγηση, που υποτίθεται ότι είχαν εξετάσει κάποια στοιχεία για να προτείνουν τα συγκεκριμένα νησιά, ξαφνικά βγάζουν την Νάξο και βάζουν την Μήλο. Δεν έχουμε κάτι με την Μήλο αλλά εάν το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, ο μεγαλύτερος δήμος των Κυκλάδων και σε πληθυσμό και σε έκταση, δεν δικαιούται να έχει μία βάση αεροδιακομιδών, αυτό για εμένα είναι εντελώς απαράδεκτο. Η περιφερειακή αρχή έχει δείξει πολύ μεγάλη προχειρότητα και θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφαση αυτή το περιφερειακό συμβούλιο το οποίο αντιπροσωπεύει το Νότιο Αιγαίο κάτι που για μένα έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα. Θα έπρεπε να έχουν εξετάσει και να σταθμίσουν όλα τα δεδομένα. Λυπάμαι για την συγκεκριμένη απόφαση δεν πρέπει να απολογείσαι εσύ δήμαρχε αλλά θα πρέπει να απολογούνται αυτοί που πήραν την απόφαση και την πήραν με εντελώς μεγάλη προχειρότητα και χωρίς καμία διαβούλευση είτε με τους δημάρχους είτε με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές για ένα τόσο σοβαρό θέμα».

Τέλος να σημειώσουμε ότι ήδη ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος χαιρετίζοντας το νέο θεσμικό πλαίσιο που εισήγαγε η κυβέρνηση για τη λειτουργία του νέου Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών (ΕΣΕΔΑ), ζητά τη λειτουργία 4 βάσεων ετοιμότητας για αεροδιακομιδές, σε Σύρο, Μήλο, Ρόδο και Κω με σκοπό την προστασία της ζωής των πολιτών.
Αυτό ήταν το θέμα της επιστολής που απέστειλε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης 24/2024 του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.

Παρακολουθείστε τη συζήτηση του θέματος (οι δηλώσεις του κ. Μαυρομμάτη είναι στο: 54:47)

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.138 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*