Το Πάσχα του Νικολού πριν από 70 χρόνια

Newsroom
05/05/2024 11:37
 
 
 

 

Το 1954 το Πάσχα «έπεσε» στις 25 Απριλίου. Στο Ναξιακόν Μέλλον της 5ης Μαΐου (συμπτωματικά την ίδια ημερομηνία γιορτάζουμε τη φετινή Λαμπρή) δημοσιεύτηκε πρωτοσέλιδα ο επίκαιρος, κεχαριτωμένος διάλογος του Νικολού και της Μαριετώς, μια τοιχογραφία, όπως πάντα, της κοινωνικής πραγματικότητας στ’ Απεράθου της εποχής και της ώσμωσης χωριού και Αθήνας. Ο Νικολός κατέβηκε στ’ Απεράθου για να κάνει Πάσχα και ξαναγύρισε μετά στην Αθήνα για δουλειά και εξασφάλιση χρειωδών οικονομικών πόρων, που έλειπαν από τα ορυχεία του Κακόρυακα. Η καλή του ήταν ριζωμένη στο χώμα του χωριού και περίμενε τον ξενιτεμένο αμουρούζο να επιστρέψει οριστικά στο χωριό για να παντρευτούν.

Μετά τις πασχάλιες γιορτές η ανύμφευτη… Πηνελόπη συνεχίζει το γαϊτανάκι των επιστολών με τον ξενιτευθέντα πάλι Νικολό. Τις διαθέσεις των ερωτευμένων αποδίδει με ποιητικό και εύθυμο τρόπο ο μαγγιώρος και πολυτάλαντος Νίκος Σφυρόερας, με γλωσσικό όχημα τη ντοπιολαλιά του χωριού. Η πασχαλινή λαογραφία της γεύσης, ο γευστικός μας πολιτισμός και οι αντιλήψεις της κοινωνικής ζωής αρδεύουν υπόγεια τον έμμετρο διάλογο. Ιδού το απόσταγμα των πασχαλινών στίχων του Σφυρόερα, πριν από 70 χρόνια:

Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας, στην τελευταία, τέταρτη, σελίδα, δημοσιεύεται η είδηση για τη 10ήμερη επίσκεψη στη Νάξο του Αριστείδη Πρωτοπαπαδάκη, υπουργού Βιομηχανίας τότε στην κυβέρνηση Αλεξ. Παπάγου, που συνδυάζει τις γιορτές με την πολιτική δραστηριότητα. Μια ένδειξη και αυτή για τις πολιτικές συνήθειες και τις πολιτικές πρακτικές, καθώς και την αντοχή και προσαρμογή τους στη διαδρομή του χρόνου. Για τις σταθερές και τις μετεξελίξεις των πολιτικών ηθών μας. Άραγε, επί της ουσίας, πόσα πράγματα και πόσο έχουν αλλάξει στην πολιτική κουλτούρα μας;

Στην πρώτη σελίδα του ίδιου φύλλου φιγουράρει το πάντα επίκαιρο και ταλαιπωρημένο λιμάνι. Η νέα προβλήτα που εγκαινίασε ο Πρωτοπαπαδάκης ονομάστηκε από τη Λιμενική Επιτροπή «προβλήτα Αριστείδη Πρωτοπαπαδάκη».

Μπορεί να μη ξέρει κανείς το όνομά της, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι η περιπέτεια αυτού του (μη) λιμανιού, η προγραμματική και προβλεπτική αδυναμία της πολιτικής (κεντρικής και τοπικής) και η προβολή αυτού του προβλήματος ως κορυφαίου και πρωταγωνιστικού στη σύγχρονη Νάξο.
Η περιπετειώδης ιστορία των βασικών υποδομών του νησιού συμπυκνώνει την εξέλιξη και τις παθογένειές του και αναζητά τον συγγραφέα της.

Επιχώριος

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 465 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*