Μια υπέροχη εκδήλωση στο Φιλώτι για τον Γιώργο Σεφέρη από τη «Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη» (video)

Newsroom
24/08/2024 18:14
 
 
 

 

«…παράξενο πώς χαμηλώνουν/ όλα τριγύρω κάθε τόσο…»
(Γ. Σεφέρης)

Την Πέμπτη το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου Φιλωτιτών, η «Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη» γιόρτασε τα 20 χρόνια της καρποφόρας παρουσίας της στη Νάξο και ειδικά στο Φιλώτι. Η εκδήλωση-πνευματική ευωχία, η ουσιαστικότερη ίσως του φετινού καλοκαιριού, ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο μας ποιητή Γιώργο Σεφέρη, που έλκει την καταγωγή, από τη μητρική γραμμή, από το Φιλώτι. Είναι το αγαπημένο ερευνητικό θέμα του ιδρυτή της Βιβλιοθήκης, με το οποίο άνοιξε και ο κύκλος των πνευματικών δραστηριοτήτων της το 2004. Συνέδεσε και τότε και τώρα το τοπικό με το διεθνές, την οικουμενικότητα του νομπελίστα ποιητή με την τοπική, φιλωτίτικη φύτρα προγόνων του.

Ομιλητές ήταν κατά σειρά:

Γιώργος Γεωργής, καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Πάφου και πρώην πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη σχέση του Σεφέρη με την Κύπρο, τον αγώνα του για την Ένωση με την Ελλάδα και την αντίθεση με την τότε πολιτική ηγεσία για τις προταθείσες και εφαρμοσθείσες λύσεις, ειδικά για τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου που υπογράφτηκαν τον Φεβρουάριο του 1959.

Μαρία Στασινοπούλου, φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας, συγγραφέας, που έκανε μια παρουσίαση του ποιήματος του πρόσφυγα Γ. Σεφέρη «Ο γυρισμός του ξενιτεμένου» (από εκεί και το απόσπασμα του τίτλου) και μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση με τη σύγχρονη προσφυγιά και μετανάστευση, «στον 21ο αι. της προσφυγιάς και της μετανάστευσης», όπως είπε.

«…Παλιέ μου φίλε ξεκουράσου
σιγά-σιγά θα συνηθίσεις·
θ’ ανηφορίσουμε μαζί
στα γνώριμά σου μονοπάτια
θα ξαποστάσουμε μαζί
κάτω απ’ το θόλο των πλατάνων
σιγά-σιγά θα ‘ρθούν κοντά σου
το περιβόλι κι οι πλαγιές σου…».

Ερατώ Χατζησάββα, πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, που μίλησε για τον εικαστικό Σεφέρη, που έκανε άτεχνα σχεδιάσματα και καρικατούρες, καθώς και σχέδια, σε αντίθεση με τις εικαστικές επιδόσεις των Ελύτη, Ρίτσου και Εγγονόπουλου. Έθιξε επίσης τη φιλία του με κορυφαίους ζωγράφους, με τους οποίους συνομιλούσε για την Τέχνη και αυτοί συνομίλησαν με τον τρόπο τους με την ποίησή του.

Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής και βιβλιογράφος, που παρουσίασε ψήγματα εν εξελίξει έρευνάς του για την ποιητική σχέση Γ. Σεφέρη και Ν. Καρούζου, με βάση ένα ποίημα με κοινή θεματολογία. Πρόκειται για το ποίημα του Σεφέρη «Ο βασιλιάς της Ασίνης», που γράφτηκε στη δεκαετία 1938-1940 και περιέχεται στην ποιητική συλλογή Ημερολόγιο Καταστρώματος Α’. Σχετίζεται με μια αόριστη μνεία της Ασίνης (πόλης της Αργολίδας) στην Ιλιάδα. Ο Ν. Καρούζος αποκρίθηκε στον Σεφέρη με το ποίημά του «Στην Ασίνη οι πορτοκαλιές» λίγο πριν από το 1960.

Ποιήματα του Σεφέρη απήγγειλε η ηθοποιός Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φιλωτιτών Βασίλης Βασιλάκης, ενώ ο Γιώργος Ανωμερίτης παρουσίασε τους ομιλητές και έκλεισε την πανηγυρική και επετειακή εσπερίδα με ευρύτερες προτάσεις (στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και δράσεων που έχουν παγιωθεί και θα εμπλουτιστούν) για την μελλοντική πορεία της πνευματικής αυτής κυψέλης στο ναξιακό κεφαλοχώρι. Οι προτάσεις αυτές κωδικοποιούνται στα εξής:

-Να πραγματοποιείται κάθε δύο με τρία χρόνια ένα μικρό συμπόσιο για τον Σεφέρη, σε σχέση με το ναξιακό στοιχείο της Μικρασίας (π.χ. τον Ν. Αρώνη και την περίφημη Σχολή του), τη ζωή του εκεί και την προσφυγιά που ακολούθησε.

-Να προωθηθεί η παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου.

-Να συγκροτηθεί ένα Αρχείο Μικρασιατικών Τεκμηρίων, με ψηφιοποίηση άγνωστων στοιχείων που διαφυλάσσονται σε διάφορα σπίτια του χωριού και του νησιού, έτσι ώστε να γίνουν κοινό κτήμα γνώσης και έρευνας.

-Να αξιοποιηθούν τα 140 τ.μ του υπογείου του Πολιτιστικού Κέντρου.

-Να βελτιωθεί ο κλιματισμός της αίθουσας εκδηλώσεων.

«…Κι όμως ήταν γλυκό το κύμα
όπου έπεφτα παιδί και κολυμπούσα
κι ακόμη σαν ήμουν παλικάρι
καθώς έψαχνα σχήματα στα βότσαλα,
γυρεύοντας ρυθμούς,
μου μίλησε ο Θαλασσινός Γέρος:
“Εγώ είμαι ο τόπος σου·
ίσως να μην είμαι κανείς
αλλά μπορώ να γίνω αυτό που θέλεις”».
(Από τα ΤΡΙΑ ΚΡΥΦΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ /ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ /Δ΄).

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 20 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*