Η Νάξος στο Ιταλικό ONDA TV: Για “θεϊκή Νάξο” κάνει λόγο ο Franco Perdichizzi (video: δείτε το trailer της εκπομπής)

Franco Perdichizzi naxos 2
admin
07/03/2018 10:01
 
 
 

 

Σε τρία επεισόδια της δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομής του Franco Perdichizzi (Φράνκο Περντικίτσι) “TUTTO IN” στο ιταλικό κανάλι ONDA TV, θα παρουσιαστεί η Νάξος μέσα στο Μάρτιο.

Συνεργείο της εκπομπής με επικεφαλής το δημοσιογράφο και παρουσιαστή της μακροβιότερης εκπομπής στην ιταλική τηλεόραση, Franco Perdichizzi, βρέθηκε στη Νάξο τις τελευταίες ημέρες της Αποκριάς κάνοντας γυρίσματα στα δρώμενα των ημερών στη Χώρα και τα χωριά, αλλά και στις ομορφιές του νησιού.

Ο Franco σε δήλωση του στο naxostimes.gr δεν κρύβει την αγάπη και το θαυμασμό του για το νησί, στο οποίο κάνει γυρίσματα για δεύτερη φορά, κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ για άλλο προορισμό στην εκπομπή του.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος δηλώνει ενθουσιασμένος από τη χειμωνιάτικη, “θεϊκή” και “απέραντη” Νάξο, σημειώνοντας παράλληλα ότι “συγκινηθήκαμε όχι μόνο από τα δρώμενα της Αποκριάς, αλλά και για ένα νησί, που μέσα στο μεγαλείο του, παρουσιάζεται τόσο πολύπλευρο και διαφορετικό”.

Η πρώτη εκπομπή που είναι αφιερωμένη στη Νάξο θα μεταδοθεί την Τετάρτη 7 Μαρτίου και οι δυο επόμενες την Τετάρτη 21 Μαρτίου και την Πέμπτη 22 Μαρτίου (ώρα Ελλάδος 10:00 το βράδυ). Τις εκπομπές μπορει κάποιος να τις παρακολουθήσει ζωντανά στο www.ondatv.it ή στο www.naxostimes.gr.

Η δήλωση του Franco Perdichizzi στο naxostimes.gr

Είναι η πρώτη φορά που το “Tutto In” (Όλα Μέσα), η ταξιδιωτική εκπομπή που παρουσιάζω εδώ και 20 χρόνια, επιστρέφει στο ίδιο μέρος. Οι εικόνες που μας είχαν δείξει το περασμένο καλοκαίρι, όταν πατήσαμε στη Νάξο, μας μάγεψαν και κυρίως, ξύπνησαν μέσα μας εκείνες τις μακρινές ρίζες της Μεγάλης Ελλάδος που μας έκαναν να αισθανθούμε …σαν στο σπίτι μας! Ναι, η Νάξος, οι Κυκλάδες, είναι και δική μας πατρίδα κι έτσι, ορμώμενοι από μία ασταμάτητη επιθυμία να ανατρέξουμε στις δόξες της Μεγάλης Ελλάδος και ακόμα πιο πριν, στον μύθο, που και στη Σικελία τον έχουμε δικό μας (Διόνυσος, Δίας, Απόλλων, Αριάδνη), να ‘μαστε και πάλι στη Νάξο.

Τι ωραία η Νάξος τον χειμώνα! Τα «βενετσιάνικα» στενά της, το επιβλητικό της κάστρο και έπειτα, οι εκκλησίες, οι καμάρες, ο κόσμος. Ένα μείγμα συναισθημάτων, που εξερράγη κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού. Από τα Πιθοίγια στις Λαμπαδηφορίες, μέχρι και τα προγονικά έθιμα στο Κουρουνοχώρι και την Απείρανθο.

Franco Perdichizzi naxos 1

Να περιγράψει κάποιος με λόγια τα όσα συμβαίνουν στη Νάξο κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού, είναι αδύνατον! Και γι αυτό, ο μόνος τρόπος για να καταλάβει κανείς τα γεγονότα, είναι να τα ζήσει, να βρίσκεται ανάμεσα στους χιλιάδες νέους και λιγότερο νέους, που γυρίζουν πίσω στον χρόνο, με τα λευκά τους ρούχα, με τις αναμμένες δάδες και με το πρόσωπο βαμμένο λευκό και μαύρο. Όμως, τελικά, ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος περιγραφής υπάρχει και στις κάμερες του «Τuttο In», του σικελικού καναλιού ONDA TV, που εισχώρησαν μέσα στο πλήθος, με τη βεβαιότητα ότι η εκπομπή που θα πραγματοποιούσαμε, θα ήταν ικανή να αποδώσει σωστά την ιστορική και συναισθηματική διάσταση μιας «θεϊκής», «απέραντης» Νάξου.

Έτσι ακριβώς, κι εμείς συγκινηθήκαμε όχι μόνο από τα δρώμενα σχετικά με τον μύθο, αλλά και για ένα νησί, που μέσα στο μεγαλείο του, παρουσιάζεται τόσο πολύπλευρο και διαφορετικό.

Τώρα καταλαβαίνω γιατί ο Διόνυσος (ο Βάκχος) και η Αριάδνη θέλησαν να ζήσουν τη δική τους έντονη ιστορία αγάπης στις παρυφές της Πορτάρας – την πόρτα του Απόλλωνα, που δεσπόζει στο νησί.

Και εμείς; Ποιος ξέρει αν θα επιστρέψουμε και πάλι στη Νάξο; Στο μεταξύ παρηγορούμαστε με μια άλλη Νάξο, αυτή που ίδρυσαν οι Έλληνες στη Σικελία, δίπλα στο ηφαίστειο Αίτνα, δηλαδή στους Κήπους της Νάξου (Giardini Naxos).

Το αφιέρωμά μου σε αυτό το φανταστικό νησί των Κυκλάδων, καθώς και στους κατοίκους της, περιλαμβάνεται σε τρία επεισόδια στην εκπομπή «Tutto In» στο κανάλι ONDA TV, που θα μεταδοθούν στην Ιταλία: Τετάρτη 7 Μαρτίου, Τετάρτη 21 Μαρτίου και Πέμπτη 22 Μαρτίου (ώρα Ελλάδος 10:00 το βράδυ) και θα μπορούν όλοι να παρακολουθήσουν ζωντανά στο internet στη διεύθυνση www.ondatv.it ή χάρη στην Πόπη Αλιμπέρτη, στην ηλεκτρονική εφημερίδα της «Naxostimes».

Σας ευχαριστώ,
Φράνκο Περντικίτσι (Franco Perdichizzi)
Δημοσιογράφος

Δείτε την πρώτη εκπομπή:

(Visited 92 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*