Δεν θα ανοίξουν φέτος τα σμυριδορυχεία της Νάξου

σμυριδορυχείων
Newsroom
12/11/2019 00:29
 
 
 

 

Άκαρπη ουσιαστικά υπήρξε η συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Κώστα Αραβώση και πολυπληθούς αντιπροσωπείας του δήμου Νάξου, των σμυριδεργατών, των προέδρων της Κορώνου και της Απειράνθου, καθώς και της Ομοσπονδίας των μεταλλεργατών.

Η προγραμματισμένη συνάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας και οι σμυριδεργάτες έφυγαν με “άδεια χέρια” αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επανέλαβε για άλλη μια φορά τα περί εφαρμογής της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης, που επιβάλλει τη διαλογή για φέτος της ήδη εξορυγμένης από παλαιότερα χρόνια σμύριδας, χωρίς άνοιγμα των σμυριδορυχείων.

Ωστόσο, υπήρξε η δέσμευση για συνέχιση της εξόρυξης από τον επόμενο χρόνο, αφού θα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας και αφού θα μελετηθεί συνολικά μια βιώσιμη λύση για τη σμύριδα, αλλά και για την αξιοποίηση της ορεινής Νάξου.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση της Δευτέρας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταξύ άλλων παρόντες ήταν οι βουλευτές Φίλιππος Φόρτωμας και Νίκος Συρμαλένιος, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου και ο π. πρόεδρος σμυριδεργατών Μιχάλης Πάσουλας.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνάντησης το παρών έδωσαν και οι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Βρούτσης.

Άμεσο άνοιγμα των σμυριδορυχείων ζήτησε ο Νίκος Συρμαλένιος

Ο Νίκος Συρμαλένιος που παραβρέθηκε στη συνάντηση, αφού τοποθετήθηκε στο συνολικό πρόβλημα, συνηγόρησε με τη θέση του σωματείου για άμεσο άνοιγμα των ορυχείων και εξέφρασε την αντίθεση του στην απόφαση του υπουργείου. Υπενθύμισε ότι και το 2012 η τότε κυβέρνηση επεδίωξε το κλείσιμο των σμυριδορυχείων, αλλά δεν τα κατάφερε.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική των ορυχείων σμύριδας, τάχθηκε υπέρ συνολικής και βιώσιμης λύσης, που όμως εναπόκειται στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης, η οποία μένει να επαληθευτεί εντός των προσεχών μηνών.

“Είναι φανερό ότι η μόνη ουσιαστική εγγύηση για τις εξελίξεις, είναι η επαγρύπνηση των σμυριδεργατών και των φορέων της ναξιακής κοινωνίας” τόνισε.

Αναμένονται οι αποφάσεις των σμυριδεργατών

Αυτό που μένει μετά από τις παραπάνω εξελίξεις είναι η αντίδραση των σμυριδεργατών, οι οποίοι στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που συζητήθηκε το θέμα, είχαν δηλώσει αμετακίνητοι από τις θέσεις τους τονίζοντας ότι η μοναδική λύση του σμυριδικού θέματος είναι το άνοιγμα των ορυχείων και η εξόρυξη σμύριδας.

Μάλιστα όπως είπαν, αν δεν ανοίξουν τα ορυχεία είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις τόσο στη Νάξο όσο και στην Αθήνα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρόεδρος των σμυριδεργατών Νίκος Κουμερτάς είχε κάνει λόγο για μια «λύση – μπλόφα» από το υπουργείο και μια «λύση» που την έχουν απορρίψει οι σμυριδεργάτες.

Από την πλευρά του ο π. πρόεδρος των σμυριδεργατών όρμου Λιώνα είχε σημειώσει: «Η απόφαση μας βρίσκει πέρα για πέρα αντίθετους. Αυτό που θέλουμε είναι να ανοίξουν τα ορυχεία και να γίνει εξόρυξη όπως κάθε χρόνο. Δεν υπάρχει σμυρίγλι στις αποθήκες. Να διαλέξουμε τι; Να ζυγίσουμε τι;».

 

(Visited 588 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*