Μαρκέλλα Καρούση: «Σωματικές αλλά και ψυχικές οι επιπτώσεις του παστουρώματος στην υγεία των ζώων» (video)

Άκης Αξαόπουλος
17/12/2019 21:08
 
 
 

 

Ορθοπεδικά προβλήματα και πόνος στις αρθρώσεις, νευρολογικά, καρδιαγγειακά και ψυχογενή προβλήματα, διαρκές άγχος. Όχι, όλα αυτά δεν περιγράφουν έναν άνθρωπο που η κατάσταση της υγείας του είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη και χρήζει άμεσης περίθαλψης.

Όλα αυτά είναι οι επιπτώσεις που έχει το παστούρωμα στην υγεία των ζώων, ένα θέμα που ανέπτυξε η κτηνίατρος κα Μαρκέλλα Καρούση στην πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο (και μάλιστα, δυο φορές!) σχετικά με την «Προστασία, ευζωία και κακοποίηση των ζώων συντροφιάς, ιπποειδών και παραγωγικών. Νομοθετικό πλαίσιο και προοπτικές».

Η ομιλία της κας Καρούση ήταν αποκλειστικά κτηνιατρικού περιεχομένου και παρουσίαζε αναλυτικά πώς το παστούρωμα, το οποίο – όπως είπε – εντοπίζεται σε περιοχές με ανύπαρκτες ή μηδαμινές εγκαταστάσεις εστίασης ζώων, επηρεάζει αρνητικά την σωματική, αλλά και ψυχική υγεία τους. Η κτηνίατρος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τα παστουρωμένα ζώα καταντούν «έρμαια», αφού από πολύ μικρή ηλικία είναι φοβισμένα και εκτεθειμένα σε κινδύνους, με αδυναμία αντίδρασης και διαφυγής, βιώνοντας τον πόνο, τον φόβο και την αγωνία.

Γι’ αυτό και στην κατακλείδα της ομιλίας της κάλεσε τους παριστάμενους να συγκρίνουν τα αρνητικά αποτελέσματα του παστουρώματος με τα κριτήρια που καθορίζουν το καλό επίπεδο ευζωίας των ζώων και να αποφασίσουν αν θέλουν να καταδικάσουν τα ζώα τους σε ένα μόνιμο καθεστώς πόνου, φόβου και αγωνίας.

(Visited 989 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*