Τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις Πάρου, Νάξου, Ίου και Σαντορίνης, οι περιορισμοί στα δρομολόγια του Σαββατοκύριακου και η ανάγκη ενίσχυσης των ενδοκυκλαδικών γραμμών στη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Κυκλάδων στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις τους, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που είχε ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας, συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων, Μανώλης Κουτουλάκης.
Κεντρικό θέμα αποτέλεσαν οι αλλαγές στα χειμερινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια και οι επιπτώσεις τους στην καθημερινότητα των νησιωτών, με ιδιαίτερη αναφορά στην Πάρο, τη Νάξο, την Ίο και τη Σαντορίνη.
Προβλήματα στις μετακινήσεις και στα δρομολόγια του Σαββατοκύριακου
Ο Φίλιππος Φόρτωμας ανέδειξε τις δυσκολίες που προκαλούνται από τις μεταβολές των χειμερινών δρομολογίων, επισημαίνοντας ότι επηρεάζονται σημαντικές ανάγκες των μόνιμων κατοίκων.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και στις μετακινήσεις ασθενών, καθώς και στις επιπτώσεις που έχουν οι περιορισμένες ακτοπλοϊκές συνδέσεις στην επαγγελματική και εμπορική δραστηριότητα, στις μεταφορές προϊόντων και στις μετακινήσεις αθλητικών ομάδων και πολιτών.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του βουλευτή, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την αναπροσαρμογή των δρομολογίων του Σαββατοκύριακου, η οποία περιορίζει τις δυνατότητες μετάβασης από και προς τα νησιά.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα εξετάζεται η καλύτερη δυνατή λύση, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί συγκεκριμένη αλλαγή στα δρομολόγια.
Δεύτερη ενδοκυκλαδική γραμμή και επιπλέον πλοίο στη Σίφνο
Στη συνάντηση τέθηκε επίσης το ζήτημα της ενεργοποίησης της δεύτερης ενδοκυκλαδικής γραμμής, μέσω της εξεύρεσης κατάλληλου συμβατικού πλοίου.
Στόχος είναι να ενισχυθούν οι συνδέσεις των νησιών μεταξύ τους και με την Ερμούπολη, αλλά και να καλυφθούν βασικές ανάγκες μεταφοράς ασθενών, φορτηγών και εμπορευμάτων.
Παράλληλα, συζητήθηκε η εξυπηρέτηση της Σίφνου με τη δρομολόγηση επιπλέον πλοίου.
Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θηρασιάς με τη Θήρα, ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε, σύμφωνα με την ενημέρωση του βουλευτή, ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί άμεσα.
Στήριξη των συμβατικών πλοίων και επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου
Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που τέθηκε ήταν η ανάγκη ισορροπημένης ανάπτυξης της ακτοπλοΐας, με ουσιαστική στήριξη των συμβατικών πλοίων παράλληλα με τα ταχύπλοα.
Όπως επισημάνθηκε, τα συμβατικά πλοία αποτελούν βασικό πυλώνα της χειμερινής ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης των Κυκλάδων.
Ο βουλευτής ζήτησε την επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των συμβατικών πλοίων και η παρουσία τους στα νησιά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάγκη επισκευής του κτιρίου που στεγάζει το Λιμεναρχείο Σύρου, με τον υπουργό να αναφέρει ότι θα αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση.
Τα υπόλοιπα ζητήματα που τέθηκαν στη συνάντηση παραμένουν υπό εξέταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Φόρτωμας: «Οι Κυκλαδίτες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες»
Μετά τη συνάντηση, ο Φίλιππος Φόρτωμας υπογράμμισε τη σημασία της σταθερής ακτοπλοϊκής σύνδεσης για την καθημερινότητα των κατοίκων των Κυκλάδων.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Κυκλάδων είναι καίριας σημασίας και αφορά την καθημερινότητα όλων των πολιτών».
Ο βουλευτής τόνισε ακόμη ότι οι Κυκλαδίτες πρέπει να αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία ως ισότιμοι με τους πολίτες της ηπειρωτικής Ελλάδας, επισημαίνοντας πως η πρόσβαση στα νησιά συνδέεται άμεσα με την υγεία, τις επιχειρηματικές συναλλαγές και τη μεταφορά προϊόντων και αγαθών.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τον υπουργό Βασίλη Κικίλια και τον γενικό γραμματέα Μανώλη Κουτουλάκη για τη συνεργασία, επαναλαμβάνοντας ότι η εξασφάλιση συνεπούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τις Κυκλάδες.
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


























































