Γιάννης Βλασερός: Ο πύργος του Χειμάρρου Νάξου αναμένει λύτρωση από τον σιδερένιο εγκλεισμό του!

pyrgos xeimarrou
Άκης Αξαόπουλος
04/05/2020 03:29
 
 
 

 

Ο Πύργος του Χειμάρρου το σπάνιο αυτό αρχαϊκό μνημείο παραμένει στον ιδιότυπο σιδερένιο εγκλεισμό του περιβεβλημένος από τις σκαλωσιές της αναμενόμενης επισκευής του πάνω από 20 χρόνια με κίνδυνο ανεπανόρθωτης ζημιάς έως και κατάρρευσης του παρά τις περιοδικές προσπάθειες φορέων και προσώπων.

Μετά από παρέμβαση του Αν. Γραμματέα Τομέα Υγείας του ΚΙΝΑΛ Γιάννη Βλασερού, το Κίνημα Αλλαγής στις 10/10/2019 υπέβαλε διά των βουλευτών του Κώστα Σκανδαλίδη και Δημήτρη Κωνσταντινόπουλου επερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κα Μενδώνη με θέμα «Αναστήλωση του αρχαιολογικού μνημείου του Πύργου Χειμάρρου της Νάξου» ζητώντας της να απαντήσει στα ερωτήματα:

Τι προτίθεται το υπουργείο να κάνει για την άμεση έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση του μνημείου Πύργου Χειμάρρου της Νάξου;
Υπάρχουν πόροι για την άμεση χρηματοδότηση του έργου αυτού;

Όπως σημειώνει ο κ. Βλασερός: από την απάντηση της κυρίας Υπουργού προκύπτει ότι υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη αναστήλωσης του μνημείου από την 1 /10/ 2014 και ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του περιβάλλοντος χώρου του πύργου, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα αναζητηθούν είτε ευρωπαϊκοί είτε εθνικοί πόροι για την εκτέλεση του έργου αποκατάστασης του μνημείου.

Ενημέρωση που μόνο αισιοδοξία δεν προδίδει ότι το μνημείο θα αποκατασταθεί σύντομα (ήδη έχουν περάσει 6 χρόνια από την έγκριση της μελέτης) και χωρίς να είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι χρηματοδότησης του.

Μετά την καλή μέχρι τώρα έκβαση της πανδημίας του κορωνοιού στην χώρα μας και την σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα πιστεύω ότι η ευαισθησία των Ναξίων και πρωταρχικά τον Φιλωτιτών για την τύχη του μνημείου πρέπει να πάρει χαρακτήρα διεκδίκησης απεμπλοκής του από την καταστροφική διακοπή των σωστικών εργασιών.

Επανερχόμενος στην πρόταση που διατύπωσα σε άρθρο μου «Πύργος Χειμάρρου SOS» (8/10/2019 ) την οποία ανέλυσα σε συνάντηση μου με το ΔΣ του Συλλόγου Φιλωτιτών πιστεύω ότι ο εν λόγω Σύλλογος το ιστορικό πολιτιστικό σωματείο των απανταχού Φιλωτιτών πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία όπου σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου και την Κοινότητα Φιλωτίου να προκαλέσει μία ευρεία διάσκεψη φορέων και αρμοδίων προσώπων. Σκοπός θα είναι η αναζήτηση και η εύρεση τρόπων οργανωμένων πρωτοβουλιών ώστε να επιτευχθεί έναρξη συνέχισης των εργασιών για αποκατάσταση του μνημείου το συντομότερο δυνατόν.

*Ο Γιάννης Βλασερός είναι Ιατρός Καρδιολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, τ. Δ/ντής Καρδιολογικού Τμήματος Ιπποκράτειου Γ. Ν. Αθηνών, Αν. Γραμματέας του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής

(Visited 425 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*