Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Το σήμερα και το αύριο των παιδιών μας είναι υπόθεση όλων

daskalos aithousa
Άκης Αξαόπουλος
07/05/2020 4:41
  •  
  •  
  •  

 

Με απόφαση της κυβέρνησης, στις 11 Μάη ανοίγουν τα σχολεία για την Γ ́ Λυκείου και στις 18 Μάη για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, το Γυμνάσιο και τα ΔΙΕΚ. Ωστόσο, δεν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα, καλλιεργώντας έτσι προβληματισμούς και ανησυχίες σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Το κύριο που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι το πως θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς να διακυβεύεται η υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και χωρίς καμία επιβάρυνση.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, ένα «πρώτο σημαντικό κύμα» αντισηπτικών αλκοολούχων διαλυμάτων για όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες που θα επαναλειτουργήσουν έχει αποσταλεί προς τους Δήμους, και έχει ήδη παραληφθεί από τους περισσότερους. Αν αυτό ισχύει θα το μάθουμε σύντομα.

Παρόλα αυτά κάθε άλλο πάρα επαρκή μπορούν να χαρακτηριστούν τα όποια μέτρα ανακοίνωσε, αφού οι εκπαιδευτικές δομές εξοπλίζονται ως συνήθως από τις Σχολικές Επιτροπές με όλο το αναγκαίο υλικό, όπως κρεμοσάπουνα, χειροπετσέτες, κάδους, καθαριστικά και λοιπά αντισηπτικά, χωρίς φυσικά καμία πρόβλεψη πρόσθετης χρηματοδότησης των Δήμων για το σκοπό αυτό. Ποιοι θα πληρώσουν και πάλι; Οι «συνήθεις ύποπτοι».

Εύλογα λοιπόν προκύπτουν και επιπλέον ερωτήματα

1. Με ποιο προσωπικό θα γίνεται ο καθαρισμός των σχολείων δυο φορές την ημέρα, κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους και μετά το πέρας του ωραρίου, όταν οι εργαζόμενοι καθαριότητας των σχολείων δεν επαρκούν και πληρώνονται με ψίχουλα;
2. Διασφαλίζεται η καθαριότητα των αιθουσών για την επόμενη μέρα, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τα μαθήματα του ΔΙΕΚ κατά τις απογευματινές ώρες;
3. Ποια είναι τα πρωτόκολλα υγιεινής που πρέπει να εφαρμόζονται στα σχολεία;
4. Με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το προσωπικό καθαριότητας του Δήμου μπορεί να διατίθενται για την καθαριότητα των σχολείων. Αν συμβεί αυτό, ποιος θα εκτελεί το έργο της καθαριότητας στο Δήμο;
5. Τι γίνεται με τα μέσα υγιεινής και ατομικής προστασίας μαθητών, εκπαιδευτικών και καθαριστών;
6. Μπορούν με δεδομένα τα τετραγωνικά και τον αριθμό των αιθουσών των σχολείων μας, να ικανοποιούνται ταυτόχρονα οι προϋποθέσεις των 7 τ. μ. ανά μαθητή και του χωρισμού των τμημάτων στα δύο; Για τμήμα δηλαδή με 10 μαθητές χρειάζεται αίθουσα 70 τ.μ. !!!
7. Υπάρχει επάρκεια προσωπικού; Τι θα γίνει με τα κενά των καθηγητών που θα έχουν άδεια ειδικού σκοπού;
8. Τι θα γίνει με τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία; Αναδεικνύεται ακόμη πιο έντονα η ανάγκη μεταφοράς των μαθητών αποκλειστικά με σχολικά οχήματα και όχι με δημόσια συγκοινωνία.

Ο Δήμος προφανώς και οφείλει να συμβάλει στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Το άνοιγμα των σχολικών κτιρίων όμως πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο εάν έχει τηρηθεί το σύνολο των προϋποθέσεων
ασφαλούς λειτουργίας τους.

Για το λόγο αυτό

Ζητάμε άμεσα να συνεδριάσει η Σχολική Επιτροπή της Δευτεροβάθμιας του δήμου. Κάτι που ζητήσαμε με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση-παρωδία, η οποία συγκλήθηκε και πραγματοποιήθηκε με διαδικασίες fast track, εντελώς παράτυπα και με εμφανή την προσπάθεια αποκλεισμού μας από αυτήν. Αφού για τη συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη στις 29/4/2020, στις 10 πμ στην αίθουσα συνεδριάσεων της Σχολικής Επιτροπής, εμείς ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά στις 10:01 και λάβαμε την πρόσκληση μετά από δική μας απαίτηση στις 10:07. Και ενώ στείλαμε εγγράφως τις τοποθετήσεις μας για κάθε θέμα, θεωρηθήκαμε απόντες, ενώ στα πρακτικά σύμφωνα με τον πρόεδρο, περάστηκαν οι τοποθετήσεις μας!

Παράλληλα διεκδικούμε

1. Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ σε σχέση με τις αποστάσεις εντός τάξης. Καμία σκέψη για αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση.
2. Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να δίνονται δωρεάν
με κρατική ευθύνη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια, κ.ά.). Να πραγματοποιούνται παντού απολυμάνσεις, σε σχολεία και μέσα μεταφοράς.
3. Πρόσληψη και μονιμοποίηση όλου του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας σε κάθε σχολείο, ώστε μετά από κάθε διάλειμμα να καθαρίζονται όλα τα σημεία επαφής μετάδοσης του κορωνοϊού (π.χ. θρανία, πόμολα, κουπαστές, τουαλέτες κ.λπ.).
4. Με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών να διερευνηθεί η ανάγκη πραγματοποίησης μαζικών τεστ ανίχνευσης του ιού στα σχολεία. Δημιουργία, άμεσα, δομών σχολικής υγιεινής και ασφάλειας με τη στελέχωση όλου του απαραίτητου προσωπικού (σχολίατροι, νοσηλευτές κ.τ.λ.).
5. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Να ενισχυθούν οι δομές ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών με την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.).
6. Επέκταση άμεσα των δομών ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης εντός του Δημόσιου Σχολείου.
7. Να υπάρχει ειδική μέριμνα για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών με αποκλειστικά σχολικά οχήματα, τόσα όσα χρειάζονται για την ασφαλή μεταφορά τους. Κανένας μαθητής να μη μεταφέρεται στο σχολείο με τη δημόσια συγκοινωνία. Ασφάλεια για όλους.
8. Άμεση εξασφάλιση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού, που θα καλύψει τις αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες. Πρόβλεψη για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν από την απουσία καθηγητών με άδεια ειδικού σκοπού και εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους.
9. Να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα σε σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δωρεάν σύνδεση
γρήγορου internet και εξασφάλιση Η/Υ ή tablet για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
10. Το πρόβλημα της έλλειψης αιθουσών στο νησί μας με τα δεδομένα που υπάρχουν για την επόμενη σχολική χρονιά θα είναι τεράστιο. Άμεσα πρέπει να δοθούν λύσεις. Είναι αναγκαία η επανασύσταση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και η άμεση κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, με στόχο την αποσυμφόρηση των τάξεων.

Καλούμε την δημοτική Αρχή σε όλα αυτά να πάρει θέση.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εκπαίδευση να συστρατευτούν για το σήμερα και το αύριο των παιδιών μας.

 

(Visited 120 times, 1 visits today)