Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής οι σμυριδεργάτες της Νάξου με κύριο αίτημα να ανοίξουν τα σμυριδορυχεία και να τακτοποιηθεί το θέμα της ασφάλισης και της συνταξιοδότησης τους.
Οι σμυριδεργάτες συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο Νάξου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην κεντρική παραλιακή οδό της Χώρας για να καταλήξουν στο δημαρχείο όπου επέδωσαν ψήφισμα στο δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό.
Στα χέρια τους εκτός από τα κεντρικά πανό, κρατούσαν γραμμένα συνθήματα τα οποία φώναζαν καθόλη τη διάρκεια της πορείας.
Καθολική συμπαράσταση
Στο πλευρό τους μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μανδηλαράς, οι πρόεδροι των σμυριδοχωριών της Νάξου (Απείρανθος, Δανακός, Κεραμωτή, Κόρωνος, Μέση, Σκαδό), ο αντιπρόεδρος της ΔΗΜ. Τ.Ο. Ν.Δ. Νάξου Κώστας Ζαζάνης, ο γραμματέας του ΠΑΜΕ καθώς και αρκετός κόσμος.
Στο δημαρχείο τη συμπαράσταση τους δήλωσαν ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κορρές και με μήνυμα του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.
Ο κ. Δημήτρης Λιανός υποσχέθηκε αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο για το σμυριδικό προκειμένου να εκδοθεί μια ομόφωνη απόφαση στήριξης των αιτημάτων των σμυριδεργατών.
Ο κ. Χατζηανδρέου τάχθηκε για ακόμα μια φορά υπέρ των αιτημάτων και χαρακτήρισε το σμυριδικό «εθνικό θέμα της ορεινής Νάξου».
Ο κ. Γιάννης Κορρές σημείωσε ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος αφού οι κινητοποιήσεις θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ανάμεσα στα αιτήματα θα πρέπει να προστεθεί και «ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός».
Τη στήριξη των κυβερνητικών βουλευτών ζήτησε ο πρόεδρος της Κορώνου Γιάννης Κωνσταντάκης.
Αιτήματα
Τα κύρια αιτήματα των σμυριδεργατών της Νάξου είναι να ανοίξουν άμεσα τα ορυχεία και να απαλειφθεί ο όρος «περισυλλογή», να μπουν 7.600 τόνοι για το έτος 2020, ώστε οι εργαζόμενοι στα σμυριδορυχεία να έχουν πλήρη ασφάλιση αλλά και για την συνταξιοδότησή τους. Επίσης ζητούν τα ένσημα για το έτος 2019 να υπολογιστούν και να περαστούν στο έτος 2019 με βάση τις καταστάσεις των αρχηγών των ορυχείων.
Οι σμυριδεργάτες έδωσαν περιθώριο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους αλλιώς θα προχωρήσουν σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις με κλείσιμο του λιμανιού κ.ά.