Παρέμβαση Βελόπουλου στη βουλή για τη «Διαφύλαξη της πατατοκαλλιέργειας Νάξου»

Newsroom
16/09/2020 13:41
 
 
 

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη κατέθεσε ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» και βουλευτής Λάρισας Κυριάκος Βελόπουλος, σχετικά με την διαφύλαξη της πατατοκαλλιέργειας της Νάξου.

Η ερώτηση εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο θα κινηθεί για να διασφαλίσει την βιωσιμότητα των πατατοπαραγωγών της Νάξου και τις τιμές του παραγομένου προϊόντος καθώς και την ένταξή τους στην περί της γενικής ειδικής ενίσχυσης των πληγέντων πατατοκαλλιεργητών της χώρας.

Αναλυτικά, στην αναφορά του ο κ. Βελόπουλος αναφέρει:

Σύμφωνα με πατατοπαραγωγούς της Νάξου, εφέτος, παρατηρείται μια διαφοροποίηση στην αγορά της πατάτας Νάξου, βάσει της πολιτικής των ντόπιων διακινητών. Συγκεκριμένα, οι ιδιωτικές μονάδες τυποποίησης, που δραστηριοποιούνται στο νησί, προβαίνουν σε επιπλέον αφαίρεση του βάρους της παραδοτέας ποσότητας (εκτός της αρχικής σχετική με ξένες ύλες) για να καταλήγει η τελική τιμή στον παραγωγό μειωμένη, εν συγκρίσει με τα προηγούμενα χρόνια. Παρεμπιπτόντως, οι πατατατοπαραγωγοί Νάξου δεν έχουν περιληφθεί, μέχρι στιγμής, στον ειδικό σχεδιασμό ενίσχυσης των παραγωγών, λόγω κορωνοϊού, όπως άλλων περιοχές, με βάση πληροφορίες που διακινούνται.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πώς προτίθεται το υφ΄ υμάς Υπουργείο να κινηθεί για να διασφαλίσει, αφενός, την βιωσιμότητα των πατατοπαραγωγών Νάξου και τις τιμές του παραγομένου προϊόντος αυτών, διότι το τρέχον χρονικό διάστημα, οι μεσάζοντες, με πρόφαση την πανδημία, σπεύδουν να υιοθετήσουν αήθεις τακτικές εις βάρος των πατατοπαραγωγών και αφετέρου, την ένταξή τους στην περί της γενικής ειδικής ενίσχυσης των πληγέντων πατατοκαλλιεργητών της χώρας;

(Visited 212 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*