VIDEO: Σκληρή κριτική μειοψηφίας στο τεχνικό πρόγραμμα Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

admin
01/02/2016 10:38
 
 
 

Σκληρή κριτική άσκησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016 που παρουσιάστηκε από τη δημοτική αρχή στην τελευταία συνεδρίαση του σώματος.

Σε ένα τεταμένο κλίμα, που δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις και οι “χαρακτηρισμοί” το θέμα πέρασε μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας, αφού καταψηφίστηκε από το σύνολο της μειοψηφίας. 

“Άλλα λέτε κι άλλα κάνετε”

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Μαϊτός ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σε ότι αφορά τη “φιλοσοφία” του Τεχνικού προγράμματος το οποίο τα τελευταία χρόνια, “άλλα λέει κι άλλα γίνονται”… “Το πρόγραμμα αναφέρεται σε συγκεκριμένο έτος και από αυτά υλοποιήθηκε ένα ελάχιστο ποσοστό. Μπορεί να έγιναν κάποια έργα αλλά όχι αυτά που αναφέρονται στο τεχνικό πρόγραμμα… κάποια άλλα πήραν τη θέση τους. Γιατί τη θέση των έργων που αναγράφονται παίρνουν άλλα και με ποια κριτήρια επιλέγονται αυτά;”  σημείωσε ο κ. Μαϊτός ο οποίος αναφέρθηκε για πολλοστή φορά στο “Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης” που θα έπρεπε να έχει συντάξει ο δήμος.

Είναι νομική υποχρέωση η σύνταξη Επιχειρισιακού προγράμματος, δηλαδή ο μπούσουλας για το πώς θα πάει ο δήμος τα επόμενα 5 χρόνια και πώς θα εργαστεί για να φτάσει το στόχο του” υπογράμμισε και παρατήρησε ότι αν και ήδη η προθεσμία για τη σύνταξη του προγράμματος έχει εκπνεύσει, μπορεί ο δήμος ακόμα κι αυτή τη στιγμή να προχωρήσει στη σύνταξή του και μέσα σε αυτό να περιλαμβάνονται τα Τεχνικά προγράμματα αλλά και οι δομές του Προϋπολογισμού. 

Γιατί στο δήμο δεν έχει ανοίξει καν η διαδικασία ή ο διάλογος σύνταξης επιχειρησιακού προγράμματος;” ρώτησε ο κ. Μαϊτός και συμπλήρωσε ότι το δημοτικό συμβούλιο ψηφίζει αποσπασματικά προγράμματα τα οποία αλλάζουν “λογική” κατά την πορεία του χρόνου… 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ξεκαθάρισε ότι δεν αναφέρεται σε κάποια έκτακτα έργα που μπορεί να προκύψουν (π.χ. από καιρικά φαινόμενα κ.λπ.) και θα πρέπει να πραγματοποιηθούν αποκλίνοντας από το Τεχνικό πρόγραμμα, αλλά γενικότερα στο γεγονός ότι άλλα ψηφίζονται και άλλα εντέλει γίνονται: “εκτός και αν εντάσσεστε σε μια άλλη λογική που έχει σχέση με τι έργα προγραμματίζετε και για ποιο λόγο τα προγραμματίζετε… μήπως επειδή εκεί έχει ψήφους, ή εδώ δεν έχει;

Ο κ. Μαϊτός αναφέρθηκε επίσης και στις “πενιχρές” κρατικές χρηματοδοτήσεις και πρότεινε ο δήμος να στραφεί περισσότερο σε κοινοτικά προγράμματα χρηματοδότησης συντάσσοντας μελέτες. 
Τα αίματα άναψαν όταν ο Φώτης Μαυρομάτης διέκοψε το Νίκο Μαϊτό ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μιλούσε πάνω από 25 λεπτά… 

Είστε επιεικώς απαράδεκτος κ. Μαϊτέ, πες τε μας τι ψηφίζετε!” είπε ο κ. Μαυρομάτης με το Νίκο Μαϊτό να απαντά “προσπαθείς να μας φιμώσεις“…

{youtube}PrUj5DcNNQw{/youtube}

“Συρραφή έργων για τα μάτια του κόσμου”

Ιδιαίτερα επικριτικός για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες για τα νησιά μας” Βασίλης Βρούτσης, ο οποίος κατήγγειλε ότι η ψήφιση του προγράμματος είναι εκτός προθεσμίας 5 μηνών. 
Δεν υπάρχει καμία συνοχή, καμία συνάφεια, κανένας σχεδιασμός. Από το τεχνικό σας πρόγραμμα λείπει το όραμα” σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα περίμενε να ακούσει από το δήμαρχο μια εισηγητική έκθεση για το σκοπό των έργων που αναφέρονται.

Υπάρχει σχεδιασμός, ή είναι απλά κάποια έργα γραμμένα σε ένα χαρτί; Το κόστος όλων αυτών έχετε δει πόσο είναι; Ούτε μέχρι το 2019 δεν πρόκειται να γίνουν… αν δεν γίνουν το 2016, τότε θα είστε αποτυχημένοι. Κάνετε μια συρραφή έργων για τα μάτια του κόσμου… εδώ ταιριάζει αυτό που λένε “θα σας κάνουμε σχολεία. Μα δεν έχουμε παιδιά. Θα σας κάνουμε και παιδιά” σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

{youtube}nDEH7EssDEw{/youtube} 

“Εκμεταλλεύεστε καταστάσεις και εξυπηρετείτε συγκεκριμένους”

Εμείς πιστεύουμε ότι τα έργα θα εξυπηρετούν την πλειοψηφία των κατοίκων του δήμου και θα λύνουν τα προβλήματα της καθημερινότητας” σημείωσε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ευδοκία Ψαρρά, σχολιάζοντας το τεχνικό πρόγραμμα. Η κ. Ψαρρά εξαπέλυσε επίθεση στη δημοτική αρχή σημειώνοντας ότι “ναι, σαν δήμος έχετε όραμα… να εκμεταλλεύεστε καταστάσεις και να εξυπηρετείτε συγκεκριμένους. Το τεχνικό πρόγραμμα δεν είναι μόνο η ΣΑΤΑ … Στο φετινό, πέρα από τα συνεχιζόμενα έργα δεν προβλέπετε τίποτα άλλο…“.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρθηκε σε παραδείγματα με αριθμούς, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το έργο που έχει προϋπολογιστεί είναι 756.562 € χρήματα τα οποία έχουν καταμερισθεί άδικα, αφού υπάρχουν κοινότητες που παίρνουν περισσότερα κι άλλες που δεν παίρνουν τίποτα…  

{youtube}y4G_l8wtT8c{/youtube}

 

Ειδήσεις: Νάξος

(Visited 17 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*