Αυτά θα γίνουν το τριήμερο της Αποκριάς στη Νάξο!

admin
01/02/2016 21:50
 
 
 

 

Η πρώτη, επίσημη, συνάντηση των διοργανωτών της Ναξιώτικης Αποκριάς 2016 πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στη Σχολή Ουρσουλινλων στο κάστρο της Νάξου.

Το παρών στη συνάντηση έδωσαν ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Λιανός, ο πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Γιάννης Τσολάκης, ο πρόεδρος της Κοινοφελούς Βαγγέλης Παντελιάς και αρκετοί εθελοντές. Το φετινό τριήμερο του Καρναβαλιού της Νάξου θα έχει κάποιες αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα με πρώτη και καλύτερη την εκδήλωση που θα το ανοίξει την Παρασκευή 12 Μαρτίου και δεν θα είναι (όπως ήδη έχει αναφέρει το naxostimes.gr), ο γάμος του Διονύσου με την Αριάδνη αλλά η αρπαγή του από τους Τυρρινούς πειρατές, μύθος που είχε διαδραματιστεί και τις Απόκριες του 2013 με πολύ μεγάλη επιτυχία. Το Σάββατο οι καθιερωμένες Λαμπαδηφορίες και την Κυριακή το Καρναβάλι. 


Αναλυτικότερα, το δρώμενο της αρπαγής του Διονύσου από τους Τυρρινούς Πειρατές θα πραγματοποιηθεί στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από την Πορτάρα και όχι στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα όπως είχε γίνει το 2013. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Λιανό, στόχος του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι, το δρώμενο να καλυφτεί με κάμερα και να μεταδοθεί από τηλεοπτικά κανάλια. Επίσης όπως μελετάται, θα αναρτηθούν δύο video-wall τα οποία θα μεταδίδουν ζωντανά το δρώμενο σε δυο διαφορετικά σημεία στη Χώρα. 
Το Σάββατο 12 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες (από την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου), Λαμπαδηφορίες. Φέτος οι λαμπαδηφόροι θα έχουν περισσότερες τσαμπούνες για περισσότερο… θόρυβο. 

Την Κυριακή 13 Μαρτίου θα διεξαχθεί και πάλι το Καρναβάλι με συμμετοχή του κόσμου με άρματα και διάφορα θέματα, αλλά και κάποιες αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 

Οι αλλαγές βασίζονται στην πρόταση του εκπαιδευτικού και σκηνοθέτη Γιώργου Μεσολογγίτη ο οποίος την ανέλυσε στη συνάντηση της Δευτέρας. Όπως είπε ο κ. Μεσολογγίτης, η ιδέα είναι να παρουσιαστεί η αρπαγή της Αριάδνης από το Διόνυσο όχι μόνο σαν μεμονωμένο γεγονός, αλλά με όλη την ιστορία του… 

Να το δούμε σαν 6 μεγάλες εικόνες

1. Οι Ολυμπιακοί αγώνες 

2. Η μάχη των Κρητών με τους Αθηναίους

3. Το ταξίδι των καραβιών με μαύρα πανιά

4. Η Κρήτη με όλο της τον πολιτισμό και τον Μινόταυρο

5. Το ταξίδι του Θησέα στη Νάξο

6. Ο Διόνυσος με την Αριάδνη στη Νάξο

Ο Γιώργος Μεσολογγίτης υπογράμμισε ότι “κάθε εικόνα θέλει αρκετά άτομα για να στηθεί. Θα είναι διασκεδαστικό και όχι σοβαρό… Αν δεν υπάρξει συμμετοχή δεν θα μπορέσει να γίνει το δρώμενο. Έχει δυσκολία στο να πείσεις τον κόσμο να μπει σε μια ιδέα και άλλη μια δυσκολία είναι οι στολές που θα φορέσουν όσοι πλαισιώσουν την ιδέα και η μεγαλύτερη δυσκολία ο συντονισμός της προσπάθειας“. 

Επίσης πρότεινε το δρώμενο να μην περιγράφετε από κάποιους εκφωνητές αλλά να διανεμηθεί στον κόσμο ένα φυλλάδιο που θα περιγράφει την πορεία όπως θα είναι οι εικόνες αυτές… 

Αυτό που υπογράμμισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι ήταν η ενεργή συμμετοχή του κόσμου, αφού όλα τα αποκριάτικα δρώμενα βασίζονται πάνω σε αυτή. 

Ο πρόεδρος της Κοινοφελούς Επιχείρησης Βαγγέλης Παντελιάς πρότεινε να υπάρξει και κάποιο βραβείο για το καλύτερο άρμα, προκειμένου το καρναβάλι να προσελκύσει περισσότερες συμμετοχές. 

Ο π. πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Κώστας Παγώνης επανέφερε μια πρόταση που έχει κάνει ο κ. Βασίλης Κληρονόμος, σχετικά με ένα ακόμα δρώμενο: 

Να γίνει ένα δρώμενο να έχει σχέση με το Σανούδο και την περίοδο της Ενετοκρατίας. Να κλείσει η παλιά πόλη και να γίνει εκεί μέσα μια εκδήλωση με ζευγάρια ντυμένα με ρούχα εποχής που θα τριγυρνούν γύρω-γύρω και μέσα στην παλιά πόλη”

Εθελόντρια που συμμετείχε στη συνάντηση σημείωσε: “Δυστυχώς είναι δύσκολη η συμμετοχή από τον κόσμο. Αφού δεν υπάρχει συμμετοχή για ελεύθερο θέμα, ακόμα πιο δύσκολο θα είναι να τους πείσεις για έτοιμο. Έχω σκεφτεί να κατεβάσω μια ομάδα με 100 άτομα, παιδιά και γονείς… Πιστεύω θα διασκεδάσουν περισσότερο με κάτι αυθόρμητο παρά με το έτοιμο, με θέμα τα minions και σάτιρα για την επικαιρότητα“. 

Στην ίδια συνάντηση επισημάνθηκε επίσης το θέμα της ώρας διεξαγωγής του Καρναβαλιού το οποίο θεωρήθηκε σημαντικό, διότι την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς γίνονται δρώμενα σχεδόν σε όλα τα χωριά της Νάξου, αλλά και η μουσική τόσο για το Καρναβάλι όσο και τα άλλα δρώμενα.
Αυτό που συμφώνησαν όλοι πάντως ήταν ότι το ιδανικό θα ήταν να συμμετείχαν στο Καρναβάλι και τα χωριά της Νάξου…
Να σημειωθεί ότι, οι παραπάνω εκδηλώσεις θα χρηματοδοτηθούν από το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, μέσω της Κοινοφελούς Επιχείρησης, με 15.000 ευρώ. Το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ,  θα συνδιοργανώσει Αποκριάτικα δρώμενα στα χωριά, κατόπιν συνεννόησης με τους Συλλόγους. 
Επίσης να αναφερθεί ότι όπως είπε ο κ. Λιανός, έχει έρθει σε επαφή με την ΕΑΣ Νάξου που θέλει να συμμετέχει ως χορηγός για να διαφημιστεί η γραβιέρα. 

Ειδήσεις: Νάξος

(Visited 33 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*