Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για την Πανελλαδική απεργία

Άκης Αξαόπουλος
08/06/2021 10:32
 
 
 

 

Συνάδελφοι/συναδέλφισσες, σας καλούμε να συμμετέχετε στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που προκήρυξαν η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και η Γ.Σ.Ε.Ε. για την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 και να λάβετε μέρος στα απεργιακά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν στο νησί μας για να διατρανώσουμε με όλους τους υπαλλήλους του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα την αντίθεσή μας στο εργασιακό νομοσχέδιο που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται να κατεδαφιστούν όσα κατακτήθηκαν απ’ τους εργαζόμενους τα τελευταία 100 χρόνια. Να μπει ταφόπλακα σε όσα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει από τα μνημόνια και να δοθεί πλήρης ελευθερία στους επιχειρηματικούς ομίλους να απασχολούν όποτε και όσο θέλουν τους εργαζόμενους, να τους πληρώνουν με μισθούς πείνας, να τους έχουν στη διάθεσή τους επτά (7) ημέρες την εβδομάδα με εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες.

Με την επιβολή της Ατομικής Σύμβασης Εργασίας προσβλέπουν στην «ελεύθερη», όπως λένε, «συμφωνία» μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη για να σπάσουν τον πιο ισχυρό δεσμό που δένει τους εργαζόμενους με τα σωματεία τους. Λες και ο εργαζόμενος μπορεί ο ίδιος να αποφασίσει τους όρους εργασίας ελεύθερα, απαλλαγμένος από κάθε εργοδοτική βία, από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό. Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει ένας εργαζόμενος μόνος απέναντι στην εργοδοσία, πόσο ευάλωτος και ανυπεράσπιστος είναι σε κάθε αξίωση του εργοδότη.

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο θέλει να επιβάλλει έναν εργασιακό μεσαίωνα με δούλους υπό τις προσταγές του κεφαλαίου, αφού:

• Καταργεί το 8ωρο και επιβάλλει πενήντα (50) ώρες εργασίας την εβδομάδα (10 ώρες την ημέρα δηλαδή) μέσω Ατομικής Σύμβασης Εργασίας. Οι επιπλέον δύο (2) ώρες καθημερινής εργασίας είναι χωρίς αμοιβή. Θα «επιστρέφονται» στον εργαζόμενο, όταν και εφόσον η επιχείρηση το αποφασίσει, με μειωμένο ωράριο, ρεπό ή ημέρες αδείας.
• Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία. Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση για την απεργία, προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων. Πρόκειται ουσιαστικά για κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα συνδικάτα.
• Καταργεί τον φιλεργατικότερο νόμο στη Χώρα μας για τα εργασιακά, τον Ν. 1264/82, απαγορεύοντας ουσιαστικά την απεργία. Για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3% !!!! Θέλουν να εφαρμόζουν ολοένα και πιο σφοδρή αντεργατική πολιτική χωρίς τη δική μας αντίσταση, χωρίς συλλογικούς αγώνες γιατί μόνο αυτούς φοβούνται. Μας θέλουν και εξαθλιωμένους και φιμωμένους.
• Καταργεί την Κυριακάτικη αργία σε τριάντα ένα (31) κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνει την αμοιβή των υπερωριών (αν και όταν αυτές πληρώνονται).
• Απελευθερώνει τις απολύσεις, κατοχυρώνοντας θεσμικά την εργοδοτική αυθαιρεσία και αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στους εργοδότες να μην επαναπροσλαμβάνουν απολυμένο εργαζόμενο που δικαιώθηκε δικαστικά!

Συνάδελφοι/συναδέλφισσες, σήμερα που υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για να έχουμε περισσότερη ζωή για μας και τις οικογένειές μας, μπαίνουν εμπόδιο τα κέρδη των επιχειρήσεων και οι κυβερνήσεις τους. Το νομοσχέδιο-τερατούργημα, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, έρχεται να προσφέρει στο πιάτο τους την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, χωρίς κανένα όριο. Όλα στο βωμό των κερδών τους.

Κι επειδή για όλους… χτυπάει η καμπάνα, τα μέτρα αυτά προφανώς και δεν θα αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, όπως έγινε το 2010 με την αύξηση του ωραίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40, όπως έγινε με τις τεράστιες μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου (στην αρχή της κρίσης) που επεκτάθηκαν και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, παρά τη διαβεβαίωση για το αντίθετο.

Η επίθεση θα γενικευτεί και κανένας εργαζόμενος δεν θα εξαιρεθεί. Για το λόγο αυτό, κανένας δεν πρέπει να σταθεί με σταυρωμένα τα χέρια. ΜΠΟΡΟΥΜΕ και ΠΡΕΠΕΙ να τους σταματήσουμε. Είναι χρέος σ’ εμάς και στα παιδιά μας.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ, ΕΝΩΤΙΚΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ στην 24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021.

(Visited 212 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*