Με εργολαβία λύνει το πρόβλημα της καθαριότητας το νοσοκομείο Νάξου – Καθαρίστριες «χρυσάφι»

Newsroom
29/10/2021 20:03
 
 
 

 

Τελικά με την εγκατάσταση εργολάβου επέλεξε να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης καθαριστριών η διοίκηση του νοσοκομείου Νάξου. Μετά την αναστολή εργασίας σε δύο από τις επτά καθαρίστριες που είναι ανεμβολίαστες δημιουργήθηκε κενό στον τομέα καθαριότητας με αποτέλεσμα τον φόρτο εργασίας σε αυτές που έμειναν.

Όπως είχε δημοσιεύσει το naxostimes.gr η σκέψη της διοίκησης ήταν να εγκατασταθεί εργολάβος ώστε να συμπληρωθούν τα κενά, όπως και έγινε.

Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ., ορίστηκε εργολάβος καθαριότητας με απευθείας ανάθεση, για τις ανάγκες του νοσοκομείου Νάξου για τρεις μήνες, με δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις μήνες.

Σύμφωνα με την απόφαση, από τον εργολάβο θα προσληφθούν δύο άτομα προσωπικού καθαριότητας που θα απασχολούνται σε πενθήμερη και πεντάωρη βάση, με κυλιόμενο ωράριο το οποίο θα διαφοροποιείται σε τρεις βάρδιες. Ο προϋπολογισμός της παραπάνω υπηρεσίας κοστολογείται στα 24.800 ευρώ!

Καθαρίστριες «χρυσάφι»

Δηλαδή ο εργολάβος θα πληρωθεί περίπου 25.000 ευρώ για δύο καθαρίστριες οι οποίες θα εργαστούν (πεντάωρο) για 6 μήνες.

Η κάθε καθαρίστρια (στην καλύτερη) λαμβάνει περίπου 530 ευρώ το μήνα συν τις ασφαλιστικές εισφορές. Αν κάποιος κάνει τον υπολογισμό, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι καθαρίστριες που θα προσλάβει ο εργολάβος θα στοιχίσουν «χρυσάφι» στο νοσοκομείο.

Και λίγα μαθηματικά

Δηλαδή, 24:800 ευρώ διά 2 καθαρίστριες = 12.400 ευρώ που αναλογούν στην κάθε μία.
12.400 ευρώ διά έξι μήνες = 2.066,66 ευρώ το μήνα για την κάθε καθαρίστρια (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Αν από αυτά τα χρήματα αφαιρέσουμε αυτά που πραγματικά θα λάβει μηνιαίως η κάθε καθαρίστρια …τότε θα καταλάβουμε πόσα περισσότερα χρήματα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου η εργολαβία.

Με βάση την παραπάνω απευθείας ανάθεση, ας υποθέσουμε ότι στον εργολάβο θα ήταν και οι 7 καθαρίστριες για ένα χρόνο…

– Αν για τις 2 καθαρίστριες το ένα εξάμηνο πληρώνουμε στον εργολάβο 24.800 ευρώ, ο χρόνος θα ήταν 49.600;
– Για τις 7 καθαρίστριες; Το ποσό που θα πλήρωνε το νοσοκομείο Νάξου θα ήταν 173.600 ευρώ;
– Χωρίς εργολαβία, πόσο θα στοίχιζαν;
– Γιατί το νοσοκομείο δεν προσλαμβάνει απευθείας καθαρίστριες;

Υπάρχουσες καθαρίστριες: Θα ανανεωθούν οι συμβάσεις ή θα προσληφθούν από τον εργολάβο;

Από την άλλη πλευρά είναι και οι υπάρχουσες πέντε καθαρίστριες οι οποίες εργάζονται στο νοσοκομείο με σύμβαση, η οποία λήγει τέλος του χρόνου. Οι εργαζόμενες ναι μεν χρειάζονται επειγόντως βοήθεια διότι με τις υπάρχουσες συνθήκες ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος, ωστόσο «τρέμουν» στην ιδέα να μην ανανεωθεί η σύμβαση τους (κάτι που είναι πολύ πιθανόν να συμβεί) και να τις αναγκάσουν να εργαστούν με τον εργολάβο.

Οι καθαρίστριες, όπως στο παρελθόν έχουν καταγγείλει στο naxostimes.gr, δεν θα ήθελαν να εργαστούν σε εργολαβία, αφού η εμπειρία τους είναι τραυματική.

Εργασία ενώ ήταν άρρωστες, 8ωρο με μισθό 360-400 ευρώ, απλήρωτη εργασία κ.λπ. γεγονότα που κάποιες από αυτές τις είχαν οδηγήσει στην απόφαση να μην δουλέψουν ξανά με εργολάβο «κάτω από συνθήκες εκμετάλλευσης» όπως λένε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λήψη της απόφασης για την εγκατάσταση εργολάβου καθαριότητας στο νοσοκομείο Νάξου, μειοψήφησε μόνο η Εκπρόσωπος των εργαζομένων στα διασυνδεόμενα νοσοκομεία Σύρου και Νάξου Κατερίνα Καλογεράκη.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η ακριβής προσφορά του εργολάβου είναι 24.775,20 (έκανε έκπτωση δηλαδή 24,8 ευρώ).

Η απευθείας ανάθεση:

(Visited 1.078 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*