Στρατηγικής σημασίας με το βλέμμα στο μέλλον για το Νότιο Αιγαίο και τη χώρα γενικότερα, χαρακτηρίζεται η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Cisco και ΟΝΕΧ, με σκοπό τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της προσεχούς Πέμπτης.
Πιο συγκεκριμένα, παρουσία σημαντικής εκπροσώπησης της κυβέρνησης και των προξενικών αρχών, η τριμερής αυτή συνεργασία θα επισφραγιστεί στις 27 Μαΐου 2021 και ώρα 14:30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας και ίδρυσης του Κέντρου Τεχνολογίας, από τους Γ. Χατζημάρκο (Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου), Α. Τσιμπούκη (Γενικό Διευθυντή της Cisco Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας) και Π. Ξενοκώστα (Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ONEX Neorion Shipyards).
Η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στο νησί της Σύρου ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τον παγκόσμιο κολοσσό της πληροφορικής CISCO σε συνεργασία με την ONEX Neorion Shipyards, στόχος του οποίου είναι να παρέχει στις επιχειρήσεις μια ευρεία σειρά τεχνολογικών εργαλείων για την ενίσχυση τόσο της οικονομικής, όσο και της περιβαλλοντολογικής βιωσιμότητας τους.
Σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου αναφέρει, στη συνέχεια:
Δεδομένης της μεγάλης τεχνογνωσίας, εμπειρίας και ηγετικής θέσης της Ελλάδας στον κλάδο της Ναυτιλίας και συνειδητοποιώντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον ναυτιλιακό τομέα υστερεί, εν συγκρίσει με άλλους τομείς, η CISCO και η ΟΝΕΧ με χαρά καλωσόρισαν την απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να συμμετέχει, μέσω του Αναπτυξιακού της Οργανισμού “Κ2 Α.Ε.”, ως συνιδρυτής και αρωγός στην υλοποίηση του εν λόγω Κέντρου.
Καθώς η Ελλάδα αποτελεί μια παραδοσιακή δύναμη στη θαλάσσια δραστηριοποίηση τόσο σε εμπορικό, όσο και αμυντικό επίπεδο, στη νέα ψηφιακή εποχή θα διακριθεί για το άνοιγμά της σε καινοτόμες ιδέες, τεχνολογικά επιτεύγματα, ανταλλαγή, δημιουργία και μεταλαμπάδευση τεχνογνωσίας, και ειδικά μέσω της ενθάρρυνσης τέτοιων πρωτοβουλιών από κοινού ιδιωτικών επιχειρήσεων, ελληνικών και ξένων, και δημοσίου.
Σύντομα, το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας δεν θα αποτελεί μόνο κύριο πυλώνα σε υπηρεσίες Managed Services Offerings, αλλά θα είναι, επίσης, ένας κόμβος θαλάσσιας καινοτομίας, με σχέδια ανάπτυξης τεχνολογιών που θα «αλλάζουν τα δεδομένα» μέσω ενός οικοσυστήματος, ψηφιακών συνεργατών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, επιστημονικών συνεργατών, Start-up επιχειρήσεων, που θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον μίας επιχείρησης, των πελατών της και της ναυτιλιακής βιομηχανίας σε γενικότερο επίπεδο.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κατά την διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, δήλωσε σχετικά: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε μια στρατηγική συνεργασία με την CISCO και την ONEX. Την ερχόμενη Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής βάζουμε μια υπογραφή η οποία έχει να κάνει με το μέλλον των νησιών μας, πως πιστεύουμε ότι θα γίνει καλύτερο, πιο φωτεινό. Θέλουμε στα νησιά μας να υπάρχει ένα hub στο οποίο, start-up επιχειρήσεις, ιδέες φρέσκιες από λαμπρά μυαλά νέων επιστημόνων που μέχρι χθες αναζητούσαν διεξόδους στο εξωτερικό, να βρουν στη χώρα μας το περιβάλλον που θα τους επιτρέψει να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν τις ιδέες τους και να δημιουργήσουν καινοτόμες εφαρμογές πληροφορικής που αφορούν στη θαλάσσια οικονομία. Κι εμείς, ως Περιφέρεια, δεν θα είμαστε μόνο θεατές εξελίξεων αλλά θα περάσουμε στη θέση των διαμορφωτών των εξελίξεων».