Δικαιοσύνη: Οι μεταρρυθμίσεις τρέχουν, οι υποδομές αργούν

Newsroom
10/02/2024 00:15
 
 
 

 

Oι μεγάλες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης για αλλαγές που όφειλαν να έχουν γίνει χθες στον πολύπαθο χώρο της Δικαιοσύνης, όπου παθογένειες και προβλήματα δεκαετιών έχουν φθάσει στο σημείο να κατατάσσεται η χώρα μας στην ντροπιαστική 146η θέση διεθνώς στην καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, αναμένεται να έχουν ψηφιστεί έως το τέλος Μαρτίου. Το μεταρρυθμιστικό πακέτο που έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και βρίσκεται στο στάδιο τελικής νομοθετικής διατύπωσης περιλαμβάνει τρία βασικά νομοθετήματα. Ευρείες αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, μεταφορά μεγάλων κατηγοριών υποθέσεων από τα δικαστήρια στους δικηγόρους και κυρίως την οργάνωση, για πρώτη φορά, δικαστικού χάρτη στη χώρα, πού και πώς, δηλαδή, θα λειτουργούν σε όλη την επικράτεια τα δικαστήρια.

Προαπαιτούμενο

Το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα της κυβέρνησης, από τις βασικές προτεραιότητες των προεκλογικών της εξαγγελιών, πέραν του ότι είναι αναγκαίο, αποτελεί και βασικό προαπαιτούμενο προκειμένου να υπάρξουν εκταμιεύσεις σημαντικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, κυρίως σε ό,τι αφορά τον νέο δικαστικό χάρτη.

Γ. Φλωρίδης: Εντός Φεβρουαρίου αρχίζει πιλοτικά η επίδοση δικαστικών εγγράφων με ηλεκτρονικά μέσα

Και ενώ η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων αποτελεί μονόδρομο, πληθαίνουν οι προβληματισμοί στην κυβέρνηση για το πώς θα υλοποιηθούν, καθώς για κάποιες από αυτές απαιτούνται σημαντικά κονδύλια, κυρίως υλικοτεχνικές υποδομές που δεν υπάρχουν, και βέβαια χρόνος. Οι προβληματισμοί εστιάζονται στη βασική θέση ότι μια μεταρρύθμιση δεν αρκεί να ψηφιστεί, αλλά οφείλει και να εφαρμοστεί, και προς τούτο επιχειρείται να βρεθούν λύσεις ώστε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τη Δικαιοσύνη να μην πάει στην πράξη πίσω και με το ενδεχόμενο να μείνει στα χαρτιά.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Τι θα ψηφιστεί και τι θα ισχύσει άμεσα.

Ο δικαστικός χάρτης

Σε ό,τι αφορά τον δικαστικό χάρτη, την πιο δύσκολη και σύνθετη από τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί συνολικά η κυβέρνηση, από το νέο δικαστικό έτος, δηλαδή τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα προχωρήσει η οργάνωσή του σε όλη την επικράτεια με βάση την αρχή «ένας νομός ένα πρωτοδικείο» και την κατάργηση όλων των ειρηνοδικείων που σήμερα εδρεύουν στις πόλεις, συνολικά 64.

Ακόμη, θα καταργηθούν από τον Σεπτέμβριο πολλά μικρά ειρηνοδικεία ανά την επικράτεια, που επί της ουσίας υπολειτουργούν. Δεν θα αλλάξει τίποτα, όμως, στη νησιωτική χώρα και στις παραμεθόριες περιοχές, όπως έχει αποφασιστεί, όπου κανένα δικαστήριο δεν θα κλείσει. Επίσης, κανένα εφετείο δεν θα κλείσει, ενώ σε ορισμένα από αυτά θα υπαχθούν και άλλες περιοχές, για παράδειγμα στο Εφετείο Καλαμάτας θα υπαχθεί το Γύθειο, που μέχρι τώρα ήταν στο Ναύπλιο. Τέτοιες αλλαγές θα υπάρξουν και αλλού.

Ολα αυτά θα αρχίσουν κατά τον προγραμματισμό της κυβέρνησης και όπως διαβεβαιώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας, με το νέο δικαστικό έτος, οπότε οι πολίτες θα ενημερωθούν εγκαίρως πού θα δικάζονται στο εξής οι υποθέσεις τους και πού θα υπάγονται οι ίδιοι για τα αιτήματα δικαστικής προστασίας.

Προβληματισμός στην κυβέρνηση για το πώς θα υλοποιηθούν κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις, καθώς αυτές απαιτούν σημαντικά κονδύλια και υλικοτεχνικές υποδομές που δεν υπάρχουν.

Τι θα ισχύσει στην Αθήνα

Ενώ σε γενικές γραμμές τα δικαστήρια ανά την επικράτεια θα λειτουργήσουν με τον νέο σχεδιασμό από τον Σεπτέμβριο, οι μεταρρυθμίσεις του δικαστικού χάρτη θα εφαρμοστούν κατά ένα μόνον μέρος για το λεκανοπέδιο, που σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τις επικείμενες αλλαγές για την Αθήνα, άλλες θα ισχύσουν και άλλες όχι.

Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο Αθηνών από τον Σεπτέμβριο θα «κοπεί» στα δύο. Το Ποινικό θα λειτουργεί στην Ευελπίδων και το Πολιτικό (αστικά, εμπορικά και λοιπά) θα εγκατασταθεί πίσω από τον Αρειο Πάγο, εκεί όπου είναι σήμερα το Ειρηνοδικείο, το οποίο θα καταργηθεί.

Ομως, η υπαγωγή στα δικαστήρια του Πειραιά 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων του παραλιακού μετώπου, που τώρα είναι στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών, δεν θα γίνει από τον Σεπτέμβριο, καθώς ακόμα δεν θα έχουν τελειώσει τα νέα δικαστήρια του Πειραιά για να σηκώσουν το βάρος χιλιάδων υποθέσεων πολιτών από δήμους όπως το Φάληρο, ο Αλιμος, ο Ταύρος, η Καλλιθέα, η Γλυφάδα και άλλοι. Η πρόβλεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι πως το εγχείρημα της μεταφοράς από την Αθήνα στον Πειραιά χιλιάδων υποθέσεων μπορεί να γίνει από το 2025, πάντως όχι μέσα στον χρόνο.

Εκείνο πάντως που πάει πίσω και προγραμματίζεται για το 2026 είναι τα περιφερειακά πρωτοδικεία, που θα νομοθετηθούν να λειτουργήσουν στην Αττική, έξι τον αριθμό, εκτός από το κεντρικό Πρωτοδικείο της Αθήνας. Τα δικαστήρια αυτά, σε Μαρούσι, Χαλάνδρι, Ιλιον, Κορωπί, Λαύριο, Αγία Παρασκευή, όπου έως τώρα λειτουργούσαν ειρηνοδικεία που θα καταργηθούν με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, δεν μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα, διότι δεν υπάρχουν υλικοτεχνικές υποδομές, δηλαδή δικαστικά μέγαρα να τα στεγάσουν και ως εκ τούτου, τώρα αναζητούνται οι κατάλληλοι χώροι προς στέγαση, κάτι που απαιτεί χρόνο και χρήμα.

Οι 962 ειρηνοδίκες

Ταυτόχρονα θα προχωρήσει η θεσμική μεταβολή για ενσωμάτωση 962 ειρηνοδικών στην ποινική και πολιτική Δικαιοσύνη, με τον τρόπο που θα αποφασιστεί από τον Αρειο Πάγο, που θα γνωμοδοτήσει σε Διοικητική Ολομέλεια άμεσα και θα αποφασίσει ποιοι από τους σημερινούς ειρηνοδίκες θα μπουν στην ποινική και πολιτική Δικαιοσύνη άμεσα και ποιοι θα εργάζονται σε αυτήν, αλλά για συγκεκριμένες υποθέσεις.

Εκεί όμως που επίσης απαιτούνται χρήματα και νέες υποδομές, είναι στις νέες ρυθμίσεις των ποινικών κωδίκων, που προβλέπουν ότι στο εξής όσοι θα καταδικάζονται σε ποινές πάνω από τρία χρόνια θα μπαίνουν για ένα διάστημα φυλακή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει υπολογιστεί ότι απαιτούνται νέες φυλακές, καθώς εκτιμάται πως θα προστεθούν από την εφαρμογή των νέων κωδίκων τουλάχιστον δύο χιλιάδες κρατούμενοι. Προς τούτο δύο νέες φυλακές ήδη κατασκευάζονται σε Δράμα και Νεάπολη Κρήτης, συνολικής χωρητικότητας 1.000 θέσεων, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι αγροτικές φυλακές για να εφαρμοστεί το μέτρο. Παράλληλα η ηλεκτρονική επιτήρηση, το γνωστό βραχιολάκι, για τον έλεγχο των κρατουμένων που απολύονται προσωρινά ή των υποδίκων που είναι έξω με περιοριστικούς όρους, θα γενικευθεί, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο εξής θα προβλεφθεί να κοστίζει 5 ευρώ αντί 15 ευρώ που κοστίζει σήμερα, χρήματα που καταβάλλει ημερησίως ο κρατούμενος που είναι έξω.

Σε ό,τι αφορά την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων ήδη έχουν προσληφθεί 300, εκπαιδεύονται άλλοι 250 και μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζονται 600 ακόμα για να στελεχώσουν τα δικαστήρια, καθώς ήδη λειτουργεί η ειδική σχολή για δικαστικούς υπαλλήλους. Σε ό,τι αφορά το σύνολο των νέων διατάξεων για τους νέους ποινικούς κώδικες, θα εφαρμοστούν κανονικά. Αλλωστε, οι νέοι κώδικες κατατέθηκαν ήδη στη Βουλή και παίρνουν τον δρόμο τους.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 77 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*