Εκπαιδεύοντας εθελοντές για την προστασία της Άγριας Ζωής στις Κυκλάδες

Newsroom
22/11/2023 13:16
 
 
 

 

Το νεοσύστατο Δίκτυο ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ (Cyclades Care for Wildlife/ CCfW) διοργάνωσε στις αρχές Νοεμβρίου στη Σύρο ένα τριήμερο συναντήσεων, ενημερώσεων και εκπαιδεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης τεχνικών διάσωσης θαλάσσιων θηλαστικών, χελωνών και άγριων πτηνών, με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας εμβληματικών και συχνά ευάλωτων ή και απειλούμενων ειδών που συναντώνται στις Κυκλάδες, μέσω της συντονισμένης δράσης εθελοντών και αρμόδιων φορέων.

Το Δίκτυο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας του Cyclades Preservation Fund (CPF) και των εξειδικευμένων οργανισμών περίθαλψης άγριων ζώων Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MOm), Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών (ΑΡΙΩΝ), Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων (ΑΛΚΥΟΝΗ) και Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, και αναμένεται να αποτελέσει ένα δυνατό σύμμαχο των ενεργών τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων που δραστηριοποιoύνται σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος αλλά και των αρμόδιων τοπικών και εθνικών αρχών.

Το Cyclades Care For Wildlife υποστηρίζεται από την EKKA YACHTS, ενώ τη στήριξή του για τις επόμενες δράσεις έχει ήδη εκδηλώσει και το Blue Marine Foundation.

Στο πλαίσιο του τριημέρου στη Σύρο, οι εκπρόσωποι του Δικτύου είχαν οργανωμένες συναντήσεις με τον Λιμενάρχη και τα αρμόδια λιμενικά στελέχη Σύρου, τη διοίκηση του Δασαρχείου Σύρου-Κυκλάδων και με στελέχη της Μονάδας Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικού Αιγαίου/ Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Στην ενημερωτική εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν εξειδικευμένες εισηγήσεις από τους τέσσερις οργανισμούς περίθαλψης άγριων ζώων καθώς και στις πρακτικές εκπαιδεύσεις επίδειξης τεχνικών διάσωσης συμμετείχαν επιπλέον υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, εκπρόσωποι της WWF Ελλάς, της ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά, της οργάνωσης All for Blue, της οργάνωσης Dive in Action, τουριστικών επιχειρήσεων, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωπος του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, κτηνίατροι και πολλοί ενδιαφερόμενοι πολίτες που εκδήλωσαν επιθυμία να συμμετέχουν ως εθελοντές στο Δίκτυο.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου στη Σύρο διοργανώθηκε προβολή του ντοκιμαντέρ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-Πολιορκημένη Θάλασσα και απελευθέρωση δύο μικρών κουκουβαγιών Athene noctua που είχαν βρεθεί τραυματισμένες στην Σύρο και πλέον επέστρεψαν στο «νησί τους», κατόπιν πολύμηνης περίθαλψης στο Νοσηλευτήριο του Συλλόγου Περίθαλψης και Προστασίας Άγριας Ζωής ΑΛΚΥΟΝΗ στην Πάρο.

Το Δίκτυο έχει ήδη δημιουργήσει φόρμες εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εθελοντές αλλά και φόρμες παρατήρησης σε περίπτωση συνάντησης με είδη της άγριας ζωής στις Κυκλάδες (δείτε παρακάτω) και καλεί τους κατοίκους και επισκέπτες να τις αξιοποιήσουν. Σε δεύτερο χρόνο οι φόρμες θα είναι διαθέσιμες και στα αγγλικά.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι με την μεγάλη και θερμή ανταπόκριση που είχαμε στο πρώτο ταξίδι του Δικτύου CYCLADES CARE FOR WILDLIFE στη Σύρο. Οι άνθρωποι που αγαπούν και σέβονται τα ζώα αλλά κυρίως κατανοούν την αυταξία της παρουσίας της άγριας ζωής στις Κυκλάδες μπορούν έμπρακτα να βοηθήσουν στην προστασία και διατήρησή της. Στόχος μας να ενθαρρύνουμε αλλά και να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους στα νησιά, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν πρόθυμα και ενεργά στην καταγραφή -απλών αλλά σημαντικών για τους επιστήμονες- δεδομένων, καθώς και στην παροχή πρώτων βοηθειών για τη διάσωση εμβληματικών και συχνά ευάλωτων ή και απειλούμενων ειδών, όπως τα δελφίνια, οι φάλαινες, οι μεσογειακές φώκιες, οι θαλάσσιες χελώνες και τα μεταναστευτικά πουλιά. Ευχαριστώ εκ μέρους του CPF τόσο τα μέλη και τους υποστηρικτές του Δικτύου μας όσο και τους τοπικούς φορείς για την εμπιστοσύνη τους και την άριστη συνεργασία μας» αναφέρει σχετικά η Άννυ Μητροπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund (CPF) που συντονίζει τις δράσεις του Δικτύου και σχεδιάζει ήδη την επόμενη επίσκεψη των μελών του σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία των Κυκλάδων.

«Οι Κυκλάδες φιλοξενούν μερικές από τις σημαντικότερες θέσεις αναπαραγωγής της Μεσογειακής Φώκιας παγκοσμίως. Η MOm σας καλεί να συμβάλετε και εσείς στην αποτελεσματική προστασία του σπανιότερου θηλαστικού της Ευρώπης συμμετέχοντας ενεργά στο Δίκτυο “Cyclades Care for Wildlife” ως εθελοντές και “πρεσβευτές” του είδους, υποβάλλοντας τις παρατηρήσεις σας και βοηθώντας στον εντοπισμό και τη διάσωση ζώων σε ανάγκη» δηλώνει ο Δρ. Παναγιώτης Δενδρινός – Πρόεδρος της MOm που συμμετείχε στις ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις από κοινού με τον Βιολόγο, μέλος της διασωστικής ομάδας της MOm Κίμωνα Κοεμτζόπουλο.

«Για την αποτελεσματική προστασία και διάσωση των άγριων ζώων είναι καθοριστική η συμμετοχή και συνεργασία όλων, φορέων, οργανώσεων περίθαλψης και πολιτών, και το πρώτο βήμα έγινε στην Σύρο. Ειδικά όταν πρόκειται για απειλούμενα είδη, όπως η θαλάσσια χελώνα, η άμεση επέμβαση σε όποιο άτομο εντοπίζεται που χρειάζεται βοήθεια είναι σημαντική για την διατήρησή τους» αναφέρει ο Γιάννης Ορφανός, Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου που συμμετείχε στις εκπαιδεύσεις από κοινού με την Ωκεανογράφο, Μέλος του Συλλόγου Σοφία Λυκουροπούλου.

«Το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ συμβάλλει στην κατανόηση και προστασία της υγείας των κητωδών και των βιοτόπων τους, με επίκεντρο τη διάσωση και περίθαλψη αυτών που εκθαλασσώνονται στις ακτές της χώρας μας. Με αυτόν τον γνώμονα η βιωσιμότητα του Δικτύου Εθελοντών Άγριας Ζωής των Κυκλάδων βασίζεται στην ομαδικότητα, την αλληλοϋποστήριξη, την εκπαίδευση και συσπείρωση τοπικών περιβαλλοντικών «πυρήνων» στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων οι οποίοι θα μπορούν συντονισμένα να υποστηρίξουν στο πεδίο ένα περιστατικό, έως ότου φθάσει ο κτηνίατρος ή άλλος εκπαιδευμένος επιστήμονας» προσθέτει χαρακτηριστικά η Δρ. Αιμιλία Δρούγα, Βιολόγος, Γεωλόγος Ωκεανογράφος, Συνιδρύτρια και ΓΓ ΑΡΙΩΝ που συμμετείχε στις ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις από κοινού με την θαλάσσια Βιολόγο Έλενα Ακριτοπούλου, υποψ. Διδάκτορα Παν/μιου Θεσσαλίας και επιστημονικό μέλος ΑΡΙΩΝ. Τέλος, η Συνιδρύτρια και Πρόεδρος ΑΡΙΩΝ, Καθηγήτρια Τμήματος Κτηνιατρικής, Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ και Συντονίστρια του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης και Καταγραφής Εκβρασμών Ειδών Θαλάσσιας Άγριας Πανίδας Αναστασία Κομνηνού συμμετείχε διαδικτυακά στην ενημερωτική εκδήλωση της Σύρου παρέχοντας περισσότερες πληροφορίες για το Εθνικό Δίκτυο, τη συντονισμένη διαχείριση των εκβρασμών άγριας πανίδας καθώς και την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Ευχαριστούμε πολύ το Cyclades Preservation Fund για τη μοναδική ευκαιρία που μας έδωσε να επικοινωνήσουμε το έργο της ΑΛΚΥΟΝΗΣ με τους φορείς και τους κατοίκους της Σύρου. Ελπίζουμε η πρωτοβουλία ενημέρωσης να συνεχιστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα νησιά με σκοπό τη γνώση και τη διατήρηση της σπάνιας βιοποικιλότητας των Κυκλάδων» δηλώνει τέλος ο Μάριος Φουρνάρης, Ιδρυτής και Διευθυντής του Συλλόγου Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων ΑΛΚΥΟΝΗ.

Δηλώστε εδώ συμμετοχή για συμμετοχή στο Δίκτυο

Φόρμες καταγραφής / αναφοράς παρατήρησης άγριας πανίδας:
ΦΟΡΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΦΟΡΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΦΩΚΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΦΟΡΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΗΤΩΔΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΦΟΡΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΑΓΡΙΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων ΑΛΚΥΟΝΗ (έδρα στην Πάρο)
Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου
Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MOm
Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ
Cyclades Preservation Fund / CPF

Δείτε το αφιέρωμα της Κατερίνας Χριστοφιλίδου ERT NEWS / ΕΝΘΕΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (6ο λεπτό) σχετικά με τις δράσεις του CCfW στη Σύρο ΕΔΩ

Βρείτε ΕΔΩ φωτογραφίες (credits: CPF/Lefteris Partsalis) από το τριήμερο του Δικτύου στη Σύρο.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 129 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*