Μπαζωμένος ο υγρότοπος «Αλμυρό λιμνίο Αδάμα»

admin
02/11/2015 16:17
 
 
 

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον υγρότοπο «Αλμυρό λιμνίο Αδάμα» της Μήλου έκρουσαν δύο δημοτικοί σύμβουλοι του νησιού, με υπόμνημα που έστειλαν προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον δήμαρχο Μήλου και τους βουλευτές των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με τους κυρίους Αντώνη Καβαλιέρο και Χρήστο Νίνου, τα προηγούμενα χρόνια στον χαρακτηρισμένο με το ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012 υγρότοπο «Αλμυρό λιμνίο Αδάμα» (ΚΩΔ: Y422MIL007) η συστηματική εναπόθεση μπάζων προκάλεσε σοβαρές καταστροφές, κάτι που είχαν διαπιστώσει και αρμόδιοι επιθεωρητές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι – έπειτα από επιτόπια επιθεώρηση – με πόρισμα τους ζητούσαν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη αποκατάσταση του οικοτόπου.

Εκτός από την οικολογική σημασία της, η περιοχή του υγροτόπου είναι επίσης χαρακτηρισμένη και ως πρώτη αρχαιολογική ζώνη απολύτου προστασίας, λόγω της ύπαρξης προϊστορικού λατομείου εξόρυξης οψιδιανού, ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχει και Γαλλικό προξενικό νεκροταφείο Γάλλων στρατιωτών από τον πόλεμο της Κριμαίας (1853- 1856).

 

Υπάρχουν προτάσεις, αλλά…

Όπως αναφέρουν οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι, μετά το πόρισμα των επιθεωρητών που ζητούσαν από τον Δήμο Μήλου να φροντίσει για την αποκατάσταση του υγροτόπου, ο Δήμος ανέθεσε στο WWF να μελετήσει την κατάσταση και να κάνει προτάσεις. Οι προτάσεις αυτές παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Μαρτίου 2015 και (εκτός από δευτερευούσης σημασίας παρατηρήσεις) υιοθετήθηκαν ομόφωνα.

Στόχος των προτάσεων που παρουσιάστηκαν ήταν η οικολογική αποκατάσταση του λιμνίου Αδάμα και η προστασία του στην πράξη, με την ενοποίηση των ενδιαφερόντων θέσεων (φυσικών και αρχαιολογικών) μέσω ενός μονοπατιού και την παροχή περιβαλλοντικής πληροφόρησης στους επισκέπτες.

Μάλιστα, επισημαίνουν οι κ.κ. Καβαλιέρος και Νίνου, συμπληρωματικά αυτής της μελέτης, θα πρέπει ο Δήμος να αναθέσει στην Τεχνική Υπηρεσία του ή σε εξωτερικούς μελετητές την αναλυτικότερη τεχνική περιγραφή των προτεινόμενων κατασκευών, ώστε να προϋπολογιστούν, αλλά και την εκπόνηση της προβλεπόμενης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αδειοδότηση του έργου. Όλα τα προτεινόμενα θα πρέπει να τεθούν υπόψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία επίσης θα πρέπει να εγκρίνει τις κατασκευές και παρεμβάσεις.

Από τότε, όμως, δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν προχωρήσει οι προβλεπόμενες ενέργειες όλων των εμπλεκομένων με βάση τα παραπάνω, ώστε καταρχήν να προστατευθεί το οικοσύστημα από την καταστροφή του, κατά δεύτερον να αποκατασταθεί και κυρίως να αποτελέσει πολύτιμο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης της Μήλου.

 

Αντίθετα, οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι σε επιτόπια επίσκεψη τους, διαπίστωσαν ότι η προσπάθεια απομάκρυνσης μπάζων από τον Δήμο ήταν ημιτελής. «Ένα μεγάλο μέρος των αποβλήτων αντί να απομακρυνθεί “στρώθηκε” και κάλυψε μεγάλο – ίσως το μεγαλύτερο – μέρος του υγροτόπου προκαλώντας καταστροφή στην χλωρίδα» αναφέρουν χαρακτηριστικά στο υπόμνημα τους, ζητώντας ταυτόχρονα να μάθουν «αν έχουν προχωρήσει από όλους τους εμπλεκόμενους οι αναγκαίες ενέργειες για την προστασία, την οικολογική αποκατάσταση και την ανάδειξη του υγροτόπου».

«Πιστεύουμε ότι το φυσικό περιβάλλον είναι πολύτιμο κεφάλαιο του νησιού, που δεν πρέπει να χαθεί […] Οι όποιες καθυστερήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί το οικοσύστημα» καταλήγουν οι κ.κ. Καβαλιέρος και Νίνου.

 

*Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά για τους κ.κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού το υπόμνημα των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Μήλου Αντώνη Καβαλιέρου και Χρήστου Νίνου σχετικά με τον υγρότοπο στον Αδάμαντα Μήλου.

(φωτό: oikoskopio.gr)

(Visited 47 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*