Επιτακτική ανάγκη η προστασία του υγρότοπου της Αλυκής Νάξου

admin
02/02/2016 19:05
 
 
 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων, σήμερα 2 Φεβρουαρίου, ο Σύλλογος Προστασία άγριας Ζωής Νάξου, επισημαίνει την ιδιαίτερη σημασία του Υδροβιότοπου της Αλυκής Νάξου, για το νησί.

Ο Σύλλογος εφιστά για ακόμα μια φορά την προσοχή όλων για την προστασία του σπάνιου υγρότοπου της Νάξου.

Αναλυτικότερα αναφέρει: Επισημαίνουμε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη Νάξο, ο υγρότοπος της Αλυκής στο αεροδρόμιο του νησιού μας, που είναι ο μεγαλύτερος υγρότοπος των Κυκλάδων και ένας από τους μεγαλύτερους στο Ν. Αιγαίο.
Η ορνιθολογική σημασία της Αλυκής Νάξου είναι εξαιρετική, εξασκώντας τρεις βασικές λειτουργίες για την ορνιθοπανίδα: μεταναστευτικός σταθμός, τόπος διαχείμανσης και τόπος φωλιάσματος υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών, ενώ είναι πλούσια σε επιδημητικά.
Ειδικότερα, εντός των πραγματικών ορίων του Καταφύγιου Άγριας Ζωής (1700 στρ. όπως αυτό ορίζεται από το σχετικό ΦΕΚ, (652/2004τ.Β), φωλιάζουν και τρέφονται δεκάδες είδη πουλιών και αμφίβιων οργανισμών, τα οποία συνθέτουν ένα σημαντικό αλλά και ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα.
Για ακόμα μια φορά εφιστούμε την προσοχή τόσο στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες όσο και στους κατοίκους του νησιού, σχετικά με το πλήθος των παράνομων δραστηριοτήτων, που λαμβάνουν χώρα στη περιοχή, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιοποικιλότητα και να διαταράσσεται η ευαίσθητη ισορροπία του οικοσυστήματος του υγρότοπου.
Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των αρμόδιων φορέων θεωρείται επιτακτική ανάγκη προκειμένου να προστατευτεί τόσο ο Υδροβιότοπος της Αλυκής όσο και τα υπόλοιπα Καταφύγια Άγριας Ζωής Νάξου, κάτι που αποτελεί κύριο σκοπό του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου.

(Visited 71 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*