Σαντορίνη και Τήνος μειώνουν την πλαστική σακούλα

admin
17/03/2016 10:33
 
 
 

Στην «μάχη» εναντίον της πλαστικής σακούλας θα συμμετέχουν από τον Απρίλιο ή τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο η Σαντορίνη και η Τήνος, ως νησιά «πιλότοι» όπου θα εφαρμοστεί πρόγραμμα μείωσης της «ελαφριάς» πλαστικής σακούλας από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», οι δύο δήμοι έχουν υποβάλει αίτημα στον ΕΟΑΝ, ο οποίος – όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρός του Δημήτρης Πολιτόπουλος – θα χορηγήσει από μία μεγάλη πάνινη σακούλα σε κάθε οικογένεια και το εκπαιδευτικό υλικό, με τις δημοτικές αρχές να αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των κατοίκων. Παράλληλα, έχουν ήδη γίνει επαφές με τα σούπερ μάρκετ για περιορισμό της χρήσης σε πλαστικές σακούλες και τον καθορισμό αντιτίμου γι’ αυτές. Η ανακύκλωση στην Ελλάδα παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να έχουν οι δήμοι Λειψών και Σύρου.

 

Η αρχή του τέλους για την πλαστική σακούλα

Όπως αναφέρει το «Έθνος», σύμφωνα με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, από τον προσεχή Νοέμβριο θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία μείωσης του αριθμού των «ελαφριών» πλαστικών σακούλων στις χώρες της Ε.Ε., καθώς υπολογίζεται ότι περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια τέτοιες σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια και διασκορπίζονται στο έδαφος, τις θάλασσες, τις λίμνες και τους ποταμούς.

Στόχος είναι έως το τέλος του 2019 οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιεί ο κάθε κάτοικος να περιοριστούν στις 90 ετησίως και μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν μειωθεί στις 40. Επίσης, το γενικό πλαίσιο της Οδηγίας δίνει και τη δυνατότητα χρέωσης στις πλαστικές σακούλες έως το τέλος του 2018. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η κατά κεφαλή χρήση είναι σήμερα 240 σακούλες το χρόνο.

Ειδήσεις: Κυκλάδες

(Visited 129 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*