Διάκριση του δήμου Σύρου-Ερμούπολης στα «Ελληνικά Βραβεία για το Περιβάλλον»

admin
23/03/2016 10:49
 
 
 

Στην κατηγορία «Βραβείο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού» διακρίθηκε ο δήμος Σύρου-Ερμούπολης από τον – πολύ σημαντικό – θεσμό των «Ελληνικών Βραβείων για το Περιβάλλον».

Σύμφωνα με τη βαθμολόγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης του αναφερόμενου θεσμού, ο δήμος Σύρου-Ερμούπολης έτυχε ιδιαίτερης διάκρισης και πρόκειται να βραβευτεί σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2016. Στην ίδια τελετή θα ανακοινωθεί και η σειρά κατάταξης των εταιρειών και φορέων, ενώ θα βραβευτούν και οι εταιρείες που διακρίθηκαν στον θεσμό των «Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι δύο διαγωνισμοί, οι οποίοι τελούν υπό την αιγίδα των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, απευθύνονται σε εταιρείες, οργανισμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με έδρα την Ελλάδα και διοργανώνονται κάθε 2 χρόνια.

Οι 4 κύριες κατηγορίες των Ευρωπαϊκών Βραβείων (European Business Awards for the Environment) είναι οι ακόλουθες:

  1. Βραβείο Οργάνωσης & Διοίκησης (Management Award).
  2. Βραβείο Προϊόντος & Υπηρεσιών (Products & Services Award).
  3. Βραβείο Διεργασίας (Process Award).
  4. Βραβείο Διεθνούς Επιχειρηματικής Συνεργασίας (International Business Cooperation Award).

 

Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Δράσεις προς ένα αειφόρο μέλλον

Στον δεύτερο θεσμό, τα «Ελληνικά Βραβεία για το Περιβάλλον», βραβεύονται φορείς, οργανισμοί, επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ΜΜΕ, ΟΤΑ, καθώς και οι οργανισμοί αυτών, όπως ΦΟΔΣΑ, Σύνδεσμοι και οι επιχειρήσεις Δήμων και Περιφερειών. Οι κατηγορίες των βραβείων αυτών είναι οι ακόλουθες:

  1. Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης
  2. Βραβείο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού

Η πρόταση του δήμου, υπό τον τίτλο «Δράσεις και Πρωτοβουλίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προς ένα αειφόρο μέλλον», περιλαμβάνει δέσμη δράσεων, ενεργειών και έργων για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος που υλοποιήθηκαν ή πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014 -2020.

Οι δράσεις αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, προάγοντας την περιβαλλοντική καινοτομία και την αειφόρο ανάπτυξη. Οι περισσότερες από αυτές περιλαμβάνονται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και έχει υποβληθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ενδεικτικά (και όχι περιοριστικά) κάποιες από αυτές τις δράσεις είναι:

  1. Η κατάρτιση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (2015).
  2. Η δημιουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών (Σ.Μ.Α.Υ.) και οι προμήθειες τεμαχιστή ογκώδων αντικειμένων στον Χ.Υ.Τ.Α. Σύρου (2015).
  3. Η συνεργασία και σύμπραξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και του Φο.Δ.Σ.Α. με όλα τα Εθνικά Συστήματα Διαχείρισης Ανακύκλωσης.
  4. Η συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μέσω των πολιτικών στελεχών του στην κατάρτιση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου.
  5. Η συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ως ωφελούμενος εταίρος, στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Life DeBag» με στόχο τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας στην καθημερινότητα των δημοτών του (2015-2018).
  6. Το εγκεκριμένο Δημοτικό Σχέδιο Δράσης για έργα εξοικονόμησης ενέργειας.
  7. Η συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ως ωφελούμενος εταίρος, στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ» για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης τριών δημοτικών ακινήτων (1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, Νηπιαγωγείο Φοίνικα και Νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας), συνολικού προϋπολογισμού 258.000 € (2013-2015).
  8. Το έργο διασύνδεσης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου με τον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής (Α.Σ.Π.) Ηλεκτρισμού Δ.Ε.Η. Σύρου για τη θέρμανση του Κολυμβητηρίου με την πλήρη χρηματοδότηση από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ (2013 – παρόν).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, «το εν λόγω βραβείο επιβεβαιώνει και επιβραβεύει κατά κύριο λόγο τη στρατηγική του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και την προσήλωση του στην προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη οικονομία, καθώς και την ενεργό συμμετοχή των δημοτών της Σύρου στην υιοθέτηση και εφαρμογή περιβαλλοντικών δράσεων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων».

Οι βραβευθέντες φορείς και εταιρείες θα δημοσιοποιηθούν, με αλφαβητική σειρά ανά κατηγορία, σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, την Τετάρτη 30 Μαρτίου.

(Visited 28 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*